Zagadkowa nalewka na bazie cytryńca chińskiego wygrała IX Ogólnopolski Turniej Nalewek. Jej autor, Czesław Jung z Głuska dostał także prestiżową nagrodę Kresowej Akademii Smaku.
Zwycięzcy otrzymali kolejno: 150 tys. zł, 100 tys. zł i 50 tys. zł. (pamiątkowe brykiety zmielonych banknotów).
Nagrodę Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich, które nadzorowało pracę jury, otrzymała Wiśniówka Małgorzaty Żurek ze Swidnika.
Jury Artystów (Leszek Długosz, Stasys Eidrigevicius i Witold Dąbrowski) przyznało tytuł najlepszej nalewki "Jajecznikowi" autorstwa Cezarego Pyszczaka z Poniatowej.
Jurorzy o nalewkach
- Jury po spróbowaniu 141 nalewek było zmęczone - dodał znakomity aktor Zbigniew Buczkowski.
Piotr Bikont, trzeci z jurorów smakował kolejne nalewki z mistrzowskim spokojem. Też jest przekonany o wysokim poziomie wystawionych trunków.
Artyści nalewek dostali na pamiątkę prawdzie białe kruki. Czyli Receptariusz Panny Apteczkowej - księgę nalewek wydaną przez Zbigniewa Lemiecha, właściciela Wydawnictwa Drukarni L-PRINT. Oraz karty pocztowe ze specjalnym stemplem turnieju.
Zwycięska nalewka!
(Czesław Jung)
Składniki:
Owoce cytryńca chińskiego 1 litr
Mleko "nadbużański dzban" 1 litr
Spirytus 95% /Polmos Lublin / - 1 litr
Cukier - 0,75 kg
3/4 laski wanilii
3 goździki
1 gwiazdka anyżu
Kilka liścści cytryńca
Wykonanie:
Po połączeniu wszystkich składników, często wstrząsać słojem przez kilka tygodni. Po upływie 6 - 8 tygodni można filtrować
Wszystko o tajemniczym cytryńcu:
http://www.ogrody.agrosan.pl/ciecinski/cytryniec/
Jak było?
Zdecydowanie najwyższy poziom nalewek. Największy zasięg geograficzny zawodników. Nalewki z całej Polski.
Fantastyczny koncert Jana Kondraka. Jego "Kałakolczik" wzruszył publiczność i zachwycił skalą głosu. Robert Makłowicz zasłuchał się w piesni Zespołu Śpiewaczego ze wsi Gromada koło Biłgoraja. Klezmerzy Di Kusine z Knajpy u Fryzjera zachwycili Włodzimierza "Zagłobę" Wiszniewskiego i Stasysa Eidrigeviciusa. Oraz liczną publiczność.
Cudowny stół Eli i Lecha Cwalinów z "Hadesu". Z wybornymi wędzonymi żałądkami, pesto z Badowa i rewelacyjna słonina w czekoladzie.
Zachwycające wędliny z "Ulic miasta". Baleron białoruski dobry, że aż strach. Ryby. Mięsiwa. Staropolska uczta.
Cudowne gryczaki z piekarni Tadeusza Pęzioła. Jego chleb zyskał najwyższe uznanie Roberta Makłowicza.
Wyborne grille Gospodarzy. Potrawy z nalewkami w tle przygotowane przez Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników Polskich pod wodzą Andrzeja Malinowskiego, szefa kuchni restauracji Dwór Anna.
Walki rycerzy i wyborny pokaz sztucznych ogni.
To był najlepszy turniej!
Ale wszystko przed nami.
- Zapraszam wszystkich do Kazimierza nad Wisłą na jubileuszowy X Ogólnopolski Turniej Nalewek Kresowych, który odbędzie się w dniu 15 września w Knajpie u Fryzjera - mówi Robert Sulkiewicz, gospodarz jesiennego festiwalu.
A więc do zobaczenia!