Hodowcy, naukowcy i urzędnicy zachęcają do jedzenia jagnięciny. W województwie lubelskim w blisko 130 gospodarstwach hoduje się owce, głównie rasy uhruskiej. W piątek w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego zorganizowano konferencję na ten temat.
Naukowiec przekonywał, że jagnięcia to nie tylko wyjątkowy smak. – Wartość energetyczna tego mięsa jest dwukrotnie wyższa niż wieprzowiny – wskazuje prof. Gruszecki. – Zdecydowanie niższa jest też zawartość tłuszczu w tym mięsie. Jagnięcina ma też nieco mniej cholesterolu niż jest w innych gatunkach mięs.
W woj. lubelskim hoduje się kilka ras owiec – m.in. uhruską i wrzosówkę. – W skali naszego regionu sprzedajemy rocznie 7 tys. sztuk tych zwierząt, z czego połowa trafia na eksport, głównie do Włoch – wskazuje Zbigniew Kołodziej, prezes Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Lublinie. I dodaje: Jagnięcinę można kupić m.in. poprzez nasz związek. Cena za 1 kg półtuszy jagnięcej wynosi 25–30 zł.