Chcesz przygotować wyśmienity obiad, ale brakuje Ci czasu i pomysłów? Bez obaw! Przedstawiamy trzy rozwiązania na przygotowanie pożywnego posiłku dla całej rodziny! Leczo z cukinii to potrawa przepyszna, którą możesz wykonać w postaci warzywnej lub mięsnej. Wiele rozwiązań to pewność, że leczo z cukinią nigdy się nie znudzi!
Leczo warzywne - podstawa wyśmienitego dania
Leczo warzywne z żółtą i zieloną cukinią, bakłażanem, cebulą i papryką to bomba wartościowych składników! Potrawa idealnie sprawdzi się na obiad dla wegetarian, jak i wegan. Do przygotowania posiłku będziesz potrzebować:
- 1 małą cebulę
- 2 cukinie (żółta, zielona)
- 0,5 bakłażana
- 3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
- 3 pomidory
- olej – do smażenia
- przyprawy do smaku: bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka słodka
Na początku cebulę pokrój w piórka, a następnie zeszklij na odrobinie dobrego tłuszczu. Pozostałe warzywa pokrój w dużą kostkę – dzięki czemu się nie rozgotują. Pomidory zostaw na sam koniec, pamiętaj, aby przed dodaniem do garnka lub wysokiej patelni sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Takie pomidory pozostaną miękkie i soczyste a ich sok pięknie zabarwi całą potrawę. Możesz również dodać przecier pomidorowy lub podlać leczo odrobinką wody dla uzyskania większej ilości aksamitnego sosu. Na sam koniec przypraw danie aromatycznymi ziołami i rozkoszuj się wspaniałym smakiem pysznej potrawy. Smacznego!
Leczo z cukinią dla zwolenników dań mięsnych
Wykonaj klasyczne leczo węgierskie z dodatkiem cukinii, boczku i kiełbasy! Taki przepis będzie prawdziwą ucztą dla osób, które nie wyobrażają sobie jednogarnkowego dania bez mięsa. Zacznij od pokrojenia mięsa. Boczek najlepiej sprawdzi się w formie krótkich pasków a kiełbasa w postaci średniej grubości plastrów.
Rozpocznij od podsmażenia cebulki razem z boczkiem i kiełbasą, a następnie postępuj krok po kroku, jak w przypadku lecza warzywnego. Jeśli chcesz uzyskać danie lekkostrawne, boczek i kiełbasę zamień na mięso z indyka lub kurczaka. Pamiętaj również o aromatycznych przyprawach bazylii, tymianku, świeżo mielonego pieprzu oraz oregano, które wydobędą pyszny smak duszonych warzyw. Leczo z cukinią i mięsem to potrawa łatwa do wykonania nawet dla początkujących kucharzy.
Leczo z cukinią – jakie dodatki?
Leczo podawane jest zazwyczaj ze świeżym chrupiącym pieczywem. Nie ma jednak co do tego zasady. Warzywne, jak i mięsne leczo świetnie sprawdzi się również z dobrej jakości ryżem, ulubioną kaszą bądź ziemniakami. Leczo z cukinią to świetna potrawa, z którą możesz eksperymentować. Pamiętaj jednak o kolejności obróbki cieplnej poszczególnych składników
oraz aromatycznych przyprawach, które podkreślą smak pysznego dania. Sprawdź inne smaczne przepisy kulinarne!