Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

15 października 2012 r.
13:54
Edytuj ten wpis

Restauracja "U Oblatów” w Kodniu. Recenzja

0 4 A A
Pierwsza zakonna restauracja w regionie. Dużo, smacznie i tanio!
Pierwsza zakonna restauracja w regionie. Dużo, smacznie i tanio!

Naturalna, zdrowa kuchnia oparta na klasztornych smakach i przystępne ceny powodują, że w pierwszej na Lubelszczyźnie, zakonnej restauracji można spotkać turystów z całej Polski.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do restauracji wybraliśmy się z M. przy okazji wypadu do Uroczyska Zaborek, jednego z najbardziej klimatycznych miejsc w regionie. Do Kodnia trafiliśmy ostatnią sobotę, w niedzielę postanowiliśmy zafundować sobie rodzinny obiadek. Było z tym trochę ambarasu, bo na niedzielnej sumie był prezydent Bronisław Komorowski, który później zajrzał do restauracji na podlaskie ciastko i kawę. Ale ponieważ zjadł go w osobnej Sali, restauracji nie zamknięto.

Bigos na zakąskę

Karta jest bardzo oszczędna, bo potrawy gotowane są każdego dnia na nowo. Z wyjątkiem słynnego bigosu podlaskiego, który z dnia na dzień jest lepszy. I ten bigos (6zł) zamówiliśmy na gorącą przekąskę.

Porcja była ogromna, kodeński chleb świeży. Bigos zakonny kucharz przysposobił na młodej kapuście, kiełbasie podlaskiej i ziołach z klasztornego ogródka. Był bardzo delikatny, wręcz dietetyczny. – Tak tu gotujemy – powiedziała mi pani bufetowa. A mnie marzył się w bigosie kawałek tłustego boczku, leśne grzyby i odrobina dziczyzny.

Ogromne talerze zupy

Przyszedł czas na zupy. M. zamówiła sobie flaki (6 zł), ja "Żurek sapieżyński” (6 zł). Flaki dopiero, co gotowano, kto boi się ich zapachu, to go nie uświadczy. Flaki były majerankowe, natomiast o dziwo, bez zasmażki. Podejrzewałem nawet zakonnego brata, że zwyczajnie przesadził z dolewką wody, ale znów usłyszałem: Tak tu gotujemy.

Mój żurek (ogromna porcja, podobnie jak flaki) miał dużo kiełbaski, czosnku, ale o dziwo doprawiono go słodką śmietaną. Powinien smakować dzieciom, chorym i rekonwalescentom, ja zatęskniłem za łyżką skwarków z boczku i choć jednym prawdziwkiem w talerzu.

Soczysta karkówka, schabowy z frytkami

Już byliśmy najedzeni, a tu trzeba było iść po drugie. M. zamówiła sobie "Kotlet schabowy z frytkami i surówką z białej kapusty” za 12 zł, ja wybrałem "Karkówkę pieczoną, ćwiartki ziemniaczane i kapustę zasmażaną” za 14 zł. Porcje były absolutnie XXL. Soczysty schabowy zajął pół talerza, góra frytek resztę, a surówka wymagała kolejnego talerzyka. Znów bardzo świeże mięso. Ale fakt, że schabowy leżakował w bemarze, to nie był już chrupiący, co w schabowym uwielbiam.

Moja karkówka XXL była gruba, soczysta. Na pierwszy plan wybijało się doskonałe, świeże mięso uduszone we własnym sosie. Niestety znów z powodu przebywania w bemarze, karkówka była ciepła, nie gorąca. A tego zwyczajnie nie lubię. Gorące były natomiast ćwiartki ziemniaków, co ciekawe nie były to zamrożone gotowce, tylko podlaskie ziemniaki.

Mielony jak u mamy

Na deser nakusiliśmy się na mielonego już bez żadnych dodatków za 6 zł. Znów rozmiar XXL, zresztą było to najlepsze danie. Domowy mielony z karczku, z cebulką i czosnkiem. Już wyobrażam sobie, jak smakuje na zimno.
Odczekaliśmy i zamówiliśmy espresso za 4 zł. Ciastek już nie było. Zjedli goście prezydenta.


Nasza ocena retauracji \"U Oblatów\"

Nasza ocena. Za "wyżerkę” z domowymi smakami zapłaciliśmy 48 zł. Benzyna na dojazd kosztowała 150 zł. W restauracji " U Oblatów” serwuje się domowe, zdrowe jedzenie bez zbędnych przypraw. A klimaty nad Bugiem są nieziemskie.

Restauracja "U Oblatów
Kodeń, ul. Rynek
ul. Rynek 1, tel. 83-3754120
Czynne codziennie od 10 do 19
Nie można płacić kartą.

Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.

Pozostałe informacje

Zorza polarna w obiektywach naszych Czytelników. Zobacz co udało im się uwiecznić
ZDJĘCIA
galeria

Zorza polarna w obiektywach naszych Czytelników. Zobacz co udało im się uwiecznić

Przez ostatnie dni na niebie mogliśmy oglądać prawdziwe kolorowe spektakle. W związku z burzą geomagnetyczną nad lubelskim niebem pojawiła się zorza polarna.

Prezydent Zamościa ma drugiego zastępcę. To Marta Pfeifer

Prezydent Zamościa ma drugiego zastępcę. To Marta Pfeifer

Stało się to, o czym w Zamościu mówiło się od dawna i o czym pisaliśmy już w zeszłym tygodniu. Marta Pfeifer została powołana na zastępczynię prezydenta Zamościa.

Przed nami kolejna zimna noc

Przed nami kolejna zimna noc

W regionie może złapać przymrozek. Synoptycy ostrzegają

Politechnika Lubelska świętowała urodziny
galeria

Politechnika Lubelska świętowała urodziny

Honorowy Profesor, wybitny Absolwent, Najlepszy Wykładowca i imię dla dębu. Politechnika Lubelska świętowała 71. rocznicę powstania.

Chciała sprzedać spódnicę - straciła swoje oszczędności

Chciała sprzedać spódnicę - straciła swoje oszczędności

21-latka chciała sprzedać ubranie za pośrednictwem portalu ogłoszeniowego. Internetowi oszuści ukradli jej jednak 7 tys. zł

KUL wyprzedaje książki

KUL wyprzedaje książki

Biblioteka Uniwersytecka Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego zaprasza na Majowy Kiermasz Książki. Do nabycia są m.in. trudno dostępne pozycje

Festiwal „Scena w Budowie”
16 maja 2024, 20:00

Festiwal „Scena w Budowie”

Trwa Festiwal Scenografii i Kostiumów „Scena w Budowie” 2024. Przed nami finałowe wydarzenia.

Czerwona kartka dla Zielonego Powiśla

Czerwona kartka dla Zielonego Powiśla

Ostatnie wybory samorządowe z lokalnej sceny politycznej w Końskowoli zmiotły komitet Zielonego Powiśla. Ten do rady gminy wprowadził zaledwie jednego przedstawiciela. Wszystkie pozostałe miejsca trafiły w ręce komitetu nowego wójta - Mariusza Majkutewicza.

Czy będziemy mieć nowe drogi dla rowerów?

Czy będziemy mieć nowe drogi dla rowerów?

W mieście powstaną kolejne szlaki rowerowe. Poszukiwani są projektanci, którzy podejmą się tego zlecenia

XIV edycja Lublin Blues Session
patronat
17 maja 2024, 19:00

XIV edycja Lublin Blues Session

W dniach 17-18.05. w Dzielnicowym Domu Kultury SM „Czechów” odbędzie się po raz 14. „Lublin Blues Session”. Podczas tegorocznej edycji usłyszymy różne oblicza gitary rezofonicznej (dobro). Wystąpią: Puhovsky, Adam Bartoś oraz słowacki duet - Bena i Radvanyi.

Voo-Voo w Fabryce Kultury Zgrzyt
18 maja 2024, 20:00

Voo-Voo w Fabryce Kultury Zgrzyt

W sobotę (18 maja) w lubelskim Zgrzycie wystąpi Voo-Voo. Zespół zagra koncert promujący album "Premiera".

Prezydent już wybrał. Jego prawą ręką będzie kobieta

Prezydent już wybrał. Jego prawą ręką będzie kobieta

To kobieta będzie prawą ręką prezydenta Michała Litwiniuka (PO). Macieja Buczyńskiego zastąpi Justyna Gorczyca, dotychczasowa kierownik referatu urbanistyki w ratuszu.

Lotniczy akrobaci dadzą pokaz w Świdniku. FireBirds na Świdnik Air Festival
15 czerwca 2024, 0:00

Lotniczy akrobaci dadzą pokaz w Świdniku. FireBirds na Świdnik Air Festival

Świdnik Air Festival zbliża się wielkimi krokami. Miejski Ośrodek Kultury ogłosił kolejną gwiazdę, która da prawdziwy pokaz swoich możliwości akrobatycznych.

Trwają starania o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Lublin 2029

Trwają starania o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Lublin 2029

Miasto wybrało 21 projektów na łączną kwotę ponad 2 mln zł w ramach konkursu wieloletniego „Miasto kultury w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Lublin 2029”. Zgłoszone projekty będą realizowane w latach 2024-26.

Nie żyje motocyklista z wypadku w Bogucinie

Nie żyje motocyklista z wypadku w Bogucinie

Dziś rano zmarł mężczyzna poszkodowany we wczorajszym wypadku w Bogucinie w powiecie lubelskim. Lubelscy policjanci prowadzą dochodzenie w tej sprawie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium