Najlepsze są z zasmażaną kapustą. Potem z Sadurek. Makłowicz robi je na ruszcie, Bikont wyjada wędzone z kwaśnicy. Do zrobienia dobrych żeberek przyda nam się miód, sos sojowy, tabasco i majeranek. Zatem do dzieła.
Żeberka po lubelsku
Składniki: kilogram chudych żeberek, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku, mąka, sól kamienna na smak.
Wykonanie: pocięte żeberka posolić, natrzeć pieprzem i roztartym czosnkiem. Przełożyć do garnka, przekładając plastrami cebuli. Dodać resztę przypraw. Zostawić w lodówce na kilka godzin.
Następnie oprószać mąką i każde żeberko oddzielnie obsmażać na patelni. Dusić do miękkości w garnku, dodając cebulę z marynaty. Pod koniec duszenia można dodać odrobinę śmietany.
Zasmażana kapusta
To danie można przygotować znacznie wcześniej. Kapusta musi być dobrego smaku. Włożyć 1 kg pokrojonej kapusty kiszonej do garnka z gotującą wodą (1/3 wys. garnka). Na wierzchu położyć sporą garść grzybów suszonych, 1 liść laurowy, kilka ziarnek pieprzu, 1 płaską łyżeczkę kminku. Gotować powoli ponad 1 godzinę. Usmażyć na oleju 1 sporą cebulę i wrzucić do garnka. Z kapusty zdjąć ugotowane grzyby i pokroić w paski. Jeśli stać nas na to, by było dużo grzybów, zostawiamy je w całości. Kapusta z całymi grzybami prezentuje się imponująco. Jeszcze chwilę gotować – i dodać zasmażkę z mąki.
Żeberka z Sadurek
Składniki: dwa jak najdłuższe paski żeberek, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy.
Na nadzienie: Mięso z łopatki jak na kotlety mielone, 2- 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, ziele angielskie, smalec do wysmarowania formy.
Wykonanie: żeberka gotować w przyprawach przez 50 minut. Wystudzić, połączyć przy pomocy nici i utworzyć z żeberek koło. Mięso z łopatki posiekać, doprawić, wyrobić. Koronę z żeberek włożyć do prodiża wysmarowanego smalcem, wypełnić farszem, wygładzić łyżką zmoczoną w wodzie. Piekarnik nagrzać do 100 stopni Celsjusza. Piec dwie godziny, stopniowo podnosząc temperaturę. Wyłożyć na talerz jak tort. Podawać z ziemniakami obsmażanymi w ziołach i dobrym ogórkiem kiszonym.
Składniki: kilogram żeberek, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki chili, 4 łyżki oliwy, kilkanaście kropli tabasco, 3 łyżki miodu, 1 łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz.
Wykonanie: żeberka pokrojone na porcje wymieszać z oliwą i przyprawami, odstawić do lodówki na 3 godziny. Piec na ruszcie w piekarniku, od czasu do czasu smarując żeberka miodem zmieszanym z octem jabłkowym.
Żeberka z imbirem
Składniki: kilogram chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz.
Marynata: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka keczupu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru szczypta goździków, kieliszek żubrówki.
Wykonanie: na dzień przed obiadem przygotować marynatę z wymienionych składników. Żeberka natrzeć solą z pieprzem, wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia zawinąć je w srebrną folię i upiec w piekarniku.
Żeberka po węgiersku
Żeberka pokroić na kawałki, posmarować miodem lipowym z obu stron, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażyć na patelni na złoto, potem dodać połówki cebuli.
Gdy żeberka się podduszą, dolać wody tak, by były przykryte i dusić 45 minut. Pod koniec duszenia możemy dołożyć przekrojonego pomidora i pół papryki. Odważni mogą dorzucić kawałek ostrej papryczki chili. Na końcu dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Najlepsze są z pieczonymi ziemniakami. Smacznego.
Po amerykańsku
Świat się do góry nogami przewraca. Moi znajomi pieką kurczaki, żeberka i co się da w coli. Kto lubi colę, będzie szczęśliwy.
Składniki: kilogram żeberek, 1 szklanka coli, 1 szklanka keczupu, 1 szklanka sosu barbecue.
Wykonanie: żeberka podzielić na porcje, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Colę wymieszać z sosem barbecue i keczupem. Zalać tą miksturą żeberka. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.