Karkówka czy żeberko? Łosoś czy krewetki? A może golonka? Oto nasz subiektywny ranking grillowch przebojów. Na początek porcja podstawowej wiedzy, która pozwoli przygotować wam smaczne i zdrowe potrawy.
Co trzeba wiedzieć o grillu? Najlepsze są grille żeliwne oraz grille kuliste, pokryte w środku dobrą emalią. Ze względu na smak potraw warto grillować na węglu drzewnym. Kiedy go kupujecie, zwrócicie uwagę na wielkość brył: im grubsze, tym lepsze, bo łatwiej uzyskać z nich odpowiedni żar.
Nie kupujcie brykietów ze sprasowanego miału węglowego. Żeby ułatwić rozpalanie, producenci nasączają je chemikaliami, które zmieniają smak potraw. Najlepiej do rozpalania używać bezwonnego oleju parafinowego, ponieważ inne środki (denaturat) mogą pozostawić po sobie przykry zapach.
Kiedy zanadto przypalimy mięso, na jego powierzchni mogą wytworzyć się szkodliwe substancje. Dlatego lepiej umieścić mięso czy ryby na specjalnych tackach, które mają atest do kontaktu z żywnością.
Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak. Mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień zgaśnie, a węgiel żarzy się na całej powierzchni paleniska. Tłuszcz kapiący z mięsa na węgle często się zapala, wtedy trzeba szybko ugasić ogień za pomocą spryskiwacza z wodą.
Najlepsze przepisy na grilla. Oto nasz subiektywny ranking w kolejności alfabetycznej:
Ananas w miodzie
Składniki:1 świeży anans, miód gryczany, pasta chili.
Wykonanie: ananas pokroić w plastry. Natrzeć pastą paprykową. Posmarować miodem. Grillować, aż miód się skarmelizuje.
Boczniaki z grilla
Składniki: 25 dag boczniaków, 6 ząbków czosnku, oliwa, sól, pieprz, zielona pietruszka.
Wykonanie: najpierw trzeba obciąć „ogonki”, które świetnie nadają się na zupę. Wypłukać grzyby, dobrze odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, maczać w oliwie wymieszanej z roztartym czosnkiem i grillować po trzy minuty z każdej strony. Na talerzu można podać je z masłem czosnkowym i posypać posiekaną pietruszką.
Golonka w piwie
Składniki: 4 golonki, 2 butelki piwa, ziele angielskie, sól, pieprz. Na glazurę: 3 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 3 roztarte ząbki czosnku, oliwa.
Wykonanie: golonki ugotować do miękkości. W piwie i przyprawach. Delikatnie wyjąć kość. Naciąć skórkę na krzyż. Wymieszać podgrzany miód, sos sojowy, czosnek i oliwę. Posmarować golonki. Piec na grillu 30 minut, obracając i smarując glazurą.
Gruzińskie szaszłyki
Składniki: 75 dag udźca z baraniny lub wołowiny, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.
Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki.
Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką.
Karkówka
Składniki: 8 kotletów z karkówki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka sosu sojowego, 1 cebula, 1 główka czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka cukru.
Wykonanie: cebulę posiekać i wycisnąć w rękach. Dodać roztarty czosnek, olej, sos sojowy, wymieszać z przyprawami. Po godzinie zalać nią mięso i odstawić do lodówki na 48 godzin. Kilkakrotnie wymieszać mięso z marynatą. Kotlety ułożyć na tackach aluminiowych. Podczas grillowania smarować mięso marynatą i obracać co kilka minut.
Krewetki
Składniki: 50 dag obranych krewetek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, masło, sól, pieprz.
Wykonanie: Krewetki zamarynować w oliwie, soku z cytryny i pietruszce. W rondelku roztopić masło z czosnkiem. Po zeszkleniu czosnek wyjąć, wrzucić krewetki osączone z marynaty. Wymieszać, nabijać krewetki na szpadki do szaszłyków. Grillować kilka minut, smarując masłem. Doprawić solą z pieprzem.
Pierogi z bryndzą
Składniki: 50 dag bryndzy, 30 dag ziemniaków, 10 dag skwarek z boczku, 1 kg mąki, jako, woda, sól, pieprz, oliwa.
Wykonanie: ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą. Dodać roztopione skwarki, dobrze wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, szklanką wykroić kółka. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, posmarować oliwą i opiec na grillu.
Rybka
Składniki: 50 dag łososia, 14 ząbków czosnku, 1 łyżeczka gruboziarnistej soli, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie: roztarty czosnek utrzeć z solą na pastę, dodać posiekaną pietruszkę, pomidory i oliwę, odstawić do lodówki na kilka godzin. Filet z łososia (w całości) dobrze umyć, osuszyć i bardzo ostrym nożem zrobić dwa równolegle głębokie nacięcia wzdłuż filetu, tak by nie przeciąć skóry na wylot. Posmarować połową pasty czosnkowej, nakładając część pasty w nacięcia. Ułożyć rybę na lekko spryskanej oliwą grubej folii aluminiowej, zawinąć i grillować na małym ogniu przez 10 minut. Posmarować filet pozostałą pastą, zwiększyć ogień i grillować następne 15 minut, aż ryba będzie upieczona i lekko od spodu zrumieniona.
Żeberka
Składniki: 1 kg chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz.
Marynata: 4 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru, szczypta goździków, kieliszek żubrówki.
Wykonanie: na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę. Żeberka umyć, pokroić na kawałki, obgotować, osuszyć, posolić, posypać pieprzem. Połączyć składniki marynaty i posmarować żeberka. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zawinąć w srebrną folię i upiec na grillu.
Wegetariański grill
Składniki: po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 2 cukinie, 25 dag małych pieczarek, 4 cebule, 2 boczniaki, oliwa, ulubione zioła, sól, pieprz.
Wykonanie: umytą cukinię pokroić w centymetrowe kawałki. Cebule pokroić w ćwiartki, papryki w kwadratowe kawałki. Z pieczarek usunąć nóżki. Boczniaki obgotować i pokroić na kawałki.
Do dużej miski wlać oliwę, wsypać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać wszystkie składniki grilla. Niech poleżą w lodówce pól godziny. Metalowe szpadki natrzeć oliwą i czosnkiem (zawsze warto to robić) i kolejno nakładać. Grillować 20 minut. Obracać i skrapiać ziołową oliwą.