Dlaczego bomba? Bo cebula i inne warzywa stanowią bombę witaminowo-mineralną, zawierają mnóstwo błonnika i, co najważniejsze, są mniej kaloryczne od owoców.
Cebula Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie systemu odpornościowego. Działa bakteriobójczo, reguluje poziom cukru we krwi, jest szczególnie polecana przy różnego rodzaju infekcjach, zwłaszcza zakażeniach dróg oddechowych oraz pasożytach układu pokarmowego i hemoroidach. Co zawiera cebula? Przede wszystkim wit.C a także sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy i foliowy. Seler Wspomaga oczyszczanie organizmu, ułatwia trawienie, pomaga w zaparciach oraz działa moczopędnie i uspokajająco. Warzywo to ma ponadto dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, witaminyz grupy B,. PP i E oraz kwas foliowy a także duże ilości fosforu, wapnia, potasu i cynku. Ziemniaki Wbrew dość powszechnym przekonaniom, nie są tuczące, bowiem 100 g to zaledwie 84 kcal. Zawarty w nich potas wspomoże pracę mięśni, magnez ukoi nasze nerwy a żelazo zapobiegnie anemii. Ziemniaki zawierają ponadto mnóstwo witaminy C a także witaminy z grupy B, A i PP oraz wapń i fosfor. Por Doskonale wpływa na układ odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu, ma właściwości bakteriobójcze a dzięki zawartości witaminy C, manganu, witaminy B6 i żelaza stabilizuje poziom cukru we krwi. Zawiera też witaminy A, E, potas, wapń, fosfor, magnez i kwas foliowy. Pomidor Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśni, wit. z grupy B koją nasze nerwy, wiamina PP stabilizuje poziom cholesterolu zaś K poprawia krzepliwość krwi. Najważniejszy jest jednak zawarty w pomidorze likopen, który, będąc silnym antyutleniaczem, zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Zawarty w tym warzywie błonnik wspomaga dietę odchudzającą a wit.C i E wpływa korzystnie na stan naszej skóry. Pomidory zawierają także inne substancje odżywcze: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, wit.K, kwas nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy, biotynę a także B1, B2, B6, i C. Szpinak Ma rekordową ilość żelaza (2,4mg w 100g), dużo wit.C oraz więcej magnezu niż czekolada. Zawarte w nim antyoksydanty (wit.E, C, beta karoten) chronią nas przed wolnymi rodnikami i zapobiegają starzeniu organizmu. Zielone liście szpinaku są także bogate w wit.A i B2 a także mangan, wapń, fosfor, jod, sód oraz potas.