Warsztaty kulinarne, degustacje produktów tradycyjnych oraz prezentacja ich lokalnych producentów czekają na wszystkich na Przystani Smaku i Kultury, która już dzisiaj (4 sierpnia) po południu odbędzie się w gminie Ludwin.
Wybór miejsca niedzielnego wydarzenia nie jest przypadkowy. Gmina Ludwin może pochwalić się największą ilością produktów tradycyjnych i regionalnych w powiecie łęczyńskim. Jest ich już sześć. To domowy makaron jajeczny z Ludwina, chleb ludwiński i chleb ludwiński żytni, ludwińskie prosię pieczone faszerowane, dąbrowski trunek z mniszka z Winiarni „Pod Skrzypem Polnym” oraz kiełbasa ratowska z masarni „U Jana”.
Wydarzenie rozpocznie się o godz. 15. Scena główna zlokalizowana będzie na targowisku w Ludwinie. W programie znalazły się występy miejscowych artystów, degustacja produktów lokalnych, atrakcje i warsztaty dla dzieci. Będzie można „zasmakować” zupy dragońskiej z żywego ognia oraz kawy parzonej w piasku serwowanych przez Stowarzyszenie Chorągiew Zamku w Zawieprzycach, posłuchać koncertu zespołu Rajmunda Stroka oraz potańczyć pod gołym niebem z zespołem TRIO-TOP.
Przystanie Smaku mieścić będą się także w sześciu innych lokalizacjach: w Gminnym Centrum Kultury i Sportu w Ludwinie, Makaroniarni Polmak i Winnicy Ludvinus, "Przy Gościńcu" i BERRY LU w Grądach, Barach "Koneser" i "Neptun" nad Jeziorem Piaseczno, Dratowie, Dąbrowie i Zezulinie.
W ramach Przystani Smaku i Kultury odbędzie się spotkanie autorskie z Lusią Ogińską w Gminnej Bibliotece Publicznej w Ludwinie oraz warsztaty z Fundacją Patataj Terapia i Edukacja - na placu zabaw za biblioteką od godziny 14:00 oraz rozgrywki sportowe dla chętnych w hali sportowej.