Szesnastu uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalanych Nr 4 w Zamościu pojechało do hiszpańskiej Malagi na staże zawodowe. To trzeci już wyjazd przedstawicieli „Budowlanki” w ramach projektu „Postaw na kompetencje zawodowe”.
Dziesięciu uczniów zdobywających tytuł technika geodety poznało w Hiszpanii sposób funkcjonowania firmy geodezyjnej Iniciativas el Condado.
– Podczas stażu w Maladze robiłam szkic polowy, tyczyłam punkty charakterystyczne, wykonywałam pomiar tachimetryczny, spisywałam współrzędne z pomiaru i sporządzałam mapę w programie AutoCAD. Jestem uczennicą pierwszej klasy i są to dla mnie zupełnie nowe umiejętności – przyznaje Wiktoria Plizga.
– Sześć godzin pracy przy sprzęcie geodezyjnym wcale mnie nie męczyło, a wręcz przeciwnie – praca sprawiała mi ogromną przyjemność – dodaje Konrad Podgórski z klasy 3 TG.
Trzy uczennice zdobywające wiedzę w zawodzie technik technologii żywności miały staże w cukierniach La Canasta i piekarni Obrador Panartesano S.C.A., a trzej przyszli kucharze w restauracjach Hormiguero Tapas i De Cuchara.
– Dzięki praktykom miałem możliwość poznania ciekawych ludzi, profesjonalnych kucharzy, kuchni hiszpańskiej. Zwiedziłem ciekawe miejsca, poznając kulturę hiszpańską. Mogłem sprawdzić swoje umiejętności zawodowe i nauczyć się przyrządzać potrawy hiszpańskie – opowiada Patryk Jasina z klasy 3kmf.