Sa tanie. O niebo lepsze od pieczarek. Bardzo odżywcze.
Boczniaki pyszne, że aż strach
Zawsze trzeba sprawdzić, czy boczniaki nie są robaczywe. Następnie po dokładnym umyciu wrzucamy je na osolony wrzątek i obgotowujemy przez kilka minut.
Teraz trzeba bardzo krótko boczniaki obsmażyć na sklarowanym maśle z dużą ilością czosnku. Zdjąć z ognia i schować do lodówki, żeby sobie na gości poczekały.
Potem zostaje je tylko krótko zgrillować z obu stron na grillowej patelni. Bez tłuszczu. I gotowe.
Do boczniaków podajemy ziarniste bułeczki razowe z czosnkowym masłem. Gdy nam boczniaki z uczty zostaną ( w co nie wierzę) – wystarczy je nazajutrz obtoczyć w tartej bułce, panierować w jajku, posypać mąką i usmażyć jak schabowe.
Jakież to pyszne.