W sobotę w Zoom Natury nad zalewem w Janowie Lubelskim rozpoczęła się 21. edycja Festiwalu Kaszy Gryczaki. Przez dwa dni kasza oraz zdrowe i przepyszne potrawy z mąki, kaszy gryczanej i miodu będą w tym miejscu odmieniane przez wszystkie kulinarne przypadki.
Do Janowa Lubelskiego z województwa lubelskiego, Polski, a nawet zza oceanu - tak jak pani Anna i Iza z Nowego Jorku - przyjechali miłośnicy znakomitych kaszaków, wspaniałych pierogów, wyśmienitych ciast i aromatycznych nalwek.
- Jak co roku, od ponad już 20 laty motywem przewodnim naszego święta jest kasza. To symbol tradycyjnego, polskiego produktu. Janów Lubelski i jego okolice od dawna słyną z uprawy gryki. Kiedyś kasza była passe. Wróciła jednak do łask - mówi Krzysztof Kołtyś, burmistrz Janowa Lubelskiego i serdecznie zaprasza na degustacje wyrobów z kaszy i tradycyjnych potraw oraz nalewek regionalnych.
Najsamczniejszym przysmakiem tutejszej kuchni jest gryczak janowski, którego wypieka się niemal w każdej janowskiej kuchni i którego można zasmakować na wielu stoiskach podczas tegorocznych Gryczaków.
Janowski Festiwal Kaszy to także impreza dla miłośników dobrej muzyki. Jeszcze dziś na scenie zaprezentuje się Taka Sobie Orchestra z repertuarem ABBA (godz. 19:30) oraz gwiazda wieczoru, zespoł Poparzeni Kawą Trzy (21:00).
Jutro piosenki Lady Pank zaśpiewają Tacy Sami, a zakończenie festiwalu o godz. 20 (godzinę wcześniej niż pierwotnie planowano) wystąpi Skolim, jedna z najpopularniejszych i największych obecnie gwiazd disco polo.
W niedzielę odbędą się także V edycja Siekierezady, konkurs drwali (godz. 16:30) oraz mistrzostwa świata w jedzeniu pierogów z kaszą (godz. 19, zapisy w dniu konkursu).
Organizatorzy przygotowali także specjalne atrakcje dla dzieci.
Serdecznie zapraszamy do Janowa Lubelskiego! Wstęp wolny