Elegancki obrus, pasujący do wnętrza, lśniący i czysty to wizytówka każdej restauracji. Nakrycie stołu nie tylko buduje klimat, ale świadczą o jakości danego lokalu. Odpowiednio dobrany, podnosi estetykę wnętrza, zachęcając gości do zajęcia stolika i spożycia przy nim posiłku. Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze obrusów do restauracji? Dowiemy się z artykułu!
Jaka jest rola obrusów?
Bielizna stołowa stanowi nieodłączną część każdego lokalu gastronomicznego. Obrusy to najważniejszy jej element. Podstawową ich rolą jest przykrycie i zabezpieczenie powierzchni stołu przed zabrudzeniem i uszkodzeniem. Do wyboru mamy różne kształty obrusów: obrusy okrągłe, kwadratowe i prostokątne.
Obrusy to nie tylko praktyczny element wystroju wnętrza restauracji, ale również ważny element dekoracyjny. Odpowiednio dobrany wpływa na nastrój wnętrza lokalu, nadając mu indywidualnego charakteru.
Czym powinien charakteryzować się obrus do restauracji?
Obrus restauracyjny przede wszystkim musi być łatwy w utrzymaniu czystości, dlatego najczęściej pokryte są specjalną powłoką, uniemożliwiającą wniknięcie zabrudzeniom w głąb tkaniny. Dobrej jakości obrus powinien być łatwy do prasowania i odporny na zagniecenia. Musi mieć również odpowiednio niską kurczliwość, by zapobiec zmniejszaniu jego wielkości. Wysoka gramatura to kolejna cecha, jaką powinien odznaczać się obrus restauracyjny. Aby, obrus był wytrzymały, sztywny i elegancki warto zdecydować się na gramaturę między 250 a 300 g/m2.
Ważne jest również, by nakrycie stołu współgrało z wystrojem lokalu.
Z jakiego materiału powinien być obrus do restauracji?
Bardzo ważną kwestią podczas wyboru obrusu do restauracji jest materiał. Najczęstszym wyborem jest obrus wykonany z poliestru. Materiał poliestrowy jest wodoodporny, dzięki powłoce, która skutecznie blokuje wnikanie zabrudzeń w tkaninę oraz trwały, dzięki czemu posłuży nam na dłużej.
Do dyspozycji mamy również obrus z wiskozy. Jego niewątpliwą zaletą jest niska cena oraz fakt, że nie wymaga prasowania i dobrze układa się na stole. Nie należy go jednak prać w wysokiej temperaturze, gdyż łatwo może się zniszczyć.
Obrusy w restauracji nieustannie narażone są na zabrudzenia i zniszczenia, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wybrać obrusy odporne na plamy i łatwe w czyszczeniu.
Jaki wybrać kolor obrusu do restauracji?
Zwykle obrusy w lokalach gastronomicznych są w kolorze białym. Białe obrusy są symbolem elegancji oraz prestiżu, dlatego właśnie ten kolor jest najczęściej wybierany przez właścicieli eleganckich restauracji.
Pamiętajmy jednak, aby kolor obrusu dopasować przede wszystkim do stylu, charakteru i rodzaju danego lokalu gastronomicznego.
Jaki wybrać wzór obrusu?
Najbardziej bezpiecznym i uniwersalnym wyborem są obrusy gładkie, które sprawdzą się w niemal każdym lokalu. Są idealnym wyborem w restauracji, której wnętrze jest bogato zdobione, wprowadzając nieco spokoju i równowagi wizualnej.
Jak dobrać rozmiar obrusu do stołu?
Elegancki obrus jest ozdobą każdej restauracji. Jednak, aby stół prezentował się efektownie, warto kierować tymi oto zasadami:
- Obrus nie może dotykać siedziska krzeseł wsuniętych pod stół. Nie tylko wygląda to nieestetycznie, ale może spowodować sytuację, w której gość w chwili zasiadania do stołu kolanami wciągnie obrus pod blat, przewracając stojącą na nim zastawę.
- Materiał powinien okalać stół swobodnie i równomiernie z każdej strony. Najlepszy efekt wizualny oraz względy praktyczne uzyskamy, gdy obrus będzie opadał z blatu na około 20 centymetrów.
Na co zwrócić uwagę wybierając obrus do restauracji?
Podstawowym czynnikiem, decydującym o zakupie obrusu jest kształt stołów w restauracji. Obrus na stół prostokątny lub na stół kwadratowy również powinien być w tym kształcie, natomiast obrus na okrągły stół można dopasować na kilka sposobów. Może to być typowy okrągły obrus lub kwadratowy. Kolejnym elementem jest materiał, z którego wykonany jest obrus. Powinien być wytrzymały, odporny na plamy i łatwy w czyszczeniu.
Wybierając obrus, warto pamiętać, aby był spójny ze stylem restauracji oraz innymi elementami stołu takimi jak serwetki, czy zastawa stołowa. Planując kupno obrusów do restauracji, warto wybrać sprawdzonych producentów, będziemy mieć wtedy pewność, że ich jakość jest najlepsza.
Podsumowanie
Piękny, czysty, starannie wyprasowany obrus dodaje klasy każdej restauracji. Wykonany z wysokogatunkowych materiałów doskonale uzupełni wystrój zarówno małej knajpki, jak i prestiżowych lokali.