Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 września 2022 r.
12:44

Garnek z pierogami: chachłackie, kozackie, olenderskie i kryzysowe [przepisy]

35 1 A A
(fot. Małgorzata Sulisz)

Są najbardziej rozpoznawalnym symbolem polskiej kuchni na świecie. Przepisy na pierogi pojawiają się wielokrotnie w książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance, znajdziemy je „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego. Zajrzyjmy zatem najpierw do staropolskich przepisów i do receptur regionalnych z naszego województwa.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wspomniana książka kucharska hrabiów na Włodawie i Różance zatytułowana „Zbiór dla kuchmistrza” zawiera ponad 1000 przepisów. Jej wydanie przez Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie okazało się sensacją na skalę Europy Środkowo Wschodniej. A my mamy wielką encyklopedię kulinarną pełną zagadkowych przepisów, porad i dygresji. Znajdziemy mniej przepisy na pierożki z sera samosiadowego (takiego, który sam osiada, bez podpuszczki), pierożki pieczone z serem, pierożki z makowego mleka, drugie pierożki smażone w oliwie, pierożki ze słodkiego mleka, pierożki smażone, z tartego syra pirogi, z twarogu warzone pierożki. Zajrzyjmy do ostatniego przepisu, mogą okazać się bardzo smaczne.

Z twarogu warzone pirożki

„Ugnieść twaróg co najlepiej, żeby się roztarł w ręku [w] to dopiero jajec wbić i znowu dobrze mieszać, pietruszki zielonej, drobno pokrajawszy, przysypać. Potym w mące ręce maczając, podługowate pirożki czynić, na ukrop wrzący kłaść, a gdy się uwarzą, na misę dawszy, masłem przepuszczonym polać”.

Echa powyższego przepisu słychać w pierogach z okolic Włodawy, gdzie do sera zamiast polnej mięty dodaje się koperek lub właśnie pietruszkę. Zdarzyło mi się także w Kodniu jeść pierogi ziemniaczane doprawione pietruszką właśnie i obficie polane roztopionym masłem.

Stanislaw Czerniecki: potrawa z pierożkami

„Weźmij kapłona, albo cielęciny, albo co chcesz, lubo całkiem, lubo w sztuczki rozbierz, lubo też w ćwierci, wymocz, ociągnij, ułóż w garncu, nacedź rosołem, włóż pietruszki, siekanego szczawiu albo szpinaku, masła, kwiatu, warz. Pierożki zrób tak: Weźmij jajec, mąki, zarobiwszy ciasto roztocz, nerkę cielęcą z łojem usiekaj drobno, przydawszy zieloności, soli, pieprzu i gałki, nakładaj pierożki, zawijaj, a uwarz w wodzie. A gdy będziesz dawał kapłona albo to co gotujesz do pierożków, włożywszy wprzód materyją mięsną, obłóż pierożkami, zalej rosołem, a daj gorąco na stół”.

Zaglądamy do regionalnych przepisów na pierogi z terenu województwa lubelskiego.

Pierogi chachłackie

Składniki: (na 70 pierogów): ½ kg kaszy gryczanej, 1,1/2 kg ziemniaków, 1 duża cebula, sól, pieprz do smaku, gotowe ciasto na pierogi.

Wykonanie: kaszę uparować i wystudzić, ziemniaki obrać i ugotować. Oba składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Wkroić świeżą cebulę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na krążki ciasta, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną. Można dodać skwarki ze słoniny.

* (Bogusława Fiut)

Kozackie

Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 1 całe jajko, 2 łyżki oleju, 0,5 szklanki ciepłej wody, szczypta soli. Na farsz: 0,5 kg sera białego, 0,5 kg ziemniaków, 4 jajka na twardo, 1 jajko, szczypta soli, pieprz do smaku.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić ciasto. Cebulkę przysmażyć na maśle, dodać do grubo pokruszonego sera i ziemniaków, wymieszać, dodać jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać surowe jajko, delikatnie wymieszać.

Nakładać farsz, lepić pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, podsmażyć na złoto.

* (Maria Maj)

Kryzysowe

Składniki: na ciasto: 1 kg mąki, 2 jaja, woda, sól. Na farsz: 1 kg ziemniaków, 3 jaja, 2 cebule, sól, pieprz, smalec.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce wraz z cebulą. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wyłożyć utarte ziemniaki. Dodać przyprawy. Mieszać, aż ziemniaki będą usmażone (ok. 5 minut). Na koniec smażenia dodać jaja. Zdjąć z ognia i wymieszać. Lekko ostudzić usmażony farsz. Zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. Rozwałkować w formie prostokąta.

Rozsmarować farsz i zwinąć w płaski rulon o szerokości 5-7 cm. Pokroić delikatnie na kawałki (co 5 cm). Wrzucać na wrzącą wodę. Gotować, lekko mieszając około 5 minut. Podawać ze skwarkami z dodatkiem podsmażonej cebulki.

* (Beata Chapuła)

Olenderskie

Składniki na ciasto: 1 kg mąki, 2 jaja, 4-5 dag drożdży, szczypta soli, woda. Na farsz: 1 kg sera białego, 30-35 dag suszonych gruszek, szczypta cynamonu, cukier do smaku.

Wykonanie: ser zemleć przez maszynkę, dodać obgotowane, wystudzone i przekręcone przez maszynkę gruszki. Doprawić cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem do smaku. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie zagnieść ponownie na stolnicy, wykrawać szklanką krążki, kłaść nadzienie (farsz) i zlepić brzegi. Gotować na maleńkim ogniu 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Tarciuchy dorbozkie kudłate

Składniki na ciasto: 3 kg ziemniaków, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej. Na farsz I: 1,5 kg kapusty, 1 kg kaszy gryczanej, 4 cebule, tłuszcz, sól, pieprz cukier. Na farsz II: 1 kg ziemniaków, 0,5 kg sera, 2 jajka, 2 cebule, tłuszcz, przyprawy.

Wykonanie: 2 kg ziemniaków obrać i zetrzeć na drobnej tarce.1 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez praskę. Starte ziemniaki odcisnąć w ścierce z wody i połączyć z ugotowanymi ziemniakami dodając mąkę ziemniaczaną, posolić i wyrobić na gładką masę, można dodać 4 łyżki mąki pszennej. Otrzymamy z tego tzw. skórkę na pierogi.

Mąka ziemniaczana służy do tego, aby pierogi po ugotowaniu były gładsze. Kiedyś nie dodawano mąki ziemniaczanej i pierogi były kudłate, tzn. miały po wierzchu nierówną skórkę.

Farsz z kaszy gryczanej i kapusty. Kapustę kiszoną obgotować. Kaszę gryczaną upiec. Połączyć kapustę z kaszą, dodać podsmażoną cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Farsz z serem i ziemniakami. Ugotowane ziemniaki połączyć z serem, dodać jajka i podsmażoną cebulę. Doprawić do smaku wedle uznania.

Gdy mamy gotową masę na pierogi bierzemy po troszku tej masy, aby zrobić placek na ręce i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi w owalnym kształcie, gotujemy w osolonej wodzie i układamy oddzielnie na tacy, aby obeschły. Na wodę pierwszy raz rzucamy mało pierogów, bo pierwsze wychodzą właśnie takie nierówne, później już są gładsze. W zależności od nadzienia podajemy ze śmietaną lub słoniną i skwarkami.

* (Koło Gospodyń Wiejskich z Dorboz, gmina Obsza)

Z dymionymi śliwkami

Składniki: pół kilo mąki, 2 jajka, 2 łyżki tłuszczu, gorąca woda, pół kg dymionych śliwek z Kazimierza Dolnego, miód, masło.

Wykonanie: z podanych składników zagnieść ciasto, wyrabiać dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne. Namoczone śliwki zalać miodem. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką porcje ciasta, nakładać śliwkę, dobrze skleić. Gotować w osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Z sosem ukraińskim

Składniki: na ciasto mąka, woda, szczypta soli, gorące mleko. Farsz: ugotowane ziemniaki, ser twaróg, cebula pokrojona w kostkę, podsmażona na smalcu z dodatkiem masła, jajko, sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy. Sos: cebula pokrojona w kostkę, duszona na tłuszczu (olej), bardzo drobne skwarki zmielone wcześniej na maszynce do mielenia mięsa, sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, magii, papryka słodka, słodka śmietana.

Wykonanie: ziemniaki ugotować, odcedzić i dokładnie roztłuc tłuczkiem. Dodać ser oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.Wyrobić ciasto z podanych składników. Jeśli będzie gotowe, kilka razy uderzyć nim o stolnicę (dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie). Lepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Podsmażyć cebulę, dodać skwarki oraz przyprawy. Całość chwilę podsmażyć, dodać śmietanę. Polać pierogi.

* (Krystyna i Zbigniew Mędryk, Gospodarstwo agroturystyczne Kwatera „Pod Sośniną”, Podsośnina, gmina Łukowa).

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Lublin z budżetem na 2025 rok: dochody, inwestycje i plany dla mieszkańców

Lublin z budżetem na 2025 rok: dochody, inwestycje i plany dla mieszkańców

Dochody miasta na poziomie prawie 3,6 mld zł, a wydatki przekraczające 3,7 mld zł. Wśród priorytetów edukacja, inwestycje drogowe i ochrona środowiska.

Festiwal Kultury Azjatyckiej
patronat
23 listopada 2024, 15:00

Festiwal Kultury Azjatyckiej

Akira i jej przyjaciele zapraszają na świąteczny festiwal. Uczestnicy będą mieli okazję ozdobić pięknie pachnące pierniczki, udekorować bombki, które potem zawisną na choince, a także stworzyć własne noworoczne kartki po japońsku! Akira Hello Christmas odbędzie się 23-24 listopada w Dzielnicowym Domu Kultury Czechów przy ul. Kiepury 5A.

Autobus potrącił pieszego. Zablokowany jeden pas ruchu
UTRUDNIENIA

Autobus potrącił pieszego. Zablokowany jeden pas ruchu

Utrudnienia mogą potrwać kilka godzin. Na miejscu pracują służby ratunkowe.

Zdjęcie ilustracyjne

Wcisnąć park w miejską przestrzeń. W Łukowie mają na to "kieszonkowy" pomysł

Niekoniecznie wielohektarowe, ale nawet te mniejsze zielone enklawy mogą dać mieszkańcom miast wiele dobrego. Pomysł na tak zwane parki kieszonkowe ma Łuków, który tworzy to wspólnie z warszawską SGGW.

Spadł śnieg i wypadek gotowy - droga zablokowana
WYPADEK

Spadł śnieg i wypadek gotowy - droga zablokowana

Młody kierowca nie poradził sobie w pierwszym kontakcie ze śniegiem na drodze - wpadł w poślizg i uderzył czołowo w inny samochód. Potrzebna była pomoc medyczna.

Piłkarki Unii Lublin świętują pierwszy w swojej historii awans do 1/8 finału Orlen Pucharu Polski

KKP Unia Lublin oraz Górnik Łęczna awansowały do 1/8 finału Pucharu Polski

W znakomitym stylu zrobił to Górnik. Przedstawiciel Orlen Ekstraligi miał jednak dość proste zadanie, bo przyszło mu rywalizować z LFA Szczecin

W regionie spadł pierwszy śnieg – może być ślisko

W regionie spadł pierwszy śnieg – może być ślisko

Na drogach Lubelszczyzny przyprószyło. Pogoda niestety nie sprzyja kierowcom.

mały przyjaciel Akcji

Pomóż dzieciom przetrwać kolejną zimę

Pełną parą ruszyły przygotowania do XXXII Charytatywnej Akcji "Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę.

Lubelski szpital liderem w innowacyjnym leczeniu dzieci

Lubelski szpital liderem w innowacyjnym leczeniu dzieci

Lepsza diagnostyka chorób nowotworowych, dziecięca ginekologia i obrazowanie 3d – za te innowacje Uniwersytecki Szpital Dziecięcy otrzymał wyróżnienia w dwóch ogólnopolskich konkursach.

Beniaminek Astra Leśniowice zaliczy rundę jesienną do bardzo udanych

O co na wiosnę powalczy Astra Leśniowice? "Zobaczymy, jakie będą plany"

Astra Leśniowice to jedyna drużyna, która w rundzie jesiennej nie przegrała. Efekt? Z 33 punktami na koncie podopieczni Artura Dąbrowskiego prowadzą w tabeli na półmetku rozgrywek chełmskiej okręgówki.

Pożar pod Biłgorajem. Sprawę bada prokuratura

Pożar pod Biłgorajem. Sprawę bada prokuratura

W sobotnim pożarze zginął starszy mężczyzna. Śledczy ustalają przyczyny tego zdarzenia.

Mercedes nie pojechał na Ukrainę

Niemiec płakał niepotrzebnie. Mercedes znalazł się w Zosinie

Funkcjonariusze z Nadbużańskiego Oddziału Straży Granicznej podczas kontroli granicznej odzyskali osobowego Mercedesa o wartości 200 tys. zł.  

 Znalazł saszetkę, zguba wróciła do właściciela

Znalazł saszetkę, zguba wróciła do właściciela

Wzorową postawą wykazał się mieszkaniec gminy Wola Uhruska, który znalazł saszetkę z zawartością portfela z dokumentami i pieniędzmi. Uczciwy znalazca przekazał rzeczy włodawskim policjantom z prośbą o przekazanie właścicielowi. Dzięki jego prawidłowemu zachowaniu włodawianin odzyskał swoją zgubę.

Podczas piątkowych kontroli sprawdzono 180 kierowców

Przeczesali przewozy na aplikacje

W weekend policjanci z Lublina, Białej Podlaskiej, Zamościa, Chełma i Świdnika przeprowadzili wzmożone kontrole taksówek i firm przewozowych na aplikacje. W trakcie działań skontrolowali łącznie 180 pojazdów. W 7 przypadkach przeprowadzone zostanie postępowanie administracyjne m.in. za brak licencji na wykonywanie przewozu za co można nałożyć karę administracyjną nawet do 500 000 zł. Ponadto 7 kierujących straciło dowody rejestracyjne, dwóch kierowców było nielegalnie zatrudnionych, a jeden w ogóle nie miał prawa jazdy.

Half-Life 2: za darmo i na zawsze. Z dodatkami (wideo)
ZAPRASZAMY DO CITY 17
film

Half-Life 2: za darmo i na zawsze. Z dodatkami (wideo)

Jedna z najlepszych i najważniejszych gier w historii doczekała się dużej aktualizacji i jeszcze dziś jest dostępna za darmo. A jeszcze jest nowy film dokumentalny o Half-Life 2.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium