Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 kwietnia 2021 r.
18:05

Ostatni dzwonek na zakupy. Co zabrać na piknik?

Tarta z pokrzywą to autorski pomysł Agnieszki Filiks. Świetnie smakuje na zimno. Na piknik jak znalazł
Tarta z pokrzywą to autorski pomysł Agnieszki Filiks. Świetnie smakuje na zimno. Na piknik jak znalazł (fot. Małgorzata Sulisz)

Co włożyć do koszyka na piknik? Kabanosy, kanapki, jajka na twardo. Pieczony kurczak, sery, tarta, która świetnie smakuje na zimno.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zajrzyjmy na moment do wspomnień. Jak pisze w książce „Lublin między wojnami. Opowieść o życiu miasta 1918-1939 r” Marta Denys, z piknikami rozkładano się nad Bystrzycą. W okolicy mostu u wylotu ulicy Wesołej, przy zastawach młyńskich na Czubach i Wrotkowie oraz wokół młyna w Zemborzycach.

Gdybyśmy wówczas zajrzeli do koszyków piknikowych, to w majówkowych zestawach musiały znaleźć się jajka na twardo, pieczony kurczak, domowe ciasto, lemoniada z Fabryki Wód Gazowych M. Tolaka z ulicy Szewskiej i wody owocowe z Fabryki Wód Mineralnych, Sztucznych i Napojów gazowanych H. Policzkiewicza i S-ki, która mieściła się przy ulicy Staszica 14 (wcześniej ul. Poczętkowska). A także podpiwek z browaru „Jeleń”, butelki jasnego ciemnego piwa z z browaru Vetterów. Panie zabierały do koszyka nalewkę z Fabryki Słodkich Wódek i Likierów.

Polski koszyk

A co dziś znajduje się w piknikowym koszyku? Generalnie przekąski na słono i słodko. Od nieśmiertelnych paluszków, przez chipsy, krakersy, suchary bieszczadzkie do małych pierników. Do koszyka chętnie wrzucamy jajka na twardo, kabanosy, pieczone udka z kurczaka, pokrojone w paski warzywa i mandarynki.

Mistrzynią kanapek, mini ciasteczek i tart, jest w Lublinie Elżbieta Cwalina. Wraz z przyjaciółmi ma ulubione miejsce na skarpie w Zawieprzycach, skąd rozciąga się malowniczy widok na Wieprz. Co zabiera do koszyka? – Keks wytrawny z ulubionymi składnikami, oliwki, orzechy, ser pleśniowy, może być wersja mięsem albo bez. Świetnie sprawdza się quiche na zimno, pokrojone świeże warzywa, do tego własnoręcznie zrobiony sos majonezowy z anchois, jajko na twardo, kawałek sera i wino. Ser biały wędzony przez Leszka, sery kozie w różnej postaci, ciemny chleb, francuski pasztet – zależy, ile czasu trwa piknik. Dobra sucha kiełbaska, obrus w kratkę, kieliszki na wodę i dobry humor. Na pikniku warto zebrać pokrzywę i po powrocie zrobić domowe pesto – mówi Elżbieta Cwalina.

Kanapki i cebularzyki

Kanapka kanapce nierówna. Na przykład kanapka „von Essen Platinum Club Sandwich” kosztuje 200 dolarów. To specjalnie sfermentowany chleb oraz hiszpańska szynka iberyjska, francuski kurczak Bresse, białe trufle, jajka przepiórcze i suszone włoskie pomidory. Z drugiej strony ulubiona kanapka Michała Tombaka, którą poczęstował mnie w swoim domu w Łodzi: razowy chleb posmarowany osolonym wiejskim masłem, na to kilka plasterków winnego jabłka.

Warto na piknik upiec sobie w domu małe cebularzyki. Na pikniku kroimy je wzdłuż na pół, wkładamy plaster salami, plaster żółtego sera, plaster czerwonej papryki i gotowe. W cebularzu doskonale smakuje karczek, pieczony boczek czy smaczne pastrami. Warto zabrać ze sobą słoiczek miodowej musztardy oraz śliwki w occie

Cebularze piknikowe

Składniki: na ciasto: 50 dag mąki krupczatki, 5 dag świeżych drożdży, szklanka ciepłego mleka, 1 jajko, łyżka cukru, 2 łyżeczki soli, 5 dag masła. Na farsz: 3 duże cebule, 3 łyżki maku, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.

Wykonanie: na dzień przed robieniem cebularzy cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć wrzątkiem, wymieszać z solą i olejem, wycisnąć w rękach, dodać mąkę, wymieszać, przełożyć do słoika, zamknąć i – kiedy wystygnie – schować do lodówki. Świeże drożdże wymieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki, cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło z resztą mleka. Przesianą mąkę posolić, dodać wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Dodać roztrzepane jajko, wyrabiać ciasto przez 30 minut, tak by odstawało od ręki i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Podzielić ciasto na części, rozwałkować na małe placki, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Na każdym placku rozłożyć farsz z cebuli. Brzegi placków można posmarować jajkiem. Zostawić cebularze do wyrośnięcia na godzinę. Piec do uzyskania złotego koloru.

A co do cebularzy?

Karczek z kminkiem

Składniki: 2 kg karkówki, pół litra ciemnego piwa, masło, oliwa, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kminek.

Wykonanie: mięso umyć, osuszyć na bibule. Ponacinać na krzyż, natrzeć solą z pieprzem. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, wstawić brytfannę skropioną oliwą. Ułożyć karczek, piec 30 minut. Odwrócić, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, podlać wodą i obłożyć plastrami cebuli. Piec 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia posmarować mięso masłem roztartym z czosnkiem i kminkiem, podlać piwem. Wystudzić.

Udka z kurczaka z sezamem

Smak udek zależy od marynaty. Należy zanurzyć je w mieszance oliwy, ziół, soli i pieprzu na kilka godzin. Następnie zrobić panierkę. Wymieszać sezam, tartą bułkę, parmezan i paprykę.

W rozbełtanym jajku zanurzyć udko kurczaka, posypać solą i pieprzem z każdej strony, następnie obtoczyć w sezamowej mieszance. Tak przygotowane udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i piec 50 min. w temperaturze 200 stopni C. Od czasu do czasu polewać udka tłuszczem z pieczenia. Sezamowe udka najlepiej podawać z bagietką.

Ser żółty swojski

Składniki: 2 kg białego sera, 2 l mleka, 2 kostki masła, 1 łyżeczka sody, garść kminku, sól, świeże zioła.

Wykonanie: mleko (koniecznie wiejskie) wlać do garnka, podgrzać prawie do wrzenia. Wrzucić ostrożnie mieszając, pokruszony ser (też wiejski). Gdy z mleka zacznie oddzielać się serwatka, przecedzić przez płótno i ser mocno odcisnąć. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić odciśnięty ser, delikatnie wymieszać, aby ser połączył się z masłem. Dodać sodę oczyszczoną, sól i dużo kminku. Można dodać trochę rozmarynu. Mieszać na ogniu około 5 minut aż ser będzie ciągnący się i szklisty. Foremkę „keksówkę” wyłożyć folią spożywczą. Dno posypać kminkiem i rozmarynem. Przełożyć ser do foremki i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki. Wyłożyć ser z foremki, kroić w plastry.

Tarta pokrzywowa według Agnieszki Filiks

Składniki: 25 dag kaszy jaglanej, 7 jaj, 250 gr śmietany 18 %, duży pęczek pokrzyw, łyżka masła, 2 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, 30 dag ugotowanego udźca wołowego, 2 łyżki suszonych pomidorów, parmezan.

Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodze, poczekać, aż wystygnie. Pokrzywy podsmażyć na maśle, żeby straciły ognisty posmak. Do miski wbić 6 jaj, dodać śmietanę i pokrzywy, zblenderować. Ugotowaną kaszę połączyć jajkiem i kaszą manną, posolić i wyłożyć na blachę do tarty. Na tak przygotowanej tarcie ułożyć kawałki mięsa, na to suszone pomidory, zalać masą pokrzywową, lekko oprószyć parmezanem. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni C.

Ciasteczka bakaliowe

Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (50 dag), 5 dag rodzynek, 10 dag orzechów, 5 dag migdałów, 10 dag miodu, pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie: ciasto rozmrozić, rozłożyć na stolnicy posypanej mąką. Wykroić krążki o średnicy nie mniejszej niż 7 cm. W środku krążków wykroić kieliszkiem dziurki o średnicy 4 cm. Rodzynki i migdały sparzyć, osączyć. Orzechy i migdały posiekać. Miód rozpuścić w garnuszku, dodać wszystkie bakalie i cynamon, dokładnie wymieszać. Dusić około 2 minut na wolnym ogniu, ostudzić. Masę wyłożyć łyżeczką na środek całego krążka, przykryć drugim krążkiem z dziurką. Zlepić brzegi obu krążków. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, ułożyć ciasteczka posmarowane na wierzchu zimną wodą. Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C.

Ciasteczka korzenne według Marii Monatowej

Składniki: 3 jaja, 30 dag mąki, 30 dag cukru, 10 dag siekanych migdałów, 6 dag skórki pomarańczowej, 6 dag smażonej skórki cytrynowej, szczypta kwiatu muszkatołowego, szczypta goździków, 1 łyżeczka cynamonu.

Wykonanie: korzenne przyprawy posiekać, dodać o ubitych z cukrem jaj, wymieszać migdały i mąkę, zagnieść ciasto, cienko rozwałkować. Wykrawać kieliszkiem, upiec.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Ośrodek Szkolenia Policji został otwarty pod koniec stycznia

Brakuje policjantów. Ośrodek w Lublinie nie wystarcza. Policja otwiera kolejne

Problemem nie jest brak chętnych do służby w policji, lecz baza szkoleniowa. Pracujemy nad jej rozbudową – mówi szef Komendy Głównej Policji, nadinsp. Marek Boroń.

ChKS Chełm potrzebował pięciu setów aby wygrać pierwszy mecz półfinałowy play-off z KPS SIedlce

ChKS Chełm lepszy od KPS Siedlce

W pierwszym spotkaniu półfinałowym play-off ChKS Chełm pokonał KPS Siedlce 3:2. Tym samym prowadzi w rywalizacji do dwóch zwycięstw 1-0. W piątek drugie spotkanie, w Siedlcach

Pomnik w Emilcienie upamiętniający wydarzenia z 1978 roku

W Emilcinie znów szykują się na spotkanie z UFO

Propozycja dla tych, którzy oglądają serial „Projekt UFO”. I dla tych, którzy wciąż się zastanwiaja, co 47 lat temu zobaczył Jan Wolski w Emilcinie.

Wieczory Muzyczne w Kościele Pobrygidkowskim. Koncert Wielkanocny
Nasz Patronat
27 kwietnia 2025, 18:45

Wieczory Muzyczne w Kościele Pobrygidkowskim. Koncert Wielkanocny

W najbliższą (27 kwietnia), w Kościele Rektoralnym pw. Wniebowzięcia NMP Zwycięskiej w Lublinie odbędzie się wyjątkowy koncert wielkanocny – "Miłosierdzie".

Mundury, menażki i hamaki. AMW zaprasza majówkową wyprzedaż
galeria

Mundury, menażki i hamaki. AMW zaprasza majówkową wyprzedaż

Będą też łopaty saperskie, peleryny na namiot, manierki i na przykład stalowe talerze. Co jeszcze przygotowała Agencja Mienia Wojskowego w Lublinie?

Wierni na placu Świętego Piotra modlą się po śmierci papieża Franciszka

Kto zostanie nowym papieżem? To o nich watykaniści mówią najczęściej

Najważniejszym aspektem w medialnych spekulacjach przed planowanym na początek maja konklawe jest to, że spośród 135 kardynałów elektorów, 107 zostało mianowanych przez papieża Franciszka, 23 to nominaci Benedykta XVI, a pięciu to kardynałowie św. Jana Pawła II.

Początek maja w Zamościu to zawsze tłumy turystów
1 maja 2025, 0:00
galeria

Majówka 2025 w Zamościu. Codziennie inna impreza

To już tradycja, że długi majowy weekend otwiera w Zamościu sezon turystyczny. W tym roku miasto też liczy na gości. Jeśli przyjadą, nie będą się nudzić. Zaplanowano sporo różnych imprez.

 Czwórka poszukiwanych w jednym miejscu. Kogo zatrzymała policja?

Czwórka poszukiwanych w jednym miejscu. Kogo zatrzymała policja?

W jednym pensjonacie ukrywało się trzech mężczyzn i kobieta. Dwaj bracia byli poszukiwani między innymi za oszustwa. A najstarszy z mężczyzn: za udział w rozboju.

Będzie można podziwiać Bug z wieży widokowej

Będzie można podziwiać Bug z wieży widokowej

Na dolinę Bugu będzie można spojrzeć z szerszej perspektywy. W Gnojnie powstaje wieża widokowa.

Zmiana lokalizacji przystanku i duże utrudnienia w ruchu na lubelskiej dzielnicy

Zmiana lokalizacji przystanku i duże utrudnienia w ruchu na lubelskiej dzielnicy

Przez trzy dni kierowcy oraz pasażerowie komunikacji miejskiej będą musieli uzbroić się w cierpliwość jadąc przez ulicę Fabryczną w Lublinie.

Wiedźmin 3: Dziki Gon. Dodatkowe koncerty na 10-lecie gry

Wiedźmin 3: Dziki Gon. Dodatkowe koncerty na 10-lecie gry

Wiedźmin: Muzyka Kontynentu to część obchodów 10. rocznicy premiery gry Wiedźmin 3: Dziki Gon. Będzie Percival Schuttenbach, będą przygotowane specjalnie na tę okazję efekty wizualne i fragmenty rozgrywki z gry.

W tym miejscu dzieci są sobą. Rezerwat Dzikich Dzieci organizuje tydzień Ziemi
ZDJĘCIA
galeria

W tym miejscu dzieci są sobą. Rezerwat Dzikich Dzieci organizuje tydzień Ziemi

Z okazji Światowego Dnia Ziemi Rezerwat Dzikich Dzieci rozpoczyna Tydzień Ziemi. Jak mówi Michał Głos, jeden z opiekunów miejsca, inauguracja sezonu wiosennego to nie tylko symboliczne przebudzenie natury, ale przede wszystkim czas aktywnego działania: zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Sekretne życie pingwinów

Dzień Ziemi: Sekretne życie pingwinów do zobaczenia

Z okazji Dnia Ziemi National Geographic Wild przygotował najnowszy program Bertiego Gregory’ego, cenionego odkrywcy oraz laureata nagród Emmy i BAFTA, „Sekretne życie pingwinów”. to trzyodcinkowa seria wyprodukowana przez Jamesa Camerona.

Ledwo uszli z życiem. Po wypadku auto zaczęło się palić

Ledwo uszli z życiem. Po wypadku auto zaczęło się palić

Dramatyczne sceny rozegrały się w sobotę w powiecie tomaszowskim. Na drodze pomiędzy wioskami Podhorce i Pawłówka dachowało BMW. Samochód stanął w płomieniach. Poszkodowanym wydostać się z auta pomogła jedna z pasażerek.

Były poseł PiS został redaktorem naczelnym. To kwartalnik szpitala nadzorowanego przez marszałka

Były poseł PiS został redaktorem naczelnym. To kwartalnik szpitala nadzorowanego przez marszałka

Były poseł PiS, Marcin Duszek został redaktorem naczelnym kwartalnika „Twój lekarz”. To bezpłatne pismo wydaje Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Białej Podlaskiej, który podlega marszałkowi.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium