Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 grudnia 2024 r.
13:48

Nowy Rok na talerzu. Przepisy na smakowite dania

0 A A

Na późne śniadanie forszmak po lubelsku albo piasecki strogonow. Na późny obiad: trzy posilne zupy do wyboru. A na drugie trzy smakowite dania. Proponujemy wam sprawdzone przepisy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ryszard Sieczkarz, założyciel i właściciel słynnej restauracji Rarytas w Piaskach na noworoczne śniadanie serwował lubelski forszmak albo swój słynny strogonow. I od tych dwóch przepisów zaczynamy.

Forszmak po lubelsku

SKŁADNIKI: 20 dag ogórków kiszonych, 20 dag boczku wędzonego, 20 dag kiełbasy podlaskiej, 70 dag schabu wędzonego, 3 dag koncentratu pomidorowego, 3 łyżki gęstej śmietany, łyżka mąki, 1 kostka rosołu drobiowego, łyżka smalcu, łyżka masła, łyżka mąki, sól, biały pieprz.

WYKONANIE : schab , boczek i kiełbasę pokroić w paski. Na rozgrzany smalec wrzucić schab. Podsmażyć, przełożyć do garnka z bulionem. Dodawać kolejno boczek, kiełbasę, cebulę (każde osobno). Doprawić pieprzem, solą, koncentratem pomidorowym. Obrane ogórki pokroić w paski, podsmażyć na maśle, dodać pod koniec gotowania do forszmaku. Po zagotowaniu zagęścić zasmażką z mąki i masła oraz śmietaną.

Taki forszmak podawano w koszyczkach z ciasta, ale z gorącego talerza też podejdzie.

Strogonow

Przepis z książki kucharskiej, którą posługiwał się Ryszard Sieczkarz i jego brat Stanisław Sieczkarz, który prowadził restaurację „Przystań” w Głusku.

SKŁADNIKI: 1,15 kg polędwicy, 2 dkg soli, 6 dkg mąki, 15 dkg tłuszczu mieszanego, 20 dkg cebuli, 1 g pieprzu, 2 g papryki, 20 dkg śmietany, 6 dkg koncentratu pomidorowego. Uwagi Element formowany: 1,088 kg, gotowa potrawa 1,97 kg, w tym mięsa 80 dkg. Porcja: 195 g w tym mięsa: 80 g.

WYKONANIE: polędwicę oczyścić, pokrajać w podłużne słupki. Pokrajane kawałki oprószyć solą, pieprzem i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, szybko obrumienić, nie dosmażać do wnętrza. Przygotować sos: do tłuszczu dodać cebulę, pieprz i paprykę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko obrumienić i zasmażkę rozprowadzić koncentratem pomidorowym i śmietaną. Sos posolić do smaku i wstawić do bemara. Mięso podawać oblane sosem, z ziemniakami frit, kalafiorem, fasolką szparagową, brukselką.

Zupa czosnkowa

SKŁADNIKI:

6 ząbków czosnku, 1 żółtko, litr bulionu, łyżka mąki, łyżka oliwy.

WYKONANIE: z oliwy i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem, zagotować i dodać roztarty czosnek. Podgotować, doprawić żółtkiem i pieprzem. Można dodać śmietany. Można podawać z grzankami oraz odrobiną startego parmezanu.

Zupa chrzanowa

SKŁADNIKI: 2 łyżki świeżo startego chrzanu, 5 szklanek bulionu, 1 szklanka śmietany 18-procentowej, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki cukru, sól.

WYKONANIE: chrzan wyłożyć na gęste sito, sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Masło rozgrzać, dodać chrzan i dusić na małym ogniu 2-3 min. Stale mieszając połączyć z bulionem i zagotować. Śmietanę roztrzepać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i wlać do gar nka. Zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Podawać z grzankami z pokrojonej w kostkę bułki lub z chleba razowego.

Zupa chrzanowa z pieczonymi ziemniakami

Przepis Kuby Piętowskiego.

SKŁADNIKI: 1 por biała część, 1/3 selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 800 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, majeranek, 1 łyżka chrzanu tartego, czubata natka pietruszki, 3 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej, 2 ziemniaki, rozmaryn, 3 łyżki oliwy, sól. Na pesto: 7,5 dag natki pietruszki, 1,5 dag parmezanu, 1, 5 dag ziaren słonecznika, szczypta posiekanej papryczki chili, 2 łyżeczki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę) 100 ml oliwy extra virgin, sól morska.

WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, nacinać na całej długości cienkie plasterki. Posolić, posypać rozmarynem, polać oliwą. Włożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Cebulę i czosnek pokroić, przesmażyć na oleju, dodać pokrojonego pora i dalej przesmażać. Na końcu dodać obrany i starty na tarce seler. Zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodać chrzan tarty i zmiksować blenderem. Do śmietany dodać dwie łyżki zupy, wymieszać i dopiero wlać do zupy. Już nie gotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i natką.

Gulaszowa po węgiersku

SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 3 marchewki, przyprawa do gulaszu, 1 puszka czerwonej fasoli, ziemniaki, sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, oliwa.

WYKONANIE: mięso pokroić, oprószyć pieprzem, obsmażyć na oliwie, żeby puściło sos. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać do mięsa razem z pokrojoną paprykę i marchewką. Pogotować, dodać przyprawę do gulaszu. Na końcu wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i odsączoną fasolę i doprawić do smaku ostrą i słodką papryką.

Sznycel ministerski

SKŁADNIKI: 60 dag cielęciny, 20 dag wieprzowiny z kością, 5 dag czerstwej bułki, mleko do moczenia, 2 dag masła, sól, pieprz, jedno jajo. Na panierkę: 4 dag mąki, 1 1/2 jaja, 3 dag tartej bułki, 1 czerstwa kajzerka, 4 dag smalcu do smażenia, 3 dag masła.

WYKONANIE: mięso opłukać, wyluzować z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Starannie wyrobić ręką, wymieszać z bułką, stopionym masłem i jajem, dodać soli i pieprzu do smaku, masę podzielić na 5 równych części. Rękami zwilżonymi wodą wyrobić kule. Czerstwą kajzerkę pokrajać na cieniutkie, drobne, prostokątne grzaneczki, wymieszać je z przesianą bułką tartą. Mięso zanurzyć w mące, rozmieszanym jaju i tartej bułce z grzankami, wyrobić sznycle grubości 1.5 cm nadając im prostokątny kształt. Rozgrzać smalec na patelni i zrumienić obie powierzchnie sznycla na rumiano, przy odwracaniu sznycla dodać do smażenia masło, zrumienić je razem z mięsem. Podawać z ziemniakami, szpinakiem, marchewką, groszkiem lub jarzynami gotowanymi z masłem.

Zrazy po węgiersku z kluseczkami

SKŁADNIKI: 1 kg wieprzowiny z kostką lub polędwicy, 10 dag paprykowej słoniny, 5 dag cebuli, 20 dag śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki powideł pomidorowych lub przecieru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

WYKONANIE: mięso opłukać, oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu. Pokroić na porcje, zbić tłuczkiem tak, by powstały okrągłe zrazy. Każdą porcję oprószyć solą, mąką i pieprzem, usmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć do rondla. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić pokrojoną cebulę i paprykę, przełożyć do rondla ze zrazami, podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić je ostrą papryką w proszku. Śmietanę rozmieszać z powidłami pomidorowymi lub przecieram, dodać mąkę, wlać do zrazów, dodać roztarty czosnek. Podawać z kładzionymi kluseczkami.

Indyk w sosie Gorgonzola

SKŁADNIKI: 4 filety z piersi z indyka, sól, pieprz. Na sos: 15 dag sera pleśniowego Gorgonzola, masło, pół szklanki śmietanki.

WYKONANIE: filety rozbić, natrzeć pieprzem z solą, usmażyć na grillowej patelni i odłożyć w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokruszony ser i delikatnie podgrzewać do roztopienia. Dodać tyle śmietanki, żeby nieco złagodzić smak sera. Podawać indyka z sosem i makaronem tagliatelle ugotowanym al dente. Na talerzu ozdobić świeżym rozmarynem.

Wieprzowina z chili

SKŁADNIKI: 60 dag karkówki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 świeża lub suszona papryczka chili, olej, sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek.

WYKONANIE : mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Chili umyć, usunąć pestki, pokroić. Uważać na oczy! Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso. Dodać cebulę, czosnek i chili. Doprawić solą z pieprzem. I tymiankiem. Dusić pod przykryciem do miękkości.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Tak się bawił Chełm!
galeria

Tak się bawił Chełm!

Tłumy ludzi, tańce i śpiewy – tak tysiące ludzi bawiło się podczas Wystrzałowego Sylwestra na Lubelszczyźnie. Publiczność zebrana przy scenie w centrum Chełma weszła w Nowy Rok przy rytmach tanecznej muzyki, a transmisję z wydarzenia przeprowadziła telewizja Republika.

Autobus zawiezie na stację PKP. Ale skorzystają tylko pasażerowie pociągu relacji Lublin-Warszawa

Autobus zawiezie na stację PKP. Ale skorzystają tylko pasażerowie pociągu relacji Lublin-Warszawa

Będzie autobus do stacji PKP w Bedlnie. Potrzebę transportu publicznego sygnalizowali zwłaszcza mieszkańcy Radzynia Podlaskiego.

Liczyła na szybki zysk. Zaufała "doradcy" teraz żałuje

Liczyła na szybki zysk. Zaufała "doradcy" teraz żałuje

23-latka z powiatu opolskiego uwierzyła, że klikając polubienia filmików i kanałów na youtubie, można zarobić. Kobieta postępowała zgodnie z instrukcją swojego, poznanego w internecie "pracodawcy". Straciła ponad 20 tys. zł.

Sylwester przed telewizorem? Sprawdzamy kto i gdzie wystąpi

Sylwester przed telewizorem? Sprawdzamy kto i gdzie wystąpi

Część naszych Czytelników sylwestra spędza przed telewizorem. Postanowiliśmy zrobić krótki przegląd imprez, na które zapraszają główne stacje telewizyjne w Polsce. Wśród gwiazd zobaczymy m.in. Bryana Adamsa, Boney M., DJa BoBo i oczywiście Zenona Martyniuka.

Budżet Łęcznej przyjęty, ponad 34 mln zł na inwestycje

Budżet Łęcznej przyjęty, ponad 34 mln zł na inwestycje

Łęczyńscy radni, mimo braku poparcia ze strony opozycji, przyjęli uchwałę budżetową na rok 2025. Rosną zarówno dochody, jak i wydatki. Te ostatnie mają przekroczyć 153 mln zł. Wśród planowanych inwestycji m.in. nowy żłobek i dwa przedszkola.

Podsumowanie 2024: Do ślubu z Dziennikiem
PODSUMOWANIE 2024
film

Podsumowanie 2024: Do ślubu z Dziennikiem

Planujesz wymarzone wesele? Program "Do ślubu z Dziennikiem" to niezastąpiony przewodnik dla par, które chcą zorganizować niezapomniany dzień. Eksperci z różnych dziedzin – od mody, urody i dekoracji po logistykę i najnowsze trendy – dzielą się praktycznymi poradami oraz inspiracjami. Każdy odcinek to dawka wiedzy, która pomoże Ci przejść przez wszystkie etapy przygotowań z łatwością i pewnością. Śledź nowe odcinki w 2025 roku!

Od jutra inaczej będziemy wyrzucać ubrania. Nowe zasady segregacji

Od jutra inaczej będziemy wyrzucać ubrania. Nowe zasady segregacji

Od stycznia 2025 roku mieszkańcy Lublina będą segregować ubrania i tekstylia na nowych zasadach. Niezależnie od tego, gdzie mieszkasz, zużyte i zniszczone rzeczy trzeba będzie oddać do specjalnego punktu, a te w dobrym stanie możesz przekazać potrzebującym.

Najpopularniejsze imiona dla dzieci w roku 2024

Najpopularniejsze imiona dla dzieci w roku 2024

Sprawdziliśmy które imiona nadawane dzieciom były najbardziej i najmniej popularne w kończącym się roku. O dane poprosiliśmy Urząd Stanu Cywilnego w Puławach.

Piesi nie zachowują ostrożności na pasach? Chcą przypomnieć im o bezpieczeństwie
bezpieczeństwo

Piesi nie zachowują ostrożności na pasach? Chcą przypomnieć im o bezpieczeństwie

Jeden z lubelskich radnych uważa, że piesi nie zachowują wystarczającej ostrożności przed przejściami dla pieszych. Proponuje jednak rozwiązanie, które coraz częściej stosuje się w wielu polskich miastach i które może przypominać nam o zachowaniu bezpieczeństwa w czasie przechodzenia przez ulicę.

Podsumowanie 2024: Program "Dziennik ze smakiem"
PODSUMOWANIE 2024
film

Podsumowanie 2024: Program "Dziennik ze smakiem"

2024 rok z programem "Dziennik ze smakiem" to wyjątkowa podróż kulinarna przez Lubelszczyznę – pełna tradycyjnych smaków, lokalnych produktów i inspirujących spotkań z ludźmi, którzy kochają gotować. Przypominamy najlepsze przepisy, odkrycia kulinarne i niezapomniane momenty z minionego roku. Zapraszamy do śledzenia nowych odcinków w 2025 roku – będzie jeszcze więcej inspiracji i pasji!

Cóż to był za rok! Pamiętasz te wszystkie wydarzenia?
QUIZ

Cóż to był za rok! Pamiętasz te wszystkie wydarzenia?

2024 odchodzi w niepamięć. Jednak był to rok obfity w wydarzenia kulturalne, społeczne, polityczne. Pamiętacie je wszystkie?

Dr Marek Paździor (z lewej) w środę obejmie stanowisko dyrektora szpitala specjalistycznego w Puławach zastępując pełniącego obowiązki od września, Krzysztofa Siejko (na zdj.)

Zmiana dyrektora w puławskim szpitalu. Nowy menedżer od nowego roku

Władze powiatu puławskiego podjęły uchwałę o powołaniu nowego dyrektora szpitala specjalistycznego w Puławach, dr Marka Paździora. Ten wkrótce obejmie stanowisko. Dzisiaj zarząd i pracownicy SP ZOZ pożegnali p.o. dyrektora, Krzysztofa Siejko.

Caluteńki bus był wypełniony nielegalnym towarem

Ukrainiec wiózł busem e-papierosy warte kilka milionów

To były rutynowe działania funkcjonariuszy celnych z Białej Podlaskiej. A zakończyły się konfiskatą kilkudziesięciu tysięcy nielegalnych papierosów. Wartość towaru oszacowano na 5 mln zł.

Dzięki wysokiej, sięgającej 88 procent dotacji Zamość będzie mógł kupić kolejnych kilkanaście elektrycznych autobusów

Dobre wiadomości na koniec roku. Miasto otrzyma spore pieniądze

Dobre informacje popłynęły właśnie z zamojskiego magistratu. Miasto chwali się sukcesami w negocjacjach i zdobyciu sporych pieniędzy.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!