Z dzieciństwa pamiętam smak racuchów, które robiła mama. Czy możecie podać sprawdzone przepisy na różne rodzaje tych smakołyków – pisze Joasia z Puław. Spełniamy prośbę.
Racuchy na niedzielę
Składniki:
50 dag mąki, 3 dag drożdży, 1 opakowanie rodzynek, olej, cukier, sól.
Wykonanie:
Zagnieść ciasto z mąki, wody i drożdży. Dodać sól i cukier. Wyrabiać, dodać rodzynki, odstawić do wyrośnięcia. Koniecznie w ciepłe miejsce.
Jak ciasto wyrośnie, wykrawać łyżką porcje ciasta i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano. Na talerzu posypać cukrem pudrem.
Racuchy z ziemniaków i mąki owsianej
Składniki:
1 kg ziemniaków, 25 dag mąki owsianej, olej do smażenia, sól.
Wykonanie:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Wymieszać z przesianą mąką, osolić. Smażyć duże placki na rozgrzanym oleju. Podawać z kwaśnym mlekiem.
Racuszki Michała Tombaka
Michał Tombak, autor słynnych książek "Droga do zdrowia”, "Czy można żyć 150 lat” i "Uleczyć nieuleczalne” dwa razy w tygodniu je racuszki dyniowe.
– W sezonie kupuję dynię na zapas, kroję w kostkę, pakuję w woreczki i zamrażam – mówi Michał Tombak.
Jak zrobić takie racuszki.
– Dynię miksuję w dodatkiem mąki kukurydzianej, dodaję mleko, jajko i odrobinę soli. Z powstałego ciasta smażę niewielkie placuszki – mówi Michał Tombak.
Dyniowe racuszki są doskonale w smaku. Najlepiej smakują ze śmietaną lub jogurtem.