Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Racuszki piwne z jabłkami

Golonka, karp, a może racuszki? Siedem dań z piwem

Piwo towarzyszyło staropolskiej kuchni przez wieki. W piwie marynowano mięsa, na piwie gotowano polewki. Golonka i żeberka w piwie to wielki przysmak. Ryba w piwnej panierce zachwyca kruchością, a piwne racuszki z jabłkami to deser nad deserami.

"Liczymy, że przyjdzie jakiś zbawca. Na przykład nowy prezydent". Rozmowa z reżyserem spektaklu „Herkules i stajnia Augiasza”
film

"Liczymy, że przyjdzie jakiś zbawca. Na przykład nowy prezydent". Rozmowa z reżyserem spektaklu „Herkules i stajnia Augiasza”

Rozmowa z Arturem Tyszkiewiczem, reżyserem spektaklu „Herkules i stajnia Augiasza” w Teatrze Osterwy

'Herkules i Stajnia Augiasza'. Premiera w Osterwie
galeria
film

'Herkules i Stajnia Augiasza'. Premiera w Osterwie

W sobotę w Teatrze Osterwy premiera „Herkules i Stajnia Augiasza” Friedricha Dürrenmatta. Tak aktualnej sztuki jeszcze w Lublinie nie było

Danuta Pietrusik z Kodnia (Fot. Waldemar Sulisz)

W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami

Carpaccio po myśliwsku, dzikie nóżki, jajecznica z twarogiem, pielmieni z czosnkiem niedźwiedzim, płucka po litewsku, kopytka z marchwią, tort z pokrzywy i fanaberia rabarbarowa. W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami. W miejscowych potrawach słychać echa potraw litewskich, żydowskich i polskich.

Pierś z kaczki (fot. Waldemar Sulisz)

Co warto zjeść w lubelskich restauracjach?

Przegląd tygodnia. Gdzie warto się wybrać i co zjeść w lubelskich restauracjach.

(fot. AS)

Szparagi grzechu warte. Przepisy na szparagi

Według legendy zawdzięczamy je królowej Bonie. Przed wojną królowały na dworach, salonach i w restauracjach. Jedli je dygnitarze PRL. Dziś szparagi przeżywają renesans. Czy są warte grzechu?

Krewetki, ormiański szaszłyk i kiełki w zupie

Krewetki, ormiański szaszłyk i kiełki w zupie

Krewetki są na topie. Duża w tym zasługa Ivo Violante, który w swojej knajpie podaje pastę z owocami morza. Gdzie jeszcze w Lublinie można bezpiecznie zjeść krewetki?

Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak

10 najlepszych potraw z grilla. Przepisy na grilla

Karkówka czy żeberko? Łosoś czy krewetki? A może golonka? Oto nasz subiektywny ranking grillowch przebojów. Na początek porcja podstawowej wiedzy, która pozwoli przygotować wam smaczne i zdrowe potrawy.

Wizyta Bronisława Komorowskiego w Lubelskiem: Co jadł prezydent RP?

Wizyta Bronisława Komorowskiego w Lubelskiem: Co jadł prezydent RP?

Uwielbia chłodnik, kołduny litewskie, które robiła jego babcia i kresowe szpekuchy, które wypieka mu żona. Podczas ostatniego pobytu w regionie Bronisław Komorowski zatrzymał się z Zajeździe Marta w Pułankowicach. Na co skusił się prezydent? Na zalecaną przez lekarza rybę na parze z sałatkami czy na karkówkę po myśliwsku, sarninę i pierogi z gąskami i kaszą gryczaną?

Krótki teatr o miłości. Recenzja spektaklu

Krótki teatr o miłości. Recenzja spektaklu

Ze świetną rolą Ilony Kolejdy-Zgiet. Szacunek. Po całości - za dużo w przedstawieniu (tekście?) sztuczności i fałszu. Bywa koturnowo i fasadowo. I ten tytuł: Vulva - Lublin jest kobietą. Marketingowo - kaplica. Ale łza mi poleciała na finale z Iloną. Bo finał jest mocny, wzruszający, bezbronny.