Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli w partii tatara wołowego łukowskiej firmy
W czterech z pięciu próbek tatara wołowego produkowane przez firmę z Łukowa znaleziono bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC).
– Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Ostrzeżenie dotyczy tatara wołowego w opakowaniu 200g:
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Producent uruchomił procedurę wycofywania z rynku partii produktu. Zalecane jest, by konsumenci nie spożywali wyżej wymienionej partii produktu.
– W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – apeluje GIS.