Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

1 maja 2015 r.
12:17

10 najlepszych potraw z grilla. Przepisy na grilla

Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak
Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak

Karkówka czy żeberko? Łosoś czy krewetki? A może golonka? Oto nasz subiektywny ranking grillowch przebojów. Na początek porcja podstawowej wiedzy, która pozwoli przygotować wam smaczne i zdrowe potrawy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Co trzeba wiedzieć o grillu? Najlepsze są grille żeliwne oraz grille kuliste, pokryte w środku dobrą emalią. Ze względu na smak potraw warto grillować na węglu drzewnym. Kiedy go kupujecie, zwrócicie uwagę na wielkość brył: im grubsze, tym lepsze, bo łatwiej uzyskać z nich odpowiedni żar.

Nie kupujcie brykietów ze sprasowanego miału węglowego. Żeby ułatwić rozpalanie, producenci nasączają je chemikaliami, które zmieniają smak potraw. Najlepiej do rozpalania używać bezwonnego oleju parafinowego, ponieważ inne środki (denaturat) mogą pozostawić po sobie przykry zapach.

Kiedy zanadto przypalimy mięso, na jego powierzchni mogą wytworzyć się szkodliwe substancje. Dlatego lepiej umieścić mięso czy ryby na specjalnych tackach, które mają atest do kontaktu z żywnością.

Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak. Mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień zgaśnie, a węgiel żarzy się na całej powierzchni paleniska. Tłuszcz kapiący z mięsa na węgle często się zapala, wtedy trzeba szybko ugasić ogień za pomocą spryskiwacza z wodą.

Najlepsze przepisy na grilla. Oto nasz subiektywny ranking w kolejności alfabetycznej:

Ananas w miodzie

Składniki:1 świeży anans, miód gryczany, pasta chili. 

Wykonanie: ananas pokroić w plastry. Natrzeć pastą paprykową. Posmarować miodem. Grillować, aż miód się skarmelizuje.

Boczniaki z grilla

Składniki: 25 dag boczniaków, 6 ząbków czosnku, oliwa, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie: najpierw trzeba obciąć „ogonki”, które świetnie nadają się na zupę. Wypłukać grzyby, dobrze odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, maczać w oliwie wymieszanej z roztartym czosnkiem i grillować po trzy minuty z każdej strony. Na talerzu można podać je z masłem czosnkowym i posypać posiekaną pietruszką.

Golonka w piwie

Składniki: 4 golonki, 2 butelki piwa, ziele angielskie, sól, pieprz. Na glazurę: 3 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 3 roztarte ząbki czosnku, oliwa. 

Wykonanie: golonki ugotować do miękkości. W piwie i przyprawach. Delikatnie wyjąć kość. Naciąć skórkę na krzyż. Wymieszać podgrzany miód, sos sojowy, czosnek i oliwę. Posmarować golonki. Piec na grillu 30 minut, obracając i smarując glazurą.

Gruzińskie szaszłyki

Składniki: 75 dag udźca z baraniny lub wołowiny, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki.

Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką.

Karkówka

Składniki: 8 kotletów z karkówki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka sosu sojowego, 1 cebula, 1 główka czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: cebulę posiekać i wycisnąć w rękach. Dodać roztarty czosnek, olej, sos sojowy, wymieszać z przyprawami. Po godzinie zalać nią mięso i odstawić do lodówki na 48 godzin. Kilkakrotnie wymieszać mięso z marynatą. Kotlety ułożyć na tackach aluminiowych. Podczas grillowania smarować mięso marynatą i obracać co kilka minut.

Krewetki

Składniki: 50 dag obranych krewetek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, masło, sól, pieprz.

Wykonanie: Krewetki zamarynować w oliwie, soku z cytryny i pietruszce. W rondelku roztopić masło z czosnkiem. Po zeszkleniu czosnek wyjąć, wrzucić krewetki osączone z marynaty. Wymieszać, nabijać krewetki na szpadki do szaszłyków. Grillować kilka minut, smarując masłem. Doprawić solą z pieprzem.

Pierogi z bryndzą

Składniki: 50 dag bryndzy, 30 dag ziemniaków, 10 dag skwarek z boczku, 1 kg mąki, jako, woda, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą. Dodać roztopione skwarki, dobrze wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, szklanką wykroić kółka. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, posmarować oliwą i opiec na grillu.

Rybka

Składniki: 50 dag łososia, 14 ząbków czosnku, 1 łyżeczka gruboziarnistej soli, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie: roztarty czosnek utrzeć z solą na pastę, dodać posiekaną pietruszkę, pomidory i oliwę, odstawić do lodówki na kilka godzin. Filet z łososia (w całości) dobrze umyć, osuszyć i bardzo ostrym nożem zrobić dwa równolegle głębokie nacięcia wzdłuż filetu, tak by nie przeciąć skóry na wylot. Posmarować połową pasty czosnkowej, nakładając część pasty w nacięcia. Ułożyć rybę na lekko spryskanej oliwą grubej folii aluminiowej, zawinąć i grillować na małym ogniu przez 10 minut. Posmarować filet pozostałą pastą, zwiększyć ogień i grillować następne 15 minut, aż ryba będzie upieczona i lekko od spodu zrumieniona.

Żeberka

Składniki: 1 kg chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz.
Marynata: 4 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru, szczypta goździków, kieliszek żubrówki.

Wykonanie: na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę. Żeberka umyć, pokroić na kawałki, obgotować, osuszyć, posolić, posypać pieprzem. Połączyć składniki marynaty i posmarować żeberka. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zawinąć w srebrną folię i upiec na grillu.

Wegetariański grill

Składniki: po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 2 cukinie, 25 dag małych pieczarek, 4 cebule, 2 boczniaki, oliwa, ulubione zioła, sól, pieprz.

Wykonanie: umytą cukinię pokroić w centymetrowe kawałki. Cebule pokroić w ćwiartki, papryki w kwadratowe kawałki. Z pieczarek usunąć nóżki. Boczniaki obgotować i pokroić na kawałki.

Do dużej miski wlać oliwę, wsypać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać wszystkie składniki grilla. Niech poleżą w lodówce pól godziny. Metalowe szpadki natrzeć oliwą i czosnkiem (zawsze warto to robić) i kolejno nakładać. Grillować 20 minut. Obracać i skrapiać ziołową oliwą.

Pozostałe informacje

Burze w Lubelskiem. Strażacy interweniowali dzisiaj 375 razy
nawałnice

Burze w Lubelskiem. Strażacy interweniowali dzisiaj 375 razy

To pracowity dzień dla wszystkich strażaków z zachodniej Lubelszczyzny. Wiatr uszkodził blisko 50 dachów, zrywał gałęzie i przewracał drzewa - także na samochody. Najwięcej szkód burze wyrządziły w powiecie puławskim, opolskim i kraśnickim.

Prędkość i wyprzedzanie na zakazie. Jazda wysokopunktowana

Prędkość i wyprzedzanie na zakazie. Jazda wysokopunktowana

Aż 24 punkty karne i to za jednym razem zdobył 59-latek, który wczoraj jeździł po drogach gminy Kurów - bez zwracania uwagi na przepisy. Było szybko i niebezpiecznie. Mieszkaniec gminy Bychawa wyczerpał limit błędów.

Miasta Lubelszczyzny jak z horroru - tak widzi je sztuczna inteligencja
zdjęcia
galeria

Miasta Lubelszczyzny jak z horroru - tak widzi je sztuczna inteligencja

Współczesna technologia pozwala na coraz więcej, a jej graficzne możliwości rosną z każdą kolejną wersją popularnych modeli językowych. Korzystając z dostępu do GPT postanowiliśmy sprawdzić, jak komputer widzi miasta Lubelszczyzny, gdyby miały je symbolizować postaci wyjęte z horrorów.

Silne burze przetaczają się przez Lubelszczyznę. To będzie niespokojna noc

Silne burze przetaczają się przez Lubelszczyznę. To będzie niespokojna noc

Od Puław po Roztocze - zachodnia i południowa część Lubelszczyzny znalazła się w zasięgu silnych komórek burzowych. Front przyniósł silny wiatr, intensywne opady deszczu i wyładowania atmosferyczne. Mieszkańcy województwa już w południe otrzymali ostrzeżenia w ramach alertu RCB. Prognozy się sprawdziły.

Rzeźba ukrzyżowanego Chrystusa należy do najstarszych w Lublinie. Pochodzi z początków XVII wieku
historia

Lubelski kościół kryje skarby historii. Rzeźba Chrystusa sprzed 405 lat

Gdy powstawała, na polskim tronie zasiadał Władysław IV Waza, nasz kraj rozpoczynał boje z Imperium Osmańskim, a w Lublinie szalała epidemia dżumy. Figura Chrystusa z kościoła pw. św. Mikołaja ma już 405 lat. Jej autor pozostaje nieznany.

Lęk przed złodziejami popchnął go do najgorszego

Lęk przed złodziejami popchnął go do najgorszego

Mieszkaniec powiatu zamojskiego stracił ponad 100 tysięcy złotych. A wszystko przez lęk o swoje oszczędności oraz zbyt duże zaufanie okazane niewłaściwym osobom. Ten błąd słono go kosztował.

Miejsce w którym ma powstać do 2026 roku Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne

W Chełmie ruszyła budowa centrum dla najbardziej potrzebujących

Przy ulicy Browarnej w Chełmie ruszyła inwestycja, która ma realnie zmienić życie osób z niepełnosprawnościami. Powstające Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne to nie tylko budynek – to obietnica godnych warunków życia, wsparcia i bezpieczeństwa.

Groził kobiecie, że "odstrzeli jej głowę". Agresor już za kratkami
na sygnale

Groził kobiecie, że "odstrzeli jej głowę". Agresor już za kratkami

Pijany 60-latek z gminy Puławy w tym tygodniu wszczął awanturę, w trakcie której próbował zmusić swoją partnerkę do zameldowania go w jej mieszkaniu. Groził jej śmiercią. Wcześniej szarpał i popychał. Przerażona zadzwoniła po pomoc.

Wystawa 100 lat żużla już otwarta. Co można zobaczyć?
ZDJĘCIA
galeria

Wystawa 100 lat żużla już otwarta. Co można zobaczyć?

Tego wydarzenia nie może przegapić żaden, prawdziwy kibic czarnego sportu. Od czwartku w Lublinie można podziwiać wystawę „100 lat sportu żużlowego”.

Tegoroczny festiwal muzyczny organizowany przez stowarzyszenie Dwa Brzegi ma nawiązywać do historii księżnej Izabeli Czartoryskiej

Środki na puławskie imprezy podzielone. Kto dostał najwięcej?

Koncerty, pikniki, festiwale. Szesnaście wydarzeń kulturalnych otrzyma w tym roku finansowe wsparcie ze strony puławskiego Ratusza. Suma dotacji wyniosła 350 tys. zł. Jedna trzecia tej sumy trafi zasili imprezę z okazji 280. rocznicy urodzin Izabeli Czartoryskiej.

Tablica to część szerszego projektu poświęconego upamiętnianiu ofiar niemieckich okupantów w czasie II wojny światowej, współorganizowanego przez Urząd Marszałkowski w Lublinie

W Lubartowie pamiętają o żydowskich ofiarach wojny

Lubartów dołączył do miast, które znalazły miejsce na pamiątkową tablicę ufundowaną przez samorząd wojewódzki dla żydowskich ofiar niemieckiej akcji Reinhardt. Tablica zawisła na ścianie galerii Powiatowego Młodzieżowego Domu Kultury przy ul. Słowackiego.

Tak się skończyła ucieczka młodego kierowcy przed policją

Promile we krwi, a samochód w stawie. Tak się skończyła ucieczka 19-latka

Był pijany i wiedział o tym. Dlatego gdy policjanci chcieli go zatrzymać, zaczął uciekać. To się skończyło nieciekawie dla młodego, 19-letniego kierowcy.

Artur Bożyk świetnie wprowadził się do zespołu z Łęcznej

Artur Bożyk: Do Olsztyna jedziemy po komplet punktów

Rozmowa z Arturem Bożykiem, trenerem piłkarek Górnika Łęczna

46-letni mężczyzna został zatrzymany, a decyzją sądu również aresztowany tymczasowo

Święta spędzi za kratkami. Bo krzywdził żonę i córki

Nie będzie świąt w rodzinnej atmosferze. 46-letni mężczyzna spędzi je w więzieniu. Został właśnie tymczasowo aresztowany za znęcanie się psychiczne i fizyczne nad swoimi najbliższymi.

Na miejsce ściągnięto policję i straż pożarną

Alarm na osiedlu. Polał drzwi benzyną i podpalił

Na trzeźwo najpewniej poradziłby sobie inaczej. Ale 46-latek z Lublina był pijany. I gdy nie mógł dostać się do mieszkania, polał drzwi wejściowe benzyną i podpalił.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium