Od soboty hotele znów będą mogły przyjmować gości. Za tydzień będzie można zjeść obiad w ogródki przy restauracji. Jakie będą obowiązywały zasady?
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami rząd ostatecznie zdecydował, że od 8 maja obiekty hotelowe będą mogły przyjmować wszystkich chętnych.
Za tydzień mają zostać uruchomione ogródki przy pubach czy restauracjach.
Jednak nie było wiadomo, jakie dokładnie zasady będą obowiązywały. Odpowiedzi na te pytania przynosi rozporządzenie wydane w czwartek wieczorem.
I tak, jeśli chodzi o hotele, to może być zajęta połowa dostępnych miejsc. W rządowym dokumencie jest zastrzeżenie: "Ograniczenia liczby udostępnianych pokoi nie stosuje się do pobytu gości będących żołnierzami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej albo wojsk sojuszniczych, przebywających czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej".
Nadal nieczynne będą hotelowe restauracje (do 14 maja), a posiłki mają być gościom dostarczane do pokoi. Dotyczy to tylko osób, które spędzają w obiekcie przynajmniej jedną noc.
15 maja lokale gastronomiczne, zamknięte od października 2020 roku, będą mogły przyjmować klientów. Ale tylko w ogródkach. W tym przypadku rozporządzenie też wprowadza pewne zasady.
Co drugi stolik w ogródku będzie musiał pozostać wolny. Odległość między stolikami ma wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między nimi będzie przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.