

Mają termin przydatności do spożycia do 24 listopada, ale absolutnie nie powinno się ich jeść. W partii jajek od polskiego producenta stwierdzono obecność Salmonella z grupy D.

Pałeczki Salmonelli wykryto na skorupkach jajek w liczących 10 sztuk opakowaniach produktu o nazwie KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, których producentem jest firma OVOS Sp. z o.o. z Bieżunia.
"Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Chodzi o jedną konkretną partię: 24.11.2024 (6).
GIS przekazuje, że zakład pakowania jej już wdrożył procedurę wycofania z rynku tych jaj, ale też serii o klasie wagowej L. Bo pochodziły z tej samej fermy.
Konsumentom, którzy jajka kupili zaleca się, by ich nie spożywali. Natomiast gdyby u kogoś wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.

