Gdy jesz liczi, hormon szczęścia idzie w górę. Jeszcze lepszy może być tylko kumkwat. Orientalne owoce robią w kuchni karierę.
Liczi znane były we wschodnich Chinach od 3000 lat. Ponieważ bardzo późno rozpowszechniły się na terenie Azji, większość Europejczyków znała liczi tylko z puszki. Dopiero przed 25 laty zaczęto uprawę liczi także i w innych krajach. Te wiecznie zielone drzewa od 10 do 12 m wysokości rodzą zamknięte jak orzechy owoce. Rosną jak winogrona w wiązkach z około 30 owoców. Najciekawsze, że pachną jak róże...
Orientalny kurczak z liczi
W tym czasie cebulę pokroić w piórka, żółtą, czerwoną i zieloną paprykę w kwadraty, marchewkę w cienkie talarki. Posiekany czosnek też się przyda.
Mięso pokroić w kostkę, posypać mąką i obsmażyć na oleju sezamowym.
Kiedy się zezłoci, wyjąć mięso i krótko podsmażyć jarzyny.
Teraz na suchą patelnię trzeba wrzucić pomidory z puszki, po odparowaniu dodać 2 łyżki octu balsamicznego, sos sojowy na smak, trochę cukru.
I teraz to najważniejsze: kilka pokrojonych liczi.
Gotujecie 2 minuty, zaciągacie mąką ziemniaczaną.
Wrzucacie mięso i jarzyny, dusicie kilka minut.
Koniec. Po kuchni roznosi się niebiański smak.
Kumkwat
Kumkwat należy do roślin cytrusowych. Owoce - z perspektywy botaników - są jagodami.
Owoce kumkwatu mają bardzo dużo witaminy A i C, pomagają zwalczać wolne rodniki, skórka jest jadalna.
Świeże owoce można przechowywać w lodówce (w papierowej torbie) nawet 2 tygodnie.
Idealne na surowo, świetne do sałatek i na nalewki (można je robić w zimie) mogą być składnikiem bardzo wyrafinowanych potraw.
Indyk piękny z kumkwatem
4 sznycle z indyka, 8 kumkwatów, 1 mango na smak, 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku, 50 ml bulionu, 25 ml nalewki pigwowej. Przyprawy: pół strączka chili, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 owoce anyżku gwiaździstego, pół łyżeczki kardamonu, masło, mąka, sól, pieprz.
Wykonanie:
Sznycle naciąć tak, by powstała kieszonka.
Posiekać cebulę i czosnek, pokroić mango w kostkę, kumkwaty w plasterki.
Połowę cebulki i czosnku zeszklić na maśle, dodać posiekane chili i kilka plasterków kumkwatu.
Doprawić przyprawami, dusić 3 minuty.
Powstałym farszem napełnić sznycle, spiąć, natrzeć solą z pieprzem, obsmażyć na maśle na złoto, dusić do miękkości.
Przełożyć w ciepłe miejsce. Na patelnię wrzucić resztę cebulki i czosnku, zalać bulionem, doprawić pigwówką, dołączyć resztę owoców i przypraw. Zagotować, zaprawić masłem posiekanym z mąką.
Na talerzu polać sznycle sosem z kumkwatem.
Podajecie z dzikim ryżem.
Uwaga. Kumkwatu nie wolno przedawkować. Jest silnym afrodyzjakiem.