

Aleksy Zgierski i Agata Wolfram (na zdjęciu z prawej), uczniowie Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zajęli I miejsce na VI Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych ,,EXPO SWEET”. Finaliści pokonali 11 drużyn z całego kraju!

– Tematem przewodnim dla młodych cukierników był ,,Henryk Sienkiewicz i jego twórczość” – opowiada Maria Wesołowska, kierownik Szkolenia Praktycznego w ZSCH i PS. – Oprócz sześciu deserów i tortu do degustacji nasi mistrzowie przygotowali także tort inspirowany powieścią ,,Krzyżacy”. Był to wzniesiony na czekoladowych sercach, w towarzystwie dwóch nagich mieczy i pióra Henryka Sienkiewicza tort z wypisanym okrzykiem ,,Sursum Corda”.
Dla zwycięzców najtrudniejsze okazało się poradzenie sobie z presją czasu. Na przygotowanie wszystkich słodyczy zawodnicy mieli zaledwie trzy godziny. W dodatku awarie stanowiska pracy sprawiły, że nie zawsze można było używać potrzebnego sprzętu, bo były przerwy w dostawie prądu.
Uczniowie przez kilka miesięcy przygotowywali się do zawodów w cukierni ,,Staropolskiej” u Tomasza Machonia (na zdjęciu z lewej), mistrza cukiernika i jednocześnie nauczyciela praktycznej nauki zawodu w szkole. Do ustnej prezentacji przygotowała ich polonistka Małgorzata Gurna.
– W nagrodę uczniowie otrzymali ogromny puchar i dyplom, zaś szkoła nagrodę finansową na doposażenie pracowni technologicznej – dodaje Wesołowska.