Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

23 lutego 2020 r.
7:59

Dania ze śledzia. Najlepsze z najlepszych. Nasz top 10 [przepisy]

Sześciu szefów kuchni, wśród nich Artur Góra, szef kuchni w Koziej Brodzie, podadzą w Środę Popielcową dania ze śledzia. Daniom potowarzyszą śledzie na obrazach. Wieczór śledziożerców w restauracji Kozia Broda inauguruje 3 edycję Post Festiwalu: przez 6 kolejnych postnych czwartków dania ze śledzia serwowane będą w restauracji Hades Szeroka. Po raz pierwszy festiwal odbędzie się także w Rzeszowie<br />
Sześciu szefów kuchni, wśród nich Artur Góra, szef kuchni w Koziej Brodzie, podadzą w Środę Popielcową dania ze śledzia. Daniom potowarzyszą śledzie na obrazach. Wieczór śledziożerców w restauracji Kozia Broda inauguruje 3 edycję Post Festiwalu: przez 6 kolejnych postnych czwartków dania ze śledzia serwowane będą w restauracji Hades Szeroka. Po raz pierwszy festiwal odbędzie się także w Rzeszowie
(fot. Maciej Kaczanowski)

Śledź jest symbolem Wielkiego Postu. Już król Władysław Jagiełło kazał na czas postu kupować sześć potężnych beczek śledzi. O śledzie z beczki co prawda dziś trudno, ale możemy sobie w domu przyrządzić pyszne śledzie. Oto nasz top 10.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W średniowiecznej Polsce było 192 dni postu rocznie. Nic dziwnego, że sztuka przyrządzania ryb osiągnęła bardzo wysoki poziom. Śledź był uznawany za cenny przysmak, tak wartościowy jak herbata czy orientalne korzenie. Śledzie solone były środkiem płatniczym, na śledziu gdańscy kupcy zbudowali potegę swojego miasta. Śledź był w tak dużym poważaniu, że mieszkańcy Francji modlili się do Saint Harenc, czyli Świętego Śledzia. Pamiątką tamtej świetności mieni się być "Śledź w oleju po gdańsku". Dla mnie najlepszy śledź z puszki, delikatny, z akcentem octu, który rozsmarowany na kromce pumpernikla jest dziełem sztuki.

W staropolskiej kuchni

Śledź odgrywał ważną rolę w kuchni. Stanisław Czerniecki w najstarszej polskiej książce kucharskiej pisze o śledziach wędzonych. W "Modzie bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", wydanej przez prof. Jarosława Dumanowskiego czytamy: "Wziąć kuropatwę, piec jeno ją nie bardzo, choć troszki nie dobić. Potym ją rozebrać, wziąć śledzia słonego, obłupiwszy go, sieka jak najdrobniej, z kości obebrawszy. Chleba utrzeć białego, pieprzu, muszkatołowej gałki utrzeć, połowice octu, połowice wody, cytrynę w talerzyki skrajać, masła dosyć włożyć, i tak to na ogniu smażyć, przydawszy trochę niewiele cukru".

Zawsze też w kuchni staropolskiej cenione były rozwiązania najprostsze. Oto rada księdza Jana Krzysztofa Kluka z jego Dykcjonarza roślinnego: "Śledzie najpospoliciej się tak zażywają: jeżeli są zbytnie słone, nieco odmoczywszy w wodzie i skórkę z boków zdjąwszy, kraja się na sztuczki, okładają się cebulą w talerzyki krajaną lub jabłkami, posypują się pieprzem, polewają octem, oliwą i surowo jedzą. Chcąc sól z nich znacznie wyprowadzić, moczą się przez kilka dni, co dzień świeżą wodę odmieniając".

Post za pasem, garść przepisów się przyda.

Czosnkowy

Składniki: 4 wymoczone śledzie, 1 opakowanie jogurtu, 8 ząbków czosnku, 8 kaparów, 1 cytryna, zielony marynowany pieprz, sól.

Wykonanie: śledzie pokroić w kawałki, skropić cytryną. Z jogurtu, czosnku, kaparów i zielonego pieprzu zrobić sos. Nałożyć na śledzie, ozdobić cytryną.

Forszmak ze śledzi

Składniki: 2 duże solone śledzie, 5 łyżek masła, 2 cebule, 8 kromek pszennej bułki, 1 winne jabłko, 4 ząbki czosnku, szklanka śmietany, 2 łyżki tartej bułki.

Wykonanie: wymoczone śledzie odfiletować. Na maśle podsmażyć cebulę. Posiekać śledzie i bułkę, dodać do cebuli, wymieszać z pokrojonym jabłkiem i śmietaną, doprawić czosnkiem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, posypać tartą bułką, piec w temperaturze 220 stopni przez 25 minut.

Smażone śledzie w marynacie

Składniki: 6 świeżych śledzi, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz, cebula. Marynata: 1/4 litra octu, 1/4 litra rosołu, 2 liście laurowe, łyżka gorczycy, 3 goździki.

Wykonanie: śledzie należy dobrze wypłukać i wymoczyć w mleku. Dopiero wtedy nadają się do obróbki. Sprawione śledzie natrzeć solą i pieprzem, smażyć z obu stron na oleju i układ w szklanym naczyniu. Przekładać krążkami cebuli. Marynatę zagotować i gorącą zalać śledzie. Po 2-3 dniach nadają się do spożycia. Podawać z ziemniakami w mundurkach.

Imbirowy

Składniki: pół kg śledzia, pół łyżeczki startego kłącza imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 6 goździków, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżki miodu, pół szklanki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, łyżka posiekanej skórki pomarańczowej w skórce.

Wykonanie: filety śledziowe wymoczyć w mleku. Osączyć, pociąć na małe porcje. Miód rozetrzeć z sokiem z cytryny. Dodać oliwę. W moździerzu utłuc goździki. Zetrzeć na tarce gałkę. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, polać sosem śledzie. Posypać skórką pomarańczową.

Obiadowy

Składniki: kilogram filetów śledziowych, mleko. Na ciasto: 15 dag mąki, 2 jajka, 6 łyżek śmietany, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie: filety śledziowe namoczyć w mleku, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na kawałki. Żółtka utrzeć z olejem, śmietaną i mąki. Z białek ubić na sztywno pianę, wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać resztę mąki, lekko osolić. Kawałki śledzi nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na półmisek , przybrać gałązkami zielonej pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno.

Pana Świetlickiego

Warunek podstawowy to dobrze wymoczony śledź z beczki. Takie śledzie długo sprzedawano na schodkach sklepu w Piaskach. Recepturę na śledzia po żydowsku dostałem od pana Lucjana Świetlickiego. Należy śledzia posiekać na zgrabne kawałki, wrzucić do glinianego garnka, dosypać cebuli, czosnku, wędzonej śliwki, rodzynek i migdałów. Zalać dobrą oliwą, doprawić tabasco i pieprzem. Kto lubi, niech sypnie majeranku. - Śledź po żydowsku musi tydzień w garnku dochodzić smaku - powtarzał Świetlicki. A gdy już swojego smaku dojdzie, rodzynkami przejdzie i pikantności nabierze, to mamy na talerzu arcydzieło.

Pana Wokulskiego

Składniki: śledzie duże i tłuste, 2 cebule, listek bobkowy, pieprz, oliwa.

Wykonanie: śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Sprawić, usunąć ości, pokroić na niewielkie kawałki. Układać w słoiku, przekładając plastrami cebuli. Dodać listek bobkowy, pieprz, zalać oliwą i odstawić na dwa dni. Trzeciego dnia wyjadać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Oryginalny przepis Jerzego Kamasa.

Po góralsku

Składniki: 50 dag filetów śledziowych, 20 dag bryndzy, 1 szklanka śmietany, 6 ząbków czosnku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, natka pietruszki, biały pieprz, sól, cukier, zielony groszek i posiekana czerwona papryka na dekorację.

Wykonanie: wymoczone filety pokroić na kawałki. Czosnek rozetrzeć z pieprzem i bryndzą. Śmietanę ubić z cukrem i solą. Dodać do bryndzy, wymieszać, schłodzić w lodówce. Po 15 minutach wymieszać ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką. I polać śledzie na półmisku. Posypać natką pietruszki. Można ozdobić konserwowymi cebulkami.

Szwedzki

Solony śledź jest w Szwecji bohaterem rozlicznych sałatek. Najprościej zrobić sobie ze śledzia tatara. Siekamy go drobniutko, układamy na środku talerza, a wokół - jak w najprawdziwszym tatarze - ułożyć siekany ogórek, cebulkę, papryczkę, siekane jajko na twardo. Podlać oliwą, podprawić musztardą i gotowe. Szwedzi lubią w sałatkach łączyć śledzie z szynką lub innym mięsem. Polane sosem winegret i musztardą smakują nad podziw. Do sałatek pasuje słynny chrupki chleb. W domu robimy go ze szklanki mleka, 25 g drożdży, szklanki mąki pszennej, żytniej i soli. Zagniatamy ciasto, dosypujemy łyżeczkę mielonego kopru, rozwałkujemy na cienkie placuszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Zrazowy

Składniki: 4 świeże śledzie, 25 dag mielonej, gotowanej wołowiny, 3 duże, ugotowane ziemniaki, 1 duża cebula, 3 dag masła, sól, pieprz, oliwa do głębokiego smażenia.

Wykonanie: śledzie odfiletować, usunąć ości, zmielić z ziemniakami. Dodać mięso, przesmażoną cebulkę, przyprawić solą z pieprzem. Dobrze wymieszać, formować krokiety i smażyć na głębokim tłuszczu. Podawać z ryżem i sosem rodzynkowym.

Sos robimy na bazie jasnej zasmażki z mąki i masła. Rozprowadzamy ją zimnym rosołem, dodajemy wymoczone rodzynki, gotujemy 10 minut, przyprawiamy do smaku cukrem i octem. Jeśli coś zostanie, możemy z krokietów zrobić zapiekankę. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, cebulę, posiekane krokiety. Każdą warstwę obsypujemy pieprzem. Całość skrapiamy oliwą, obsypujemy tartą bułką i wiórkami masła. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Jarosław Niemiec - związkowiec podczas strajku głodowego

Jak będzie przyszłość górników z Bogdanki? Jutro zaczyna pracę specjalny zespół

Jutro, 17 lutego, zacznie pracę powołany w ubiegłym tygodniu Zespołu ds. transformacji regionów. Chodzi o przyszłość górników z Bogdanki, ale także energetyków z Połańca czy Kozienic. Tymczasem zarząd kopalni poinformował rekordowym odpisie w wysokości 1 miliarda 249 mln zł.

Padwa Zamość wygrała w Legnicy 35:34

Padwa Zamość wygrała w Legnicy, AZS AWF gorszy od Stali Mielec

Nasze drużyny po wielu tygodniach przerwy w końcu wróciły do walki o punkty. KPR Padwa Zamość pokonała Siódemkę Miedź Huras Legnica. AZS AWF Biała Podlaska nie dał za to rady Handball Stali Mielec.

Domicjan Grabowski to puławianin, artysta, twórca grafik nawiązujących symboli miejskich, autor map oraz krytyk estetyki przestrzeni publicznej

"Żeby Puławy były bardziej puławskie"

Twórca najbardziej znanej, autorskiej mapy powiatu puławskiego nie spoczywa na laurach. O jego nowych projektach, miejskiej przestrzeni, architekturze, puławskich muralach, grafice oraz powodach wyrzucenia go z jednej z grup na facebooku rozmawiamy z młodym artystą, Domicjanem Grabowskim.

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Nawet do minus 15 stopni może miejscami spaść temperatura powietrza na Lubelszczyźnie w ciągu najbliższej doby. Ostrzeżenia przed mrozem dla ośmiu powiatów wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zarząd województwa lubelskiego jeszcze w lutym ma zamiar ogłosić konkurs na dyrektora kazimierskiego muzeum. Od lata zeszłego roku pełniącą obowiązki dyrektora tej placówki pozostaje była starosta puławska, Danuta Smaga.

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie

W sobotę, 15 lutego, na studniówce bawiły się ostatnie klasy Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida przy ul. Muzycznej w Lublinie. W odróżnieniu od większości szkół średnich, które swoje bale najczęściej organizują w hotelach i salach weselnych, "Plastyk" postawił na tradycję.

Urodzinowy weekend
foto
galeria

Urodzinowy weekend

Naprawdę trudno w to uwierzyć, ale Helium Club jest z nami już 10 lat. Jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie obchodził swoje urodziny. Impreza odbyła się w myśl zasady albo grubo albo wcale. Faktycznie tak było, co można zobaczyć w naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki
historia, zdjęcia
galeria

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej Lublin był jednym z liczących się ośrodków przemysłowych w ówczesnej Polsce. W mieście powstały nowe zakłady przemysłowe i fabryki: Fabryka Samochodów Ciężarowych, Zakłady Metalurgiczne „Ursus”, Lubelskie Fabryki Wag czy Lubelska Fabryka Maszyn Rolniczych.

Piłkarze Motoru w dwóch wiosennych kolejkach zapisali na swoim koncie tylko punkt. Ostatnio przegrali w Kielcach 0:1

Motor kontra Jagiellonia. Beniaminek sprawdzi formę mistrza

Po meczach z rywalami znajdującymi się w strefie spadkowej czas na zupełnie inne spotkanie. W niedzielę o godz. 17.30 Motor Lublin zmierzy się na wyjeździe z mistrzem Polski – Jagiellonią Białystok. Transmisja tradycyjnie na Canal+ Sport 3.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium