
Jajka, chleb, mięso… wszystkie te produkty są nie tylko smaczne, ale mają także głęboką symbolikę. Dzisiaj wierni Kościoła Katolickiego zanieśli je do swoich świątyń. Zobaczcie zdjęcia z lubelskiej Archikatedry.

Święcenie pokarmów to jedna z najpiękniejszych i najstarszych tradycji związanych z obchodami Wielkanocy w Polsce. Odbywa się w Wielką Sobotę i ma głębokie znaczenie religijne oraz symboliczne. Dzisiaj wierni przynoszą do kościołów specjalnie przygotowane koszyczki wielkanocne, zwane potocznie „święconką”.
Koszyczki wypełnione są różnorodnymi pokarmami, które symbolizują wartości chrześcijańskie i nadzieję na nowe życie. Najczęściej znajdują się w nich:
- jajka – symbol odrodzenia i zwycięstwa życia nad śmiercią,
- chleb – znak Chrystusa, który jest „chlebem życia”,
- sól – symbol oczyszczenia i trwałości,
- wędliny – oznaczające dostatek i radość,
- chrzan – symbol siły i zdrowia,
- ciasto – najczęściej babka wielkanocna, jako znak umiejętności i darów.
Koszyk jest przyozdobiony białą serwetką, często haftowaną, oraz zielonymi gałązkami bukszpanu – znakiem nadziei i życia. Po poświęceniu pokarmy nie są od razu spożywane – czekają do niedzielnego, uroczystego śniadania wielkanocnego. Dzisiaj święcenie pokarmów odbyło się m.in. w Archikatedrze Lubelskiej. Wieczorem natomiast wierni zgromadzą się na Wigilii Paschalnej – to najważniejsza liturgia całego roku kościelnego, rozpoczynająca Święto Zmartwychwstania Pańskiego.
