Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

7 stycznia 2024 r.
11:14

TOP 10: Przepisy - najlepsze pierogi z Lubelszczyzny

0 A A
(fot. zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com)

„Oprócz madame Curie pierogi są największym darem Polaków dla ludzkości” twierdzi Richard Paul Evans, który swoją powieść „Zimowe sny” pisał w trakcie podróży po Polsce. A my publikujemy przepisy na pierogi, zebrane podczas kulinarnych podróży po naszym regionie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kto robi najlepsze pierogi na świecie? Według rankingu „100 najlepiej ocenianych pierogów świata”, opublikowanego przez portal tasteatlas.com pierwsze miejsce należy do quotie; smażonych pierożków z Chin, na drugim miejscu znalazły się litewskie kołduny, na trzecim indyjskie manty, na czwartym: polskie pierogi z kapustą i grzybami.

A jakie pierogi znalazły się w naszym subiektywnym rankingu na najsmaczniejsze pierogi regionalne?

Cebulniki

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, całe jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki sody, 2 szklanki ciepłego mleka, 1 kostka masła, sól. Na farsz: 1 kg surowego siekanego mięsa: wołowiny, baraniny lub cielęciny, 4 posiekane cebule, sól, pieprz.

WYKONANIE: posiekane mięso wymieszać z cebulą, doprawić do smaku. Mąkę przesiać do miski. Do mleka wsypać sodę, wymieszać, przelać do mąki. Dodać jajko, sól, masło i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części. Z każdej części zrobić wałeczek i pokroić go tak jak na kluski. Zrobić kuleczki, rozwałkować je, ale niezbyt cienko (raczej grubo). Nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi. Blachę nasmarować masłem, ułożyć na niej cebulniki. Piec około 40 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.

Chachłackie z Garbowa

SKŁADNIKI: (na 70 pierogów): 50 dag kaszy gryczanej, 1,1/2 kg ziemniaków, 1 duża cebula, sól, pieprz do smaku, gotowe ciasto na pierogi.

WYKONANIE: kaszę uparować i wystudzić, ziemniaki obrać i ugotować. Oba składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Wkroić świeżą cebulę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na krążki ciasta, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną. Można dodać skwarki ze słoniny.

Jaglane z serem i miętą

SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, pół łyżki oleju, 2 dag drożdży, mleko. Farsz: 50 dag kaszy jaglanej ugotowanej, 75 dag sera białego, mięta, cukier do smaku.

WYKONANIE: drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać do mąki, zagnieść dodając olej. Odstawić, następnie rozwałkować i wykroić krążki. Ser zemleć, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną miętę i cukier do smaku. Wyrobić, nakładać na krążki ciasta, lepić pierogi, zwilżając brzegi ciasta wodą. Kto potrafi, zrobić falbanki. Gotować w osolone wodzie do wypłynięcia. Podawać z wiejską śmietaną, posypane cukrem.

Karaimskie

SKŁADNIKI: na ciasto: 50 dag mąki, 1 kostka masła, 1 mały kubek śmietany, 100 ml ciepłego mleka, 2 jajka, drożdże, cukier, sól, żółtko do smarowania. Na farsz: 30 dag baraniny lub wołowiny, 1 cebula, sól, pieprz, woda.

WYKONANIE: mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem, wyrobić w rękach. W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, wlać do ciasta, dodać drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na części, rozwałkować na krążki o średnicy 15 cm. Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z posiekaną cebulą, doprawić solą z pieprzem, dodać wody, wyrobić, dodać szczyptę cukru, żeby wydobyć smak mięsa. Nakładać farsz, lepić pierogi w kształcie półksiężyca, każdy posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza na złoty kolor. Jeść rękami bez używania sztućców.

Kreplach

SKŁADNIKI: Na ciasto: szklanka mąki, jajko, sól. Na farsz: szklanka mielonego mięsa wołowego, łyżka posiekanej cebuli, sól, olej.

WYKONANIE: zrobić dość miękkie ciasto; jeśli trzeba – dolać gorącej wody. Rozwałkować bardzo cienko i wykrawać kwadraty lub kółka. Nakładać przygotowany farsz mięsny. Lepić pierożki i gotować albo smażyć w głębokim tłuszczu.

Kozackie z serem i ziemniakami

SKŁADNIKI: na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 całe jajko, 2 łyżki oleju, 0,5 szklanki ciepłej wody, szczypta soli. Na farsz: 0,5 kg sera białego, 0,5 kg ziemniaków, 4 jajka na twardo, 1 jajko, szczypta soli, pieprz do smaku.

WYKONANIE: z podanych składników wyrobić ciasto. Cebulę przysmażyć na maśle, dodać do grubo pokruszonego sera i ziemniaków, wymieszać, dodać jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać surowe jajko, delikatnie wymieszać. Nakładać farsz, lepić pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Osączyć i podsmażyć na złoto.

Olenderskie

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 2 jaja, 4-5 dag drożdży, szczypta soli, woda. Na farsz: 1 kg sera białego, 30-35 dag suszonych gruszek, szczypta cynamonu, cukier do smaku.

WYKONANIE: ser zemleć przez maszynkę, dodać obgotowane, wystudzone i przekręcone przez maszynkę gruszki. Doprawić cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem do smaku. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie zagnieść ponownie na stolnicy, wykrawać szklanką krążki, kłaść nadzienie (farsz) i zlepić brzegi. Gotować na maleńkim ogniu 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Tatarskie pieremiacze

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 1 kostka masła, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, mleko, szczypta soli. Na farsz: 1 kg wołowiny lub kurczaka, 3 cebule, sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia.

WYKONANIE: mięso drobno posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, odstawić, żeby farsz nabrał smaku. Mąkę posiekać z masłem, dodać sól oraz sodę. Wyrobić ciasto, odstawić, żeby odpoczęło. Rozwałkować, zrobić szklanką krążki. Nakładać surowy farsz, zwinąć krążki w sakiewki, dokładnie zlepić. Smażyć na głębokim oleju na złoto.

Z bryndzą

SKŁADNIKI: 50 dag ugotowanych ziemniaków w mundurkach, 10 dag bryndzy, łyżka masła, sól, pieprz. Na ciasto: 70 dag mąki, 1 jajko, sól.

WYKONANIE: ugotowane ziemniaki wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce, dodać bryndzę, łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem, wyrobić. W misce wymieszać mąkę z jajkiem, odrobiną ziemniaków, posolić, dolać ciepłej wody, wyrobić. Odstawić na 10 minut, rozwałkować, wykroić kółka. Nakładać farsz, składać na pół, zlepić brzegi przy pomocy widelca. Wrzucać na osłony wrzątek, gotować do wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem, można posypać pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem.

Z wędzonym dorszem

SKŁADNIKI: Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk): 30 dag mąki pszennej, 150 ml gorącej wody, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli. Składniki na farsz: 25 dag białego sera, 15 dag wędzonego dorsza, opcjonalnie szczypta soli i pieprzu. Okrasa: 10 dag słoniny.

WYKONANIE: ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego dorsza oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na 20 minut do odpoczęcia. Następnie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z gorącymi skwarkami ze słoniny. (Śledziożercy, „Ryby bałtyckie naturalnie”)

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Stwardnienie rozsiane - objawy i leczenie

Stwardnienie rozsiane - objawy i leczenie

Stwardnienie rozsiane to choroba układu nerwowego, która dotyka ponad 50 tysięcy Polaków. Każdego roku dochodzi do 1300-2100 nowych przypadków. Najczęściej dotyka młodych dorosłych między 20. a 40. rokiem życia. Kobiety chorują na SM średnio 3 razy częściej niż mężczyźni. Choroba prowadzi do uszkodzenia osłonek mielinowych. To zaburza przekazywanie impulsów nerwowych. Objawy stwardnienia rozsianego mogą być różne i nasilać się z czasem. Mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. Ale dzięki postępom w medycynie, są metody leczenia. Te metody pomagają spowolnić postępowanie choroby. Poprawiają też jakość życia pacjentów. Czytaj dalej i dowiedz się więcej o przyczynach, objawach oraz terapii i rehabilitacji stwardnienia rozsianego.

ul.Lubomelska/ul.Czechowska lata 70-te autor J.Miroslaw zrodlo teatrnn.pl .Jestem pewny ze kazdy mieszkaniec doskonale pamieta kiosk pana Jaremka . Wszystkie dzieci z okolicy kupowaly w tym kiosku lizaki koguciki ,cieple lody i niezapomniane precle a dorosla meska czesc mieszkancow kuflowe piwo .Byc moze ktos sie rozpozna na tym rewelacyjnym zdjeciu. w tle PSK-4 ul;Jaczewskiego - pisze Cezary Redecki, ekspert moderator w grupie Stary Czechów na FB
galeria

Czechów rósł razem ze spółdzielnią (ZDJĘCIA)

- Trudno dziś sobie wyobrazić, że pół wieku temu na terenie dwóch wielkich dzielnic Lublina: Czechowa Południowego i Czechowa Północnego, panował wiejski krajobraz. Lublin przeżywał wówczas dramatyczny niedobór mieszkań i by temu zaradzić, w listopadzie 1974 r., zawiązała się Spółdzielnia Mieszkaniowa "Czechów" - tak władze Spółdzielni nawiązywały w mediach społecznościowych do zacnego jubileuszu

 Azoty liczą na kolejne zwycięstwo w lidze

Azoty Puławy wracają do gry i chcą pokonać Chrobrego Głogów

Po trzech tygodniach przerwy Azoty Puławy wracają do ligowej rywalizacji. W sobotę o godzinie 15 w hali w Puławach zmierzą się z Chrobrym Głogów.

Mieszkanie „pod klucz”. Ile to kosztuje?

Mieszkanie „pod klucz”. Ile to kosztuje?

Rosnące koszty życia oraz cen materiałów budowlanych zmuszają firmy wykończeniowo-remontowe do podniesienia cen usług. Ile obecnie kosztuje wykończenie mieszkania w stanie deweloperskim?

Siatkarze Bogdanki LUK Lublin chcą się szybko podnieść po porażce w Częstochowie

Bogdanka LUK Lublin kontra PSG Stal Nysa. Kibice liczą na rehabilitację

Po porażce w Częstochowie Bogdanka LUK Lublin spróbuje rozpocząć nową serię zwycięstw przed własną publicznością. W sobotę drużyna Massimo Bottiego zmierzy się w hali Globus z PSG Stal Nysa (godz. 17.30).

Wieczór z muzyką Led Zeppelin
koncert
17 listopada 2024, 19:00

Wieczór z muzyką Led Zeppelin

W niedzielę (17 listopada) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt przywołany zostanie duch Led Zeppelin, a to za sprawą zespołu Zeppelinians, który wykona takie klasyki jak: „Stairway to Heaven”, „Whole Lotta Love” czy „Kashmir”.

Edukacja zawodowa i rola cechu
Dzień Wschodzi
film

Edukacja zawodowa i rola cechu

W kolejnym odcinku Dzień Wschodzi rozmawiamy z Podstarszym Cechu Metalowego w Lublinie Sławomirem Kulą o ginących zawodach. Zapytaliśmy jakie są różnice w kształceniu zawodowym, a normalnym oraz co daje nauka w cechu.

Rywalizacja pomiędzy obiema ekipami była już w niedzielę bardzo zacięta

MKS FunFloor w niedzielę zagra rewanż z Super Amara Bera Bera o awans do fazy grupowej Ligi Europejskiej

W niedzielę MKS FunFloor rozegra decydujący mecz o awans do fazy grupowej. Po pierwszym spotkaniu rozegranym w hali Globus lubelski klub ma cztery bramki zapasu.

Zakończyła się akcja ewakuacyjna. Mieszkańcy wracają do domów, a okolice ul. Walecznych są ponownie otwierane dla ruchu
Lublin, aktualizacja
galeria

Zakończyła się akcja ewakuacyjna. Mieszkańcy wracają do domów, a okolice ul. Walecznych są ponownie otwierane dla ruchu

Grupa saperów przygotowuje się do podjęcia niewybuchu znalezionego przy ulicy Walecznych w Lublinie. Niebezpieczny przedmiot ma 150 centymetrów długości. Prawdopodobnie jest to rosyjska rakieta katiusza, która zostanie po przewiezieniu zdetonowana na poligon w Łukowie. Mieszkańcy bloków w okolicy ul. Walecznych mogą wracać do swoich domów.

Jarmark Świąteczny przed Bożym Narodzeniem to w Zamościu tradycja z 10-letnią historią
14 grudnia 2024, 10:00

Coraz bliżej święta. I bożonarodzeniowy jarmark

To będzie jubileuszowy, już 10. Jarmark Świąteczny w Zamościu. Odbędzie się niedługo przed Bożym narodzeniem, ale już można się zgłaszać do udziału.

Recital Zbigniewa Zamachowskiego - nie tylko o miłości
recital
20 listopada 2024, 19:00

Recital Zbigniewa Zamachowskiego - nie tylko o miłości

Teatr im. Juliusza Osterwy w Lublinie zaprasza na muzyczny wieczór z jednym z najwybitniejszych polskich aktorów – Zbigniewem Zamachowskim, który wystąpi 20 listopada (środa) w ramach cyklu "Dźwiękospełnia Osterwy".

Kacper Urbański zapowiada, że wraz z kolegami powalczy w Porto o zwycięstwo

Liga Narodów. Dziś mecz Portugalia - Polska. Gdzie oglądać? Transmisja w TV, stream online

W piątkowy wieczór reprezentacja Polski rozegra przedostatni mecz w ramach fazy grupowej obecnej edycji Ligi Narodów. Targani problemami kadrowymi i bez Roberta Lewandowskiego Biało-Czerwoni zagrają na wyjeździe z Portugalią. Początek meczu w Porto zaplanowano na godzinę 20.45

Premiera w Domu Kultury LSM. Wystąpi Swoo High
koncert
21 listopada 2024, 19:00

Premiera w Domu Kultury LSM. Wystąpi Swoo High

Już 21 listopada (czwartek) w lubelskim Domu Kultury LSM odbędzie się koncert lubelskiego zespołu zespołu Swoo High, promujący najnowszy singiel i EP-kę.

Twierdziła że ukradli jej samochód. A tak naprawdę zapomniała gdzie zaparkowała

Twierdziła że ukradli jej samochód. A tak naprawdę zapomniała gdzie zaparkowała

Zgłoszenie o kradzieży auta otrzymali ryccy policjanci. Jak się okazało, do żadnego przestępstwa nie doszło

"Czerwona kalina" to ukraińska pieśń patriotyczna z 1911 roku, którą za hymn uznał Legion Ukraińskich Strzelców Siczowych. Z kolei według zamojskich Wołyniaków to utwór wykorzystywany również przez banderowców, co przywołuje nie najlepsze skojarzenia historyczne po polskiej stronie

Fala hejtu na puławską szkołę za "Czerwoną Kalinę"

Nagranie grupy dzieci śpiewających ukraińską pieśń "Czerwona kalina" podczas akademii z okazji 11 listopada w puławskiej podstawówce wywołało falę hejtu. Słowna agresja była tak duża, że nauczyciele zaczęli obawiać się o bezpieczeństwo uczniów. Filmik już usunięto, a komentarze na szkolnym profilu zablokowano. O pomoc poproszono policję.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!