Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 kwietnia 2015 r.
11:30
Edytuj ten wpis

Wizyta Bronisława Komorowskiego w Lubelskiem: Co jadł prezydent RP?

0 22 A A

Uwielbia chłodnik, kołduny litewskie, które robiła jego babcia i kresowe szpekuchy, które wypieka mu żona. Podczas ostatniego pobytu w regionie Bronisław Komorowski zatrzymał się z Zajeździe Marta w Pułankowicach. Na co skusił się prezydent? Na zalecaną przez lekarza rybę na parze z sałatkami czy na karkówkę po myśliwsku, sarninę i pierogi z gąskami i kaszą gryczaną?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
O tym, że jego osobisty lekarz przestawił Bronisława Komorowskiego na lżejszą dietę, wiemy od kilkunastu miesięcy. Zamiast wieprzowiny drób, ryby i sałatki. Kucharze w Belwederze są czujni i dbają o prezydenckie zdrowie.

Ale prezydencka para lubi bywać w restauracjach. I starannie je wybiera. Będąc w Lublinie, wybrali Zajazd Marta w Pułankowicach. Dlaczego?

- Podczas kolacji prezydent Komorowski przyznał, że był u nas kilkakrotnie, kiedy restauracja mieściła się jeszcze w domu. I to na golonce - opowiada Stanisław Stelmach.

Ale zanim zajrzymy za kulisy prezydenckiej kolacji i śniadania i podamy przepisy na wybrane potrawy wspomnijmy, że Anna Komorowska dobrze gotuje. Prezydentowi smakuje na przykład chłodnik litewski i kresowe szpekuchy. Według litewskich receptur chłodnik przygotowywany był z zielonego kopru, ugotowanej botwiny lub szczawiu, rosołu oraz śmietany. Przed podaniem dorzucano jajka na twardo, pokrojone ogórki i kawałki delikatnej cielęciny. Prezydent bardzo lubi kresowe pierożki z boczkiem i cebulą, czyli szpekuchy. W nazwie litewski specjał ma słowo "speck” - to boczek poprzerastany słoniną.

Kresowe szpekuchy

Składniki: na farsz: 50 dag boczku, 3 małe cebule, masło, sól, pieprz. Na ciasto: 50 dag mąki, pół kostki drożdży, pół litra wody, sól. Do posmarowania: jajko, łyżka śmietany.

Wykonanie: drożdże rozrobić z wodą i mąką, odstawić na pół godziny, wyrabiać dodając mąki i soli. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Boczek zmielić, dodać do cebuli, podsmażyć, doprawić pieprzem, jeśli trzeba solą. Z ciasta wykroić szklanką krążki. Nakładać farsz, składać na pół, zlepiać jak pierogi. Zlepienie ma być na górze, w połowie pierożków - nie z boku.

W kubeczku zmiksować jajko ze śmietaną. Posmarować pierożki. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Lekarz w kuchni

Na kilka godzin przed pobytem w Zajeździe Marta pojawili się funkcjonariusze Biura Ochrony Rządu. Sprawdzili hotel, okolicę i restaurację. W tym szczegółowo kuchnię.

- Prezydent przyjechał do nas z Annopola (wcześniej był w Lublinie, Kazimierzu i Puławach - przy. aut.), zatrzymał się na noc, po śniadaniu pojechał do Kraśnika - opowiada Stanisław Stelmach.

Kolacja zaczęła się po godzinie 20. W kuchni Zajazdu Marta cały czas urzędował osobisty lekarz prezydenta Bronisława Komorowskiego.
- Kolacja miała być lekka, dietetyczna. Wedle jego zaleceń. Kiedy opowiedzieliśmy o litewskich kołdunach, prezydent wyraźnie się rozmarzył. Zaczął wspominać kołduny robione w jego litewskiej rodzinie - dodaje Stanisław Stelmach.
Litewskie kołduny

Składniki
Na ciasto: 2 szklanki mąki, niepełna szklanka przegotowanej wody, sól.
Na nadzienie: 20 dag udźca baraniego, 20 dag łoju nerkowego, 20 dag wołowiny, czosnek, majeranek, sól, pieprz, cukier, rosół.

Wykonanie: z mąki i osolonej wody zarobić ciasto, wyrabiać godzinę, wybić go o stolnicę ze wszystkich stron (bardzo ważne). Nakryć ściereczką, odstawić.

Mięso obrać z błon, łój schłodzić. Baraninę i wołowinę drobno posiekać tasakiem. Dodać zestrugany łój. Wymieszać, dodać sól i cukier, kilka ząbków czosnku roztartych z solą, świeżo zmielony pieprz i roztarty w palcach majeranek. Wyrobić, dodając kilka łyżek zimnego rosołu.

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki ciasta kieliszkiem do wina. Nakładać kuleczki mięsa, sklejać, owijać wokół palca i skleić oba końce. Wkładać po trochu do gotującego się rosołu, gotować na wolnym ogniu od 3 do 5 minut. Podawać w rosole.

Sałatki kontra karkówka po myśliwsku

Na prezydenta czekały surówki, delikatne ryby i warzywa. - Wedle zlecenia: lekka kolacja z rybą w roli głównej. Ale mieliśmy także przygotowane nasze specjały. Karkówkę po myśliwsku w warzywach, jagnięcinę oraz udziec z sarny. Już przy stole powiedziałem: Panie prezydencie, mamy specjalną karkówkę po myśliwsku jako alternatywę dla tych, co nie jedzą dziczyzny, od lat specjalizujemy się w dziczyźnie, przyrządzamy ją według Jana Szyttlera. Po naszej konsultacji z lekarzem, który chciał zawetować grzyby i dziczyznę, doszliśmy do kompromisu. Prezydent mógł skosztować po odrobinie jagnięciny, dziczyzny i karkówki.
Karkówka po myśliwsku

Składniki: kilogram karkówki, 4 ząbki czosnku, seler, marchewka, por, cebula (w sumie kilogram warzyw), sól, pieprz, 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina.

Wykonanie: warzywa drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do pojemnika, obłożyć warzywami i zamrozić. Rano wyjąć i rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Mięso natrzeć solą i pieprzem, czosnkiem, położyć na brytfance, obłożyć połową warzyw, dodać suszone grzyby, pokruszone i namoczone.

Podlać winem, nakryć folią lub papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 godziny.

Podawać z młodymi ziemniakami i małosolnymi ogórkami.
Pierogi z jelenia

- Prezydentowi bardzo smakowała jagnięcina i dziczyzna. Skosztował udźca z sarny. Kiedy już było blisko końca kolacji, powiedziałem, że mamy w karcie pierogi z jelenia według kresowej receptury. Najpierw odmówił, potem poprosił o dwie sztuki. Tak mu posmakowały, że zamówił je na śniadanie. Poprosił także o pierogi ze szpinakiem i pierogi z kaszy gryczanej i gąsek - opowiada Stelmach.

Pierogi mają niezwykły smak. - To chude mięso, bardzo aromatyczne, pachnące ziołami. Ma także specyficzny korzenny smak, który pochodzi od kory drzew - dodaje Stanisław Stelmach.

Składniki: na ciasto: Na farsz: 30 dag pszennej mąki tortowej, sól, przegotowana woda. 75 dag łopatki, 25 dag nerkówki cielęcej, 1 cebula, 2 dag suszonych prawdziwków, masło i stopiony boczek. Majeranek, tymianek, sól, pieprz, 10 dag boczku na opiekanie.

Wykonanie: łopatkę zmielić na grubych oczkach, nerkówkę na drobnym sitku. Zmielić namoczone grzyby, cebulę, dodać do mięsa, wyrobić, dodać masło, boczek i przyprawy. Wymieszać.

Bardzo dobrze wyrobić wolne ciasto, dać mu odpocząć. Wykroić szklanką krążki, nakładać farsz, lepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Opiec na skwarkach z boczku.

Pozostałe informacje

40 lat i jeden dzień. TVP Lublin świętuje jubileusz
ZDJĘCIA
galeria

40 lat i jeden dzień. TVP Lublin świętuje jubileusz

Cztery dekady od dnia, gdy po raz pierwszy wyemitowano na telewizyjnej antenie „Panoramę Lubelską” minęły wczoraj, 12 stycznia. Ale dziś przyszedł czas na świętowanie z tej okazji.

Koncertowa premiera nowego albumu Wiśni Bakajoko
koncert
25 stycznia 2025, 20:00

Koncertowa premiera nowego albumu Wiśni Bakajoko

Już 25 stycznia (sobota) w Klubie Muzycznym CSK odbędzie się premiera koncertowa najnowszego albumu Wiśni Bakajoko pt. "Świadomość". Pod pseudonimem Wiśnia Bakajoko ukrywa się Jacek Wiśniewski, lubelski raper z Bronowic, autor utworów takich jak: "Nawijam i smażę", "Witam w moim mieście", "THC", "Cisza na planie" czy "Świątynia rapu".

Lubelski dworzec ma już rok. Jak minął ten czas? Jakie są plany?
galeria

Lubelski dworzec ma już rok. Jak minął ten czas? Jakie są plany?

850 kursów dziennie, 85 przewoźników i ok. 250 tys. podróżnych miesięcznie. Minął rok od otwarcia Dworca Metropolitalnego w Lublinie.

„Zły” powraca do Centrum Kultury w Lublinie
teatr
24 stycznia 2025, 20:00

„Zły” powraca do Centrum Kultury w Lublinie

Na scenę Teatru Centralnego w lubelskim Centrum Kultury powraca jeden z popularniejszych spektakli ostatnich lat - „Zły”. Jest to autobiograficzna opowieść Dariusza Jeża, który zanim stał się aktorem, był groźnym przestępcą.

Spór o Powiatowy Urząd Pracy. Starosta: "Dziwne wyliczenia miasta"

Spór o Powiatowy Urząd Pracy. Starosta: "Dziwne wyliczenia miasta"

Pod koniec listopada wyszło na jaw, że bialski ratusz nie wyklucza powołania Miejskiego Urzędu Pracy. Za wszystkim stać mają pieniądze. Starostę powiatu bialskiego dziwią wyliczenia miejskich urzędników.

Jestem plakacistą – mówił o sobie w rozmowie z nami Łukasz Zwolan

Uznany artysta dostał pracę w magistracie. Trafi do wydziału kultury

Łukasz Zwolan, artysta grafik, świetny, wielokrotnie nagradzany plakacista zostanie referentem w Wydziale Kultury, Sportu i Promocji w Urzędzie Miasta Zamość.

Karol Kowalewski to nowy trener koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS
galeria

Reprezentacja i Polski Cukier AZS UMCS, czyli nowy trener koszykarek z Lublina

Zgodnie z informacjami, które pojawiały się od soboty, Karol Kowalewski został nowym trenerem Polskiego Cukru AZS UMCS. Szkoleniowiec zastąpił w Lublinie Krzysztofa Szewczyka, z którym kilka dni temu rozwiązano kontrakt.

Śmierć pacjentki w szpitalu „papieskim”. Jest prokuratorskie śledztwo

Śmierć pacjentki w szpitalu „papieskim”. Jest prokuratorskie śledztwo

Śledztwo w kierunku nieumyślnego spowodowania śmierci pacjentki szpitala „papieskiego” w Zamościu prowadzi miejscowa prokuratura. Na razie nikt zarzutów nie usłyszał. Ale wiadomo, kim jest kobieta, po której wizycie starsza pani zmarła.

Radny PO z Kraśnika skazany za jazdę po alkoholu

Radny PO z Kraśnika skazany za jazdę po alkoholu

Maciej Suszek, radny Platformy Obywatelskiej z Kraśnika usłyszał wyrok za kierowanie samochodem po alkoholu. Prawo jazdy stracił na 3 lata, zasądzona grzywna to 8,5 tys. zł. Sąd orzekł też o przepadku samochodu, którym kierował radny miejski. Maciej Suszek jest mocno skruszony i zapowiada rehabilitację.

"Poloneza czas zacząć". Uczniowie z Hrubieszowa stawiają na tradycję
ZDJĘCIA
galeria

"Poloneza czas zacząć". Uczniowie z Hrubieszowa stawiają na tradycję

W sobotę poloneza i odliczanie dni do matury rozpoczęli uczniowie z I Liceum Ogólnokształcącego w Hrubieszowie.

Zatrzymanemu przez policję mężczyźnie grozi do 8 lat pozbawienia wolności

Wyskoczył z pistoletem do kierowcy. Bo ten na niego... zatrąbił

Nawet na 8 lat może trafić do więzienia 35-latek zatrzymany przez policjantów z Białej Podlaskiej. Wpadł po tym, jak zdenerwował się, że kierowca na niego zatrąbił i postanowił postraszyć pistoletem. Ale na sumieniu ma więcej.

Pałac Potockich

Pałac nie ma szczęścia. Wcześniej awaria, teraz wandal

Pałac Potockich w Radzyniu Podlaskim nie ma ostatnio szczęścia. Wcześniej awaria instalacji hydraulicznej, teraz wandal wybił szybę. Policja już go namierzyła.

Courtney Ramey rozgrywa bardzo dobry sezon

Courtney Ramey z PGE Startu Lublin zawodnikiem grudnia w Orlen Basket Lidze

Kolejne wyróżnienie dla koszykarza PGE Startu Lublin. Courtney Ramey przed niedzielnym meczem czerwono-czarnych z Tasomix Rosiek Stalą Ostrów Wielkopolski został wybrany najlepszym zawodnikiem grudnia w Orlen Basket Lidze.

Wody ma nie być jutro przez cały dzień

Cały dzień bez wody na Hrubieszowskiej. Chodzi o prace w hydroforni

Przez cały jutrzejszy dzień mieszkańcy kilku nieruchomości przy ul. Hrubieszowskiej w Zamościu będą pozbawienia dostępu do bieżącej wody.

Grał, grał i wygrał. Szóstka trafiona w Lubelskiem

Grał, grał i wygrał. Szóstka trafiona w Lubelskiem

Sobotnie losowanie lotto przyniosło szczęście mieszkańcowi Puław. Na jego konto wpłynie milion złotych.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium