Ojczyzną szaszłyków jest Kaukaz. Robi się je tam z baraniny lub jagnięciny. Ale na sposób kaukaski można zrobić szaszłyki z kurczaka.
Sekretem kaukaskich szaszłyków jest marynata w jogurcie lub kefirze. To dobry patent wart przeniesienia do grillowej kuchni.
Kaukaskie szaszłyki z kurczakaa
4 piersi z kurczaka, 15 dag wędzonego boczku, 3 cebule, pół litra kefiru lub jogurtu, 3 ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz.
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Do kefiru dodać szczyptę cukru, sól, pieprz i roztarty czosnek. Dokładnie wymieszać marynatę. Kawałki kurczaka wrzucić do zalewy i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Mięso wyjąć z zalewy, nałożyć na szpadki, przedzielić boczkiem i cebulą i grillować, co jakiś czas obracając szaszłyki. Pod koniec grillowania można posmarować szaszłyki masłem czosnkowym.
Podawać z sałatką z pomidorów.
Grilluj z Suliszem w Radiu Lublin
Żeby wziąć udział w naszej audycji należy wysłać maila na adres: grillowanie@radio.lublin.pl