

Jeśli kupiliście ostatnio chrupkie pieczywo w Biedronce, najlepiej je wyrzućcie. W produktach Pano stwierdzono podwyższoną wartość pewnych związków chemicznych.

Chodzi o akryloamidy, który w największych ilościach znajduje się w chipsach, chrupkach, frytkach, pieczywie, ciastkach i kawie. Akrylamid wykazuje działanie neurotoksyczne i potencjalnie rakotwórcze, dlatego naukowcy zalecają ograniczenie spożywania produktów zawierających ten związek.
Jego podwyższoną wartość stwierdzono w pieczywie chrupkim, żytnim Pano (200 g), które można kupić w Biedronce. Sieć przekazała oficjalny komunikat producenta, spółki Tovago, który apeluje, by pieczywo o numerze partii 07.2023/22AM20K2 i terminie trwałości: 07.2023 wyrzucić, bo nie nadaje się ono do spożycia.
Producent poinformował, że wycofanie „ma na celu wyeliminowanie ryzyka spożycia niezgodnego produktu przez konsumentów". Klienci, którzy zwrócą produkt wraz z opakowaniem, mogą liczyć na zwrot kosztów zakupu.
