Mimo, że w Polsce nie ma profesjonalnej ubojni, prowadzenie takiej farmy może się opłacać.
U producenta za opakowanie, w którym jest 18 przepiórczych jaj płacimy 4 zł. W sklepie cena ta jest wyższa - od 6 do 8 zł.
W naszym województwie lubelskim są trzy fermy przepiórek, w powiecie bialskim, hrubieszowskim i lubelskim. – Na wiosnę miałem farmę sprzedawać, ale nie dlatego, że to się nie opłaca. Chodziło o sprawy osobiste – przyznaje Jarosław Sienicki z Mircza w powiecie hrubieszowskim. – Ludzie dzwonili, ale ostatecznie nikt nie zdecydował się jej kupić. Więc dalej z rodzicami ją prowadzimy. Mamy 2 tys. ptaków. Jeśli ma się zbyt, to można na tym zarobić. Problem jest jednak w tym, że w Polsce nie ma profesjonalnej ubojni dla przepiórek.
Dlatego przepiórcze mięso trudno kupić. – W sklepach są przepiórki, ale sprowadzane z Francji albo z Portugalii – mówi hodowca z Sieprawic.
– W Polsce przepiórce farmy to wciąż temat niszowy. A szkoda. Bo jaka tych ptaków mają walory dietetyczne. Jaja kupują nie tylko ludzie, którzy są uczuleni na kurze. Świetnie nadają się do przygotowania przystawek. Łatwo je zawinąć w szynkę czy w łososia.
– Jeśli byłaby ubojnia, to można by było sprzedawać mięso – dodaje Jarosław Sienicki. – Nie rozwiązany jest też rynek związany z produkcją mączek przepiórczych. W Polsce rynek zbytu jest mały. W porównaniu do jaj kurzych to może jest to 1 procent.
Zdaniem hodowców farma się opłaca, kiedy nie jest za duża, albo produkuje się jaja masowo. – W hurtowni za opakowanie jaj płacą 2,60 zł. To jest na granicy opłacalności. – podaje Rober Maj. – Trzeba byłoby mieć farmę liczącą 10 tys. przepiórek, żeby się opłacało. Lepiej zdecydować się na małą farmę do tysiąca ptaków i sprzedawać jajka w sprzedaży bezpośredniej.
Jaka przepiórcze cieszą się największym zainteresowaniem w okresie świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. – Wtedy sprzedać można każdą ilość – przyznaje Sielicki. – My najczęściej sprzedajemy jajka do Warszawy albo na Śląsk. Średnio przepiórka znosi 8 jajek na 10 dni. Może więcej, ale wtedy ptak szybciej się eksploatuje. Przepiórka może znosić jajka przez około rok.