Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 października 2019 r.
21:51

Włoska kuchnia w Lublinie. Gdzie i co można zjeść?

20 14 A A
Iwona Baruk, właścicielka Atrium, przez kilka ładnych lat pracowała we Włoszech<br />
Iwona Baruk, właścicielka Atrium, przez kilka ładnych lat pracowała we Włoszech
(fot. Maciej Kaczanowski/Archiwum)

Jak zawsze nasz wybór jest subiektywny, przedstawiamy dania, które jedliśmy i szefów kuchni, co do których talentu jesteśmy pewni

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Al lago by Ivo: pizza Quatro formaggi

Tylko kilka pizz w karcie, ale jakich. Sympatyczny lokal mieści się przy ul. Krężnickiej, jest ogródek, nie ma alkoholu. Za pizzerią stoi Ivo Violante, który wymyślił ten kulinarny koncept; prosty i sprawdzony: mąka, sery, wędliny i oliwa pochodzą z Włoch, warzywa i zioła z własnego ogrodu. Za całym przedsięwzięciem Stowarzyszenie Emaus. Jedliśmy Quatro formaggi (sos pomidorowy, mozzarella, parmezan, gorgonzola, asiago). Chrupiące ciasto, świetny sos pomidorowy i smak serów nie do podrobienia. Asiago jest produkowany od roku tysięcznego na Płaskowyżu Asiago, od którego pochodzi nazwa sera.

Al Nero: Stradivarius wśród pizzerii

Lokal kameralny, pizze szlachetnie minimalistyczne i najlepsze, włoskie składniki. Co wart zamówić? Bardzo odpowiada nam Casanova (sos pomidorowy, mozarella, gorgonzolla, rukola, orzechy włoskie. Doskonałe oliwy od dyspozycji. Chyba najbardziej smakuje nam Carciofini (sos pomidorowy, mozarella, szynka parmeńska, karczochy). Idealnie zrównoważona kompozycja składników.

Arte del Gusto: Stek z kałamarnicy olbrzymiej

Hitem jest stek z kałamarnicy - jedyny w Lublinie. Doskonałe w smaku mięso, soczyste i kruche powoduje, że ich stek z kałamarnicy jest jeszcze lepszy od doskonałego steka z tuńczyka, a wszak to już poezja. Bardzo polecamy.

Atrium: Świetne makarony

Iwona Baruk, właścicielka Atrium przez kilka ładnych lat pracowała we Włoszech i uczyła się dobierania i gotowania makaronu. W Atrium wyrabia się makarony na miejscu oraz sprowadza je od najlepszych producentów z Europy. Baruk do perfekcji opanowała sztukę gotowania al dente. Polecamy Amatriciana, spaghetti w lekko pikantnym sosie pomidorowym, na boczku, z parmezanem i serem pecorino.

Bombardino na Gęsiej: zapiekane owoce morza

To jedno z popisowych dań Ireneusza Michaluka, który stworzył kuchnię na Gęsiej, a teraz szefuje w kolejnej restauracji otwartej przez właścicieli Bombardino. Nie zapomnę wrażenia, jakie zrobiło na mnie skwierczące naczynie do zapiekania. Pod pierzynką ze śmietanowego sosu, wzbogaconego aromatycznymi przyprawami i białym winem kryły się delikatne kawałki białej ryby, krewetki, kawałki ośmiornicy, mule i kalmary baby. Mięso było soczyste, idealne w smaku.

Giuseppe: dorsz z gorgonzolą i szpinakiem

Najstarsza włoska restauracja w Lublinie, która działa nieprzerwanie. Właściciel serwuje wyłącznie świeży makaron, który jest codziennie własnoręcznie wyrabiany przez kucharzy. My polecamy także dorsza. Delikatny filet z pieca z blanszowanym świeżym szpinakiem, pomidorami koktajlowymi, serem gorgonzola i szyszkami ziemniaczanymi zaspokoi apetyt i przyniesie dużo radości.

Le Monde: kuchnia i wino

Risotto z mulami, krewetkami i ośmiorniczką to idealna propozycja na obiad lub kolację. Podane z białym winem musującym z pewnością was oczaruje.

Pod Koziołkiem: Pizza z pieczarkami

Jedna z dwóch, najstarszych pizzerii w Lublinie. W karcie dumnie jak dawniej na samym początku stoi „Pizza firmowa Specjalność Zakładu”. I mamy do wyboru pizzę: z farszem z kurczaka (ser, smażona cebula, kurczak) oraz z farszem z pieczarkami ( ser, smażona cebula, pieczarki). Po pierwszy kęsie człowieka ogarnia wzruszenie i zaczyna się podróż w czasie. Bardzo klimatyczna i sentymentalna.

Trattoria Bagatto: przegrzebki

Malutki lokal obok Teatru Osterwy. Szef pokazuje, co to znaczy magia włoskiej kuchni. Świetne makarony, a ostatnio do oferty weszła pizza. Jeśli lubicie przegrzebki, to miejsce jest dla was.

Trattoria Ricetta: Canneloni ze szpinakiem

Stolików zaledwie pięć. Mają chyba najlepszą pizzę z gruszką. To Pera e Spinacci: gruszka, mozarella, gorgonzola, orzechy, szpinak. Ciasto chrupiące, cienkie, smakowite. Sos w sam raz. Dobra gorgonzolla plus bardzo dobre orzechy. Polecamy smakowite cannelloni ze szpinakiem, a na deser ciastko czekoladowe i tiramisu.

Millions Of Bubbles

Pierwsze Forum Miłośników Win Musujących i Szampanów w Hotelu Alter w Lublinie, 25 października 2019.

Tomasz Prange-Barczyński, wybitny znawca win i redaktor magazynu „Ferment. Pismo o winie” poprowadzi seminaria oraz degustacje dla fanów win musujących i szampanów - w piątek w Hotelu Alter spotkają się restauratorzy, hotelarze oraz miłośnicy dobrego wina w kuchni.

Spotkanie w pierwszej części (godzina 10-16) będzie miało charakter branżowo-biznesowego spotkania importerów z przedstawicielami restauracji i hoteli z województwa lubelskiego i całego regionu południowo-wschodniego. - W drugiej, otwartej części zapraszamy miłośników win z bąbelkami do degustacji, rozmów o winie - mówi Wojciech A. Mościbrodzki z asapevent.pl, organizator winnych spotkań.

Drugą część zaplanowano w godzinach 17-21.

Bilety na evenea.pl/event/millionsofbubbles

Tomasz Prange-Barczyński


Krytyk winiarski i dziennikarz. Zawodowo zajmuje się winem od 1998 r., kiedy to nakręcił swój pierwszy winiarski reportaż dla telewizji Canal+ „Operacja Beaujolais”. Założyciel i wieloletni redaktor naczelny „Magazynu Wino”, autor kilkuset audycji radiowych, sędzia w konkursach winiarskich, tłumacz książek o tematyce alkoholowej.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Sygnatariusze listu intencyjnego. Intencją jest odbudowa polskich zdolności do produkcji materiałów wybuchowych, w tym prochów strzelniczych
zbrojenia

Polska potrzebuje własnego prochu do amunicji. Pomoże Grupa Azoty

Grupa Azoty będzie współpracowała z Polską Grupą Zbrojeniową, Mesko oraz Agencją Rozwoju Przemysłu. Celem jest rozwój bazy surowcowej i zdolności do produkcji polskiej amunicji. Docelowo chodzi o budowę fabryki nitrocelulozy.

U zbiegu ulicy Nałęczowskiej i alei Kraśnickiej może stanąć 70-metrowy wieżowiec

Ma być najwyższym wieżowcem w Lublinie. Będą negocjacje z inwestorem

U zbiegu Nałęczowskiej i Kraśnickiej może stanąć 70-metrowa wieża - najwyższy budynek mieszkalny na Lubelszczyźnie. Żeby go postawić konieczne będą zmiany planistyczne, bo tak wysokie obiekty w tym miejscu Lublina nie były przewidziane. Co miasto chce uzyskać za ewentualną zgodę? Lista życzeń jest długa.

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium