Ceny w Polsce rosną szybciej niż w większości państw europejskich - wynika z danych opublikowanych przez Eurostat (Europejski Urząd Statystyczny). Największe podwyżki zanotowały: wieprzowina, cukry, owoce i warzywa oraz wędliny.
Najnowsze dane Eurostatu nie są zbyt łaskawe dla Polski. W grudniu ubiegłego roku w naszym kraju ceny wzrosły średnio o 3.4 proc. Jesteśmy na szóstym miejscu pod tym względem w Europie. Wyprzedzają nas: Bułgaria 3.1 proc., Czechy 3.2 proc., Słowacja 3.2 proc., Rumunia 4.0 proc. oraz Węgry 4.1 proc.
Wynik Polski plasuje się zdecydowanie powyżej średniej wzrostu inflacji dla krajów Unii Europejskiej - 1.6 proc. - i tych państw, które posługują się walutą euro - 1.3 proc. Najlepiej ten wskaźnik prezentuje się z kolei w: Portugalii 0.4 proc., we Włoszech 0.5 proc. oraz na Cyprze 0.7 proc.
Jak podaje portal money.pl, w gronie produktów, których wzrost cen odczujemy najbardziej są: wieprzowina (droższa o 23.6 proc. niż rok wcześniej), cukry (20.7 proc.), owoce i warzywa (po 12 proc.) oraz wędliny (11.9 proc.).
Są jednak towary, które staniały. Do tej grupy zaliczają się: masło (niemal 9 proc.), jaja (prawie 4 proc.) oraz odzież i obuwie (1.3 proc.).