Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

1 listopada 2015 r.
9:20

Najlepsze dania z kaszy gryczanej

0 0 A A
Jesienią kasza gryczana smakuje najlepiej. Rozgrzewa, dodaje energii, pozwala odpocząć od mięsa. Oto 10 najciekawszych potraw regionalnych z kaszą gryczaną w roli głównej, która jest kulinarną specjalnością naszego regionu
Jesienią kasza gryczana smakuje najlepiej. Rozgrzewa, dodaje energii, pozwala odpocząć od mięsa. Oto 10 najciekawszych potraw regionalnych z kaszą gryczaną w roli głównej, która jest kulinarną specjalnością naszego regionu
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Bliny gryczane

Składniki: 25 dag mąki gryczanej, 25 dag mąki pszennej, 1 l mleka, 5 dag drożdży, 5 jajek, 10 dag masła, 1 łyżeczka cukru, sól, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie: połączyć oba gatunki mąki, przesiać, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać. Rozetrzeć drożdże z cukrem, stopić masło, oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę na sztywno. Dodać do mąki wraz z żółtkami, posolić, odstawić do wyrośnięcia.

Wlać ciasto na małą patelnię i usmażyć z obu stron na złoto. Podawać z kwaśną śmietaną lub śmietaną ubitą z cukrem.

Gołąbki

Składniki: 40 dag kaszy gryczanej, 1 główka kiszonej kapusty, 25 dag grzybów, 15 dag kiełbasy, 10 dag wędzonej słoniny, natka pietruszki, sól, pieprz, bulion warzywny. Na sos: 2 suszone grzyby, 5 pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Nazajutrz ugotować do miękkości razem z pieczarkami. Kapustę sparzyć, rozdzielić liście. Kaszę ugotować na półsypko. Następnie wymieszać z drobno pokrojonymi pieczarkami, podsmażoną kiełbasą, słoniną i natką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz układać na liściach kapusty i zwijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście kapusty. Podlać bulionem, dusić do miękkości. Posiekane borowiki, pieczarki doprawić drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy, podlać wodą, w której moczyły się grzyby. Po 10 minutach zaprawić mąką, polać gołąbki na półmisku.

Hreczniaki kresowe

Składniki: 25 dag kaszy gryczanej, 15 dag białego sera, 15 dag sera żółtego, 2 jaja, łyżka tłuszczu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 5 dag tartej bułki, pieprz, sól; olej do smażenia.
Wykonanie: kaszę ugotować na sypko. Razem z serami przekręcić przez maszynkę, wymieszać z jajami i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć na oleju. Podawać z bukietem smakowitych surówek.

Kasza z grzybami

Składniki: 30 dag kaszy gryczanej, 20 dag suszonych grzybów, 1 czerwona papryka, 2 cebule, bulion warzywny, oliwa, sól, pieprz, natka pietruszki.

Wykonanie: grzyby namoczyć na 2 godziny, ugotować i posiekać. Kaszę ugotować w bulionie. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, paprykę i czosnek, dodać grzyby, poddusić i wymieszać z kaszą.

Do suszonych grzybów, które nadają kaszy gryczanej fantastyczny smak, warto dodać kilka pieczarek lub boczniaków. Do kaszy gryczanej bardzo pasują panierowane kapelusze pieczarek lub boczniaki usmażone jak schabowe. Boczniaki płuczemy, odciskamy z wody, lekko rozbijamy, panierujemy w jajku i bułce. Rewelacja.

Kaszanka po motycku

Składniki: kilogram dobrej kaszanki z kaszy gryczanej w naturalnej osłonce, 4 cebule, 15 dag wędzonki, sól, pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba z kaszanki ściągnąć skórkę. Pokroić w drobne kwadraciki. I przesmażyć z wędzonką pokrojoną w kostkę. Dodać posiekaną cebulkę. Po kilku minutach kaszankę pokrojoną w plastry. Doprawić solą z pieprzem. Smażyć kilka minut.
Kaszanka prosto z patelni najlepiej smakuje ze świeżym, razowym chlebem i odrobiną chrzanu. Kiedy odsmażymy ją na drugi dzień, świetnie smakuje z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.

Kiełbaski z kaszy gryczanej

Składniki: 4 szklanki kaszy gryczanej, 6 szklanek wody, 3 wędzone skórki z boczku, 15 dag słoniny, 2 cebule, 2 łyżeczki z masła, 15 dag boczku pieczonego, sól, naturalne osłonki na kiełbasy.

Wykonanie: kaszę podsmażyć na maśle. Do wrzącej wody dodać sól i wędzone skórki z boczku. Wsypać kaszę i gotować do zagęszczenia. Następnie wsypać kaszę do prodiża i uprażyć. Doprawić kaszę cebulą przesmażoną na słoninie i boczku, dodać zmielone skórki wędzone. Doprawić do smaku, ewentualnie dodać pieprz. Napełnić osłonki, wędzić godzinę w olszynowym dymie. Do podstawowego farszu można dodawać składniki według uznania - na przykład sarninę.

Krupnik gryczany po kazimiersku

Składniki: 30 dag żołądków drobiowych, 20 dag suszonych grzybów, 2 pietruszki i 3 marchewki pokrojone w kostkę, 20 dag kaszy gryczanej, 15 dag białej fasolki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Wykonanie: fasolkę namoczyć na noc. Żołądki pokroić w kostkę, podsmażyć. Ugotować wywar z warzyw i żołądków, dodać wcześniej namoczone i pokrojone grzybki oraz fasolkę. Na sam koniec dodać kaszę. Gdy wszystko będzie miękkie - doprawić solą i pieprzem. Wrzucić fasolę, zagotować.

 

Piróg biłgorajski według Makłowicza

Robert Makłowicz przygotował piroga podczas kręcenia Podróży kulinarnych w Obszy koło Biłgoraja. Oto oryginalny przepis.

Składniki: 3 szklanki mąki, 1 kostka masła, 20 g drożdży, szczypta proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, 700 g ziemniaków, 500 g kaszy gryczanej, 350 g sera twarogowego, 1 szklanka śmietany, 5 jaj, 1 łyżka smalcu, sól, pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba zrobić farsz. Czyli ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie. Utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać smalec, pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać. Dodać śmietanę i jajka, wymieszać.

Ciasto: drożdże należy rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. podzielić je na pół, jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut.

W międzyczasie trzeba przygotować sos kurkowy: cebulę posiekać, zrumienić na maśle, wrzucić posiekane kurki. Dodać około łyżeczki mąki, wlać trochę bulionu, dodać 30% śmietankę, chwilę pogotować, aby śmietanka zagęściła się, po czym wlać trochę białego wytrawnego wina. Doprawić solą i pieprzem. Upieczony piróg podawać z sosem z kurek, lub z gęstą kwaśną śmietaną.

Pierogi z kaszą gryczaną

Utarło się, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, bo w Polsce pierogi wymyślono. Okazuje się, że ojczyzną pierogów są Chiny. Do Europy zostały przywiezione przez podróżnika Marco Polo. Słowo „pierogi” pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Według słownika Aleksandra Brucknera to pozostałość z prasłowiańskiego słowa pir, oznaczającego biesiadę oraz nazwę ciasta obrzędowego. Kiedyś pierogi pieczone były tylko z okazji świąt. Każde święto miało swój pieróg.

Jak zrobić pierogi gryczane? Dwie szklanki kaszy gryczanej wypiec na sypko, dodać 2 drobno posiekane cebule usmażone na smalcu lub maśle oraz 15 dag przesmażonej słoniny. Doprawić solą i pieprzem. Do nadzienia można dodać 20 dag przetartego białego sera. Po ulepieniu i ugotowaniu polać masłem lub słoniną ze skwarkami. I kwaśną śmietaną.

Zrazy kresowe

Zrazy mogą mieć w środku różne niespodzianki. Ale zawsze ważny jest w zrazach smakowity sos, który powstaje podczas duszenia.

Składniki: 70 dag mięsa wołowego, 15 dag chudej szynki wędzonej, 2 ogórki kiszone, kostka rosołowa, 2 łyżki mąki pszennej, olej, sól, pieprz, musztarda, 40 dag kaszy gryczanej.
Wykonanie: wołowinę pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Szynkę i ogórki pokroić w słupki i zawijać w plastry mięsa. Zrazy obtoczyć w mące, obsmażyć na rozgrzanym oleju, ułożyć w rondlu, podlać wodą, dodać kostkę rosołową, wstawić do piekarnika i dusić 40 minut. Kaszę gryczaną ugotować na sypko w osolonej wodzie. Podawać zrazy z kaszą i sosem spod pieczenia.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Piłkarze Górnika zaczęli kolejny mikrocykl treningowy. "Nie ma mowy o żadnym strajku"

Piłkarze Górnika zaczęli kolejny mikrocykl treningowy. "Nie ma mowy o żadnym strajku"

Górnik Łęczna w poniedziałek rozpoczął kolejny mikrocykl treningowy. Jego zwieńczeniem będzie pierwszy w tym roku mecz kontrolny z trzecioligową Avią Świdnik. Zanim jednak piłkarze wrócili do zajęć zabrali głos w kwestii zaległości finansowych, o których niedawno informowały media

Zwłoki mężczyzny w jednym z mieszkań na terenie Łukowa

Zwłoki mężczyzny w jednym z mieszkań na terenie Łukowa

Ciało starszego mężczyzny znaleziono w domu jednorodzinnym w Łukowie.

Zabytkowy budynek w centrum miasta sprzedany
AKTUALIZACJA

Zabytkowy budynek w centrum miasta sprzedany

Wybudowany w latach 30. ubiegłego wieku i od blisko dwóch lat pusty charakterystyczny budynek w centrum Lublina znalazł nowego właściciela.

Australian Open. Iga Świątek i Magdalena Fręch awansowały do drugiej rundy

Australian Open. Iga Świątek i Magdalena Fręch awansowały do drugiej rundy

Rozpoczął się Australian Open 2025. W pierwszej rundzie awans wywalczyła Iga Świątek i Magdalena Fręch. Z kolei z turniejem bardzo szybko pożegnała się Magda Linette i Maja Chwalińska

Kobieta wypadła z 10 piętra budynku. W sprawie zatrzymano 5 osób

Kobieta wypadła z 10 piętra budynku. W sprawie zatrzymano 5 osób

Policja wyjaśnia okoliczności tragicznego wypadku do jakiego doszło w weekend w jednym z bloków w Lublinie.

Społeczna odpowiedzialność biznesu. Dlaczego działania CSR są ważne

Społeczna odpowiedzialność biznesu. Dlaczego działania CSR są ważne

Społeczna odpowiedzialność biznesu - co to jest i dlaczego ma tak duży wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstw? Bycie właścicielem dobrze prosperującej firmy to nie tylko praca i zarobek, ale również duża odpowiedzialność na wielu płaszczyznach. Niezależnie od tego, czy firmę prowadzimy na Lubelszczyźnie, czy też innych regionach kraju. Dlaczego działania csr są tak ważne?

Sofa do salonu — TOP 3 praktyczne aspekty, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze

Sofa do salonu — TOP 3 praktyczne aspekty, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze

Wybór odpowiedniej sofy do salonu to decyzja, która może znacząco wpłynąć na komfort i funkcjonalność przestrzeni dziennej. Sofa stanowi nie tylko miejsce relaksu, ale często jest też centralnym punktem aranżacyjnym salonu. To na niej spędzamy czas z rodziną, przyjmujemy gości czy po prostu odpoczywamy po długim dniu. Warto więc zadbać o to, by zakup ten był przemyślany i dostosowany do naszych potrzeb. Jak podkreślają eksperci, niezależnie od stylu, jaki preferujemy, odpowiedni mebel powinien łączyć w sobie estetykę, wygodę oraz funkcjonalność. Przy wyborze sofy warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych aspektów, które pomogą nam cieszyć się meblem przez wiele lat.

Te szkoły podstawowe są najlepsze. Znamy wyniki plebiscytu Wasza Edukacja

Te szkoły podstawowe są najlepsze. Znamy wyniki plebiscytu Wasza Edukacja

Internetowy portal waszaedukacja.pl opublikował ranking najlepszych szkół podstawowych w Polsce. W pierwszej setce znalazły się także placówki z województwa lubelskiego.

Jeszcze chyba powalczę

Jeszcze chyba powalczę

Czy sztuczna inteligencja zastąpi pisarzy i wyprze inne zawody kreatywne? Czy w ogóle będą jeszcze książki? O tym, oraz o najnowszym kryminale – Zaprzaniec – rozmawiamy z Andrzejem Mathiaszem, lubelskim autorem kryminalnej serii o prokuratorze Adamie Szmycie

Słownik synonimów – klucz do językowej różnorodności

Słownik synonimów – klucz do językowej różnorodności

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak ubogim byłby nasz język bez różnorodności wyrażeń? Słownik synonimów to narzędzie, które otwiera przed nami nieograniczone możliwości w wyrażaniu myśli, emocji i idei. Dzięki niemu możemy przekraczać granice prostoty języka i wprowadzać do niego głębię oraz barwność, które nie tylko przyciągają uwagę, ale także pozwalają na bardziej precyzyjne przekazanie treści.

Nie żyje seryjny morderca zwany "Wampirem z Piotrkowa"

Nie żyje seryjny morderca zwany "Wampirem z Piotrkowa"

Nie żyje seryjny morderca i przestępca seksualny Mariusz Trynkiewicz - poinformował PAP.

Na co dzień zmagają się z trudną rzeczywistością. Rodzice osób z autyzmem chcą stworzyć specjalne centrum
film

Na co dzień zmagają się z trudną rzeczywistością. Rodzice osób z autyzmem chcą stworzyć specjalne centrum

Rodzice osób dorosłych z myślą o przyszłości walczą o lepsze jutro dla swoich dzieci. Ten niezwykle trudny i złożony temat w dzisiejszym programie Dzień Wschodzi staramy się przybliżyć z Urszulą Ochal i Barbarą Siekierzyńską z fundacji "Żyć z autyzmem". Rodzice chcą dla swoich dzieci stworzyć pierwsze w województwie centrum opieki nad osobami dorosłymi z tym spektrum.

Dwudniową przerwę właściciele stacji chcą wykorzystać na solidne naśnieżenie stoku

Stok narciarski zawiesza działalność. Do kiedy przerwa?

Ani dzisiaj, ani jutro nie będzie można pojeździć na nartach w Jacni (gm. Adamów) na Roztoczu. Właściciele stacji podali powód tej przerwy.

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

MUZYKA Jazz został ze mną dłużej niż mogłem się spodziewać. Druga, że jazz faktycznie odpowiedział na moje ówczesne pytania. I postawił wiele nowych – rozmowa z Michałem Aftyką

Kierowca z Chełma w drodze do celi

Chciał przejechać policjantów, może dostać 10 lat

Do 10 lat więzienia grozi 36-latkowi, który próbował staranować interweniujących funkcjonariuszy. Policjanci znaleźli 36-latka siedzącego w samochodzie. Na widok mundurowych mężczyzna z impetem ruszył i próbował staranować interweniujących policjantów, a następnie uciekł z miejsca.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium