Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 kwietnia 2015 r.
21:00
Edytuj ten wpis

Jak przyrządzać owoce morza. Porady i przepisy

0 0 A A

Makaron z owocami morza jest na topie. Mule, kalmary i krewetki w sklepach sprzedają się coraz lepiej, a coraz więcej ludzi robi z nimi makaron w domu. Oto 10 tricków, dzięki którym zrobisz taką pastę frutti di mare, jaką przyrządzają włoskie gospodynie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Iwona Baruk, która w Lublinie prowadzi włoską restaurację "Atrium” przez 10 lat mieszkała we Włoszech. Tam poznała tajemnicę pasty z owocami morza. Włoscy kucharze, od których uczyła się przyrządzania owoców morza, nie ukrywali, że najważniejsze sekrety znają gospodynie domowe. Liczy się świeżość składników, odpowiedni makaron i połączenia pomiędzy natką pietruszki i pozostałymi składnikami sosu. Razem z polską restauratorką, która osobiście przyrządza owoce morza w swojej restauracji, w której w dodatku od lat stołują się Włosi, przyrządziliśmy spaghetti z krewetkami, kalmarami i mulami.

Jak kupować

Świeże krewetki są bardzo drogie. - Najlepiej kupić surowe krewetki, mrożone zaraz po złowieniu - mówi Iwona Baruk. Jeśli krewetki są całe, w skorupkach (takie są najlepsze), ich rozmiar oznacza się ilością sztuk na kg (szt/kg). Najlepszy rozmiar - 16/20 - oznacza, że na kilogram wchodzi od 16 do 20 krewetek. W sklepach możecie zobaczyć na lodzie czerwone krewetki. - Czerwony kolor oznacza, że zostały wstępnie obgotowane. Takich nie kupujemy. Po przyrządzeniu nie będą miały smaku, mogą być gumowate - tłumaczy Iwona Baruk.

Małże i mule kupujemy zawsze żywe, świeże. Kalmary wystarczą mrożone. Najsmaczniejsza jest odmiana baby.

Uwaga: mrożone owoce morza są glazurowane. Czyli pokrywane warstwą wody przed zamrożeniem. Na opakowaniu sprawdźcie procent wody: najlepiej gdy będzie to 10 %.

Czy można użyć mrożonych mieszanek owoców morza? Tak, ale pamiętajmy, że owoce morza mogą być blanszowane, przez co ich smak będzie mało wyrazisty.
Jaki makaron, jaka oliwa, jakie pomidory?

Bardzo ważny jest makaron. Włosi używają do pasty z owocami morza linguine. To płaskie spaghetti, które dobrze zbiera sos. Dobry jest makaron tagliatelle oraz klasyczne spaghetti. Makaron ma być bezjajeczny. A co z modnymi, czarnymi makaronami barwionymi atramentem mątwy? - Po pierwsze nie wiadomo, czy makaron jest barwiony naturalnym składnikiem czy nie, po drugie smak takiego makaronu może przebić smak owoców morza - tłumaczy nasza ekspertka.

Warto poszukać w sklepie dobrej oliwy, na której będziemy smażyć owoce morza. Ona decyduje o smaku potrawy. Oraz dobrych pomidorów, które muszą mieć aromat. Do tego polski czosnek i świeża pietruszka.

Obróbka

Kalmary mają mieć kremowy kolor. - Tułów kalmara zakończony jest 10 nogami, pomiędzy którymi znajduje się otwór gębowy, dalej głowa. Jadalne są nogi (usuwamy otwór gębowy) oraz tułów, z którego usuwamy szkielet. Z tuby wyjmujemy wnętrzności, płuczemy, kroimy w krążki - tłumaczy Baruk.
Małże i mule kupujemy żywe. Należy upewnić się, czy są zamknięte. Lekko rozwarte stukamy o blat, kiedy się zamkną, są ok. Te, które się nie zamkną wyrzucamy. Szorujemy je dokładnie i czyścimy nożem, usuwając osady na muszli.

A krewetki? - Ja zostawiam głowę, usuwam pancerz, zostawiam ogonek. Można też pancerz rozciąć od góry. Po to, żeby usunąć przewód pokarmowy w postaci czarnej żyłki.

Ważna jest kolejność

Każdy z owoców morza ma inny czas smażenia na oliwie, do której wcześniej wrzuciliśmy 2-3 ząbki czosnku. Po minucie należy je wyjąć. Najdłużej smażą się ośmiorniczki i te dobrze jest zrobić wcześniej.

W naszej konfiguracji najpierw smażymy kalmary. Dwie, trzy minuty. Teraz wrzucamy krewetki. W czasie duszenia zmienią kolor z siwego na czerwony. Po 2-3 minutach wrzucamy mule. Nakrywamy i potrząsamy patelnią, żeby dusiły się z obu stron.
Muszle, które się nie otworzą, wyrzucamy. Gotowe.
Wino

Owoce morza możemy podlać białym, wytrawnym winem. - Wystarczy kieliszek na patelnię - mówi Iwona Baruk. Z ilością wina nie można przesadzić, za dużo złamie smak potrawy.

W dobrej paście z owocami morza liczą się proporcje pomiędzy oliwą, sosem powstałym z duszenia owoców morza i pomidorami. Najlepiej dodawać wino po trochu i próbować smaku potrawy.

Pomidory i papryczka

Teraz do owoców morza dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory i papryczkę chili. Może być świeża, pokrojona w plasterki, mogą być małe, suszone papryczki.

Zanim wrzucimy pomidory sprawdźmy ich smak. Te bez smaku, zamiast polepszyć, zepsują smak potrawy. - Możemy użyć pomidorów pelati z puszki. Z tym, że przed wrzuceniem do owoców morza, musimy je osobno udusić na oliwie, im dłużej i na małym ogniu, tym lepiej – tłumaczy Iwona Baruk.

Makaron

Musi być ugotowany al dente. - Generalnie najlepiej trzymać się czasu podanego na opakowaniu - mówi Iwona Baruk. Gotowanie makaronu to osobna umiejętność i trzeba w domu potrenować.

Kolejna sztuczka, to odcedzenie makaronu na 2 minuty przed czasem, podanym na opakowaniu. - Wrzucamy go na patelnię z owocami morza i potrząsamy. Nakrywamy patelnię. W tym czasie makaron dochodzi do stanu al dente. Gdybyśmy wrzucili go już al dente, podczas duszenia z owocami morza rozmięknie i się poskleja.
Zielona pietruszka

Ostatni rzecz to posiekana natka pietruszki. Idealnie komponuje się owocami morza, sosem i winem. Czy jeszcze coś można dodać? Włoskie gospodynie razem z pietruszką dodają odrobinę startego, świeżego imbiru. Proporcje pietruszki i imbiru - ich zdaniem - decydują o jakości potrawy.
Włoscy kucharze na samym końcu lubią dodać do pasty łyżeczkę sosu rybnego. W tej roli wystąpić może także sos Worcester. Pastę z owocami morza solimy bardzo ostrożnie, bo owoce morza same z siebie mogą być słone. Ale świeży pieprz nie zaszkodzi.

Orientalny sznyt

Smak owoców morza można udoskonalić. - Stoję na stanowisku, że im mniej, tym lepiej. Najważniejszy jest delikatny smak mięsa i dobry makaron - radzi właścicielka "Atrium”.

Czy są jakieś sztuczki w udoskonalaniu pasty? Są. Oliwę możemy zastąpić olejem z orzeszków ziemnych. Razem z pietruszką możemy wrzucić na patelnię trawę cytrynową. Kucharze dodają także dymkę i mleko kokosowe. A co z naszą śmietaną? - Też możemy jej dodać, ale to już będzie inna pasta - mówi Iwona Baruk.

Jeśli w internetowych sklepach z orientalnymi przyprawami znajdziecie kaffir (liście limonki), możecie dodać do owoców morza przed makaronem.

Jak to jeść?

Pastę podajemy na głębokich talerzach, obowiązkowo podgrzanych. Jemy widelcem, kto lubi, może pomóc sobie nożem. Ale pasta najbardziej smakuje, kiedy jemy owoce morza palcami. Po wyjęciu widelcem z muszli mięsa muli, możemy wyssać sos. Muszle odkładamy na miseczkę. Kalmary jemy widelcem.

Ale najważniejsze są krewetki. Duszone wraz z pancerzem, nadają paście smaku. - Należy oderwać główkę. Koneserzy wysysają z niej sok. Następnie obrać krewetkę z pancerza (razem z nim odejdą nóżki) i delektować się delikatnym smakiem mięsa - radzi restauratorka.

Kilka nitek makaronu nawijamy na widelce, maczamy w sosie i zajadamy. Resztki sosu możemy wybrać muszlą lub kawałkiem bagietki. Na stół możemy podać wodę z cytryną w miseczkach, w której przepłukujemy palce.

Pozostałe informacje

Informacja prezydenta miasta Lublin

Informacja prezydenta miasta Lublin

Nieodpłatna pomoc prawna, poradnictwo obywatelskie oraz edukacja prawna

Wybierz się w magiczną podróż do laboratorium światła
DUŻO ZDJĘĆ
galeria

Wybierz się w magiczną podróż do laboratorium światła

Gdy zachodzi słońce, w Ogrodzie Botanicznym UMCS dzieje się prawdziwa magia. A raczej nauka. To za sprawą Lumina Park, w którym w tym roku góruje patronka uczelni Maria Skłodowska-Curie.

Rafał Trzaskowski w Lublinie. Wysoka frekwencja na spotkaniu z prezydentem Warszawy
galeria

Rafał Trzaskowski w Lublinie. Wysoka frekwencja na spotkaniu z prezydentem Warszawy

Choć tabliczki z napisami „Rafał do boju!”, czy „Rafał = pozytywna energia Polaków” zdają się sugerować co innego, to jak twierdzą wszyscy związani z Koalicją Obywatelską politycy, prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski pojawił się w Lublinie w ramach dyskusji samorządowych, a nie kampanii wyborczej. Na spotkaniu z politykiem pojawiło się wielu mieszkańców i duża część lubelskich samorządowców. Głównym tematem było jednak bezpieczeństwo i sytuacja międzynarodowa.

Rak szlachetny powrócił do domu

Rak szlachetny powrócił do domu

Wprowadzenie raków mające na celu odbudowę populacji gatunku w ekosystemach wodnych Lubelszczyzny. Do trzech rzek w województwie lubelskim trafiło tysiąc osobników.

Zaprojektuj mural i wygraj 12 tys. zł

Zaprojektuj mural i wygraj 12 tys. zł

Do końca roku można zgłaszać projekty na mural, który ma obrazować jubileusz 20-lecia Polski w Unii Europejskiej. Można wygrać 12 tys. zł.

Zrobi się zimno na Starym Mieście. LPEC przerwie dostawę ciepła

Zrobi się zimno na Starym Mieście. LPEC przerwie dostawę ciepła

W centrum Lublina nie będzie ciepłej wody i ogrzewania. Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej zapowiada prace na sieci ciepłowniczej.

Autobusy wodorowe już u właściciela. Dziś była pierwsza przejażdżka.
galeria

Świdnik wrzuca drugi bieg, aby poprawić komunikację

Miasto stawia na innowacje w transporcie publicznym – nowe autobusy wodorowe, mają poprawić komfort mieszkańców i wesprzeć ochronę środowiska. To krok w kierunku nowoczesnej, ekologicznej komunikacji, który jednocześnie umacnia współpracę Świdnika z regionem.

Lotnisko podsumowało wakacje. Liczby robią wrażenie

Lotnisko podsumowało wakacje. Liczby robią wrażenie

Tegoroczny sezon na lubelskim lotnisku trwał wyjątkowo długo, co przekłada się na wyniki. Jest lepiej niż w zeszłym roku.

Krzysztof Komorski Wojewoda Lubelski
Wojewoda Lubelski

Komentarz po wyborze Donalda Trumpa na 47. prezydenta USA

Po pierwsze: fundamentalne, szacunek dla wyboru Amerykanów, prezydent Donald Trump dostał bardzo silny mandat zaufania, należy uznać ten wybór i przystosować się do współpracy z jego administracją.

Prezes MPWiK Artur Szymczyk i mer miasta Równe

Przebudują kanalizacje i wodociągi. Lublin i Ukraina inaugurują projekt

Goździkowa, Kosynierów, Ziemiańska i Jaskółcza oraz ukraińskie miasto Równe - w tych miejscach powstanie nowa infrastruktura kanalizacyjna. To dzięki współpracy ukraińsko-polskiej w ramach projektu Interreg NEXT.

Start Lublin w sobotę zagra na wyjeździe ze Śląskiem Wrocław

Start Lublin w sobotę zagra na wyjeździe ze Śląskiem Wrocław

Start Lublin ma w ostatnim czasie szczęście do drużyn przeżywających kryzys

zdjęcie ilustracyjne

Żeby lepiej cię widzieć, mieszkańcu. Ratusz kupuje nowe kamery

Stare są już wysłużone i dlatego będą zdemontowane. Ale zastąpią je nowe kamery. Urząd szuka właśnie dostawcy.

IMiGW ostrzega: To będzie mglista noc w Lubelskiem

IMiGW ostrzega: To będzie mglista noc w Lubelskiem

To wiadomość ważna zwłaszcza dla tych, którzy wieczorem albo nocą planują podróż. W województwie będzie sporo mgieł. Meteorolodzy wydali w tej sprawie komunikat z ostrzeżeniem.

22-latek był już karany za znęcanie się nad rodzicami. Dlatego teraz będzie odpowiadał jako recydywista

Miarka się przebrała. Wyrodny syn trafił za kratki

Ma dopiero 22 lata, a w przeszłości już był karany za znęcanie się nad rodzicami. Niczego go to nie nauczyło. Znów wyżywał się na własnym ojcu. Dlatego od razu trafił za kratki.

Drogi, boiska, place zabaw i Plac Rybny w nowej odsłonie. Znamy wyniki Budżetu Obywatelskiego
LUBLIN

Drogi, boiska, place zabaw i Plac Rybny w nowej odsłonie. Znamy wyniki Budżetu Obywatelskiego

Mieszkańcy Lublina zdecydowali o przyszłorocznych inwestycjach. W ramach 11. edycji Budżetu Obywatelskiego do realizacji trafi 37 projektów. Miasto przeznaczy łącznie ponad 14 mln zł na projekty, na które zagłosowało ponad 20 tys. osób.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium