W czwartek wraz z papierowym wydaniem naszej gazety, można otrzymać darmowy dodatek podsumowujący XXII edycję "Złotej Setki", czyli Rankingu Najlepszych Firm Lubelszczyzny
Sprawdzamy w nim, które przedsiębiorstwa zarobiły w ubiegłym roku najwięcej, a które najszybciej się rozwijały. W zestawieniu zaprezentujemy wyniki poszczególnych firm.
A co jeszcze w najnowszym numerze Złotej Setki?
Hotelarskie marzenia szefowej kuchni
Kiedy w 2001 roku Agnieszka Filiks gotowała dla prezydentów Kuczmy i Kwaśniewskiego w Kazimierzu Dolnym, ani nie przypuszczała, że w 2017 roku otworzy w Nałęczowie rodzinną restaurację i hotel. A na łamach prestiżowego „The Huffington Post” Fabio Parasecoli, jeden z najsłynniejszych historyków jedzenia, napisze o jej wielkim talencie
Biznes w przedwojennym Lublinie
Fabryczka wyrzutników do bomb przy szopena, piekarnie i masarnie przy Narutowicza, mleczarnia w rynku, fabryka wód gazowo-owocowych i lodów przy Grodzkiej, fabryki waty przy Floriańskiej i siennej. Dzięki zachowanej korespondencji przedsiębiorców z urzędnikami, kronice kryminalnej i ogłoszeniom w gazetach można sobie wyrobić pojęcie o biznesowym, przedwojennym Lublinie
Lemoniady z Koziej Zagrody
We wsi Cichostów (pow. parczewski) działa Kozia Zagroda. Ten biznes powołali w 2010 roku Ewa i Konrad Dąbrowscy, którzy na lubelską wieś przeprowadzili się w 2008 roku
Makaron to robi się z jajami
Przepis niby jest prosty: mąka, trochę jajek, kurkuma dla koloru. Dokładnie wymieszać, rozwałkować, podsuszyć, pociąć w nitki, znów podsuszyć i gotowe. Ale droga Polmaku z Ludwina do makaronowej I ligi nie była tak prosta. Była kręta jak ich tradycyjne 4-jajeczne wstążki
Krzaczek: Żółte piece ciągle mają wzięcie
Stanisław Krzaczek na rynku działa już od ponad 30 lat. Jego piece można spotkać w domkach jednorodzinnych, kotłowniach bloków i zakładach przemysłowych w kraju i za granicą. Popyt na towar z Klikawy koło Puław nie spada. Firma rozszerza działalność i stawia nowe hale
Spacerem w 3D w Lublinie
Był na czwartym roku prawa, jednak porzucił studia dla biznesu. Ryzyko się jednak opłacił. Dwoje Ukraińców, Vasyl Korin ze swoją dziewczyną Valerią Babii, prowadzą w Lublinie firmę zajmującą się spacerami 3D
Życie na pełnych obrotach
Osoby, które kochają sportowe samochody, na byłe lotnisko wojskowe w Ułężu trafiliby z zamkniętymi oczami. Miejscowy tor prawie nie odpoczywa. Poza wyścigami na jedną czwartą mili, prezentacjami nowych modeli i testami sportowych aut, niemal codziennie odbywa się tu szkolenie kierowców
Pomidory rosną w powietrzu
Szklarnia w Kawce z daleka wygląda nieziemsko. W rolniczej, rzadkiej zabudowie wysokie na kilka metrów przeszkolone ściany robią niesamowite wrażenie. To jedno z najnowocześniejszych gospodarstw w Lubelskiem zajmujących się uprawą pomidorów.
IT
Lublin w ostatnich latach stał się jednym z najważniejszych ośrodków branży informatycznej w Polsce. Powstaje tu wiele nowych firm IT, ale na stworzenie nowych oddziałów decydują się również już działające tu firmy
Przespać noc w Lublinie. Setki nowych miejsc
W Lublinie nadal brakuje miejsce hotelowych, ale nadrabiamy zaległości. Kilka otwartych niedawno i budowanych obiektów powinno zaspokoić potrzeby na najbliższe dwa lata. Kolejne projekty są w przygotowaniu
Rośnie, jak w sztucznym świetle
Zmiana siedziby i zatrudnienie nowych pracowników to plany na najbliższe tygodnie. Plantalux to rodzinny biznes braci Jakuba i Rafała Lachowskich, wspieranych przez ojca Jacka
Boho, glamour i paprocie z sufitu
Rozmowa z Anną Smolińską-Wieczorkiewicz z Pracowni Florystycznej Passja-Flora z Lublina
Vitagenum: Dieta zapisana w genach
Badania zamawiam za pomocą strony internetowej. Zestaw do pobrania materiału genetycznego przychodzi pocztą. Robię wymaz z policzka i odsyłam w dołączonej do zestawu kopercie. Informacje o tym, że wynik mojego badania jest już gotowy, dostaję e–mailem.