Uczymy się nie dla szkoły, ale dla życia - takim hasłem szkoła Lider w Lublinie zachęca uczniów do podjęcia nauki w tej właśnie placówce.
- W naszej szkole przede wszystkim stawiamy na dobre relacje z uczniami, na ich bezpieczeństwo i rozwój. Zajęcia odbywają się w małych grupach, wszyscy znają się tu z imienia. Kadra pedagogiczna wspaniale przygotowuje naszą młodzież do zawodu, mamy bardzo dobrze rozwiniętą gastronomię, hotelarstwo, fryzjerstwo, czy informatykę – mówi Małgorzata Szady, wicedyrektorka szkoły Lider.
Na dni otwarte przyszła np. Monika, która mówi, że kocha gotować i swoją przyszłość wiąże z gastronomią. - Bo najważniejsze jest w życiu robić to co się kocha - podkreśla dziewczyna.
- Warto uczyć się w naszej szkole, gdyż jako jedyni w województwie posiadamy certyfikat „Kuźni Talentów kulinarnych”, który nadawany jest przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Praktyka zajmuje w naszej szkole pierwsze miejsce, gdyż dzięki niej nasi absolwenci nie mają problemu w znalezieniu pracy. Uczniowie korzystają z profesjonalnych i bardzo dobrze wyposażonych pracowni gastronomicznych, co też ułatwia im odbywanie stażu i podjęcie pracy – dodaje Andrzej Rudziński, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych i hotelarskich.
Zaraz też wylicza, że placówka współpracuje z takimi organizacjami jak: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Euro Toques czy Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy.
- Moja przygoda z tą szkołą zaczęła się od przyjścia na dni otwarte. Bardzo dobra opinia uczniów o placówce tylko pomogła mi podjąć decyzję. Pamiętam, że byłam zachwycona pracownią gastronomiczną, sprzętami na jakich uczą się uczniowie. Teraz jako uczennica klasy czwartej wiem, że szkoła kładzie nacisk na zajęcia praktyczne, co widać już teraz bo potrafimy robić niezwykłe dania - mówi Julia Masierak, uczennica klasy czwartej kierunku gastronomicznego technikum.
Młodych kucharzy chwali znana restauratorka z Kazimierza Dolnego Agnieszka Filiks. Tłumaczy, że młodzież często inspiruje starszy personel. To pod jej okiem jako szefa kuchni młodzi ludzie nabierają doświadczenia w zawodzie, często podejmują również współpracę już po zakończeniu szkoły.
Dla młodzieży bezpośrednio po szkole podstawowej Lider proponuje technikum o profilu technik: żywienia i usług gastronomicznych, usług fryzjerskich, hotelarstwa, informatyk, programista, geodeta, kelner, obsługi turystycznej oraz liceum ogólnokształcące.