Za nami Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne i Konkurs Kulinarny. Kilka dań stanęło do walki o miano najlepszego. Skąd pochodziła najsmaczniejsza potrawa?
Trzy kontynenty, kilka krajów, wiele kultur. Tak w skrócie można opisać Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne, które odbyło się w sobotę w Małym Koperniku przy ulicy Świętoduskiej 10/11. Tym razem spotkanie poszerzone było o konkurs kulinarny.
Miano najlepszej potrawy uzyskała francuska tarte au citrone, czyli tarta cytrynowa. Decyzja jury była jednogłośna, jednak mocną konkurencję dla deseru stanowiły zarówno klopsiki mięsne z kaszą w sosie pomidorowym, jak i krokieciki z kapustą, podane z barszczem.
Jak twierdzą organizatorzy, mimo iż było to dopiero drugie takie spotkanie, chcą aby zagościło na stałe w kalendarzach mieszkańców Lublina i stało się wydarzeniem cyklicznym, odbywającym się każdego miesiąca. Dlatego już teraz zapraszają mieszkańców na kolejne spotkanie, które odbędzie się 2 marca. Wstęp na wydarzenie jest wolny. Każdy z uczestników może przynieść przygotowane przez siebie danie, którym chciałby się pochwalić.