![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![Ideą tego wydarzenia jest pokazanie dobrego polskiego tradycyjnego pieczywa i smakołyków cukierniczych z zakładów, które wbrew rynko-wym trendom starają się zachować wierność starym dobrym technologiom i recepturom<br />
<br />
Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2018/2018-10/b8f69b53ff4c9ccf3d3841733bf6e349_org_830.jpg)
Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego
Za nami jubileuszowe „XX Lubelskie Święto Chleba”, które po raz kolejny odbyło się w Muzeum Wsi Lubelskiej.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
To wspaniałe wydarzenie, jak co roku, zostało zorganizowane przez Cech Rzemiosł Spożywczych w Lublinie przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego. Frekwencja, jak zawsze, dopisała.
– Święto Chleba to wyjątkowa impreza, podczas której spotykają się ci, którzy na co dzień trudzą się by chleb przygotować, z tymi, którzy pracują, by na chleb zarobić. Ideą tego wydarzenia jest pokazanie dobrego polskiego tradycyjnego pieczywa i smakołyków cukierniczych z zakładów, które wbrew rynkowym trendom starają się zachować wierność starym dobrym technologiom i recepturom – mówi Anna Augustyniak, sekretarz Województwa Lubelskiego.
Województwo Lubelskie ma bardzo duże tradycje w produkcji wyrobów piekarskich i cukierniczych. Nie sposób przy tym nie wspomnieć o cebularzu lubelskim, który jest szeroko znaną wizytówką regionu. Produkt ten, jako pierwszy w naszym województwie, znalazł się w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.
„Święto Chleba” to także okazja do dobrej zabawy. Uczestnicy imprezy mieli możliwość posłuchać zespołów ludowych, własnoręcznie upiec cebularz podczas specjalnych warsztatów lub wziąć udział w konkursach i wykazać się kunsztem piekarskim.
Organizatorzy wydarzenia z Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie oficjalnie zapowiedzieli, że za rok impreza będzie jeszcze bardziej spektakularna, ale czy to oznacza, że może być jeszcze smaczniej?
WYNIKI KONKURSÓW
Konkurs na najładniejsze stoisko
I – ZSZ Nr 15 w Lublinie
II – Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie
III – Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie
Konkurs na najlepszy cebularz
I – P.H.U „Heszku”, Henryk Szkuat, Ostrów Lubelski
II – Stacja badawcza „Dolina szkła” Tomasz Falba, Kębło
III – Cukiernia „Chmielewski”, Lublin
Konkurs na chleb tradycyjny – okolicznościowy
I – KGW Sobieska Wola
II – ZSZ Nr 15 w Lublinie
III – Społem LSS, Lublin
Konkurs na najładniejszy korowaj
I – ZSZ Nr 15 w Lublinie
II – Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie
III – GS Samopomoc Chłopska, Niedrzwica Duża
Konkurs wiedzy o produktach certyfikowanych z województwa lubelskiego
I – Maria Dudkiewicz / Alicja Duńska – Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie
II – Aleksandra Dobrzyńska – Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie
III – Małgorzata Solis – „Frux Solis”, Mikołajówka