Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

 (Magdalena Korgól)

Legenda cebularzy

Cebularze to najsłynniejszy przysmak z Lublina, którego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Dziś cebularze są znane w Europie i ich sława dorównuje oscypkom.

Antoni Dutkiewicz (MAGDALENA KORGÓL)

Co się turystom podoba w Lublinie

Rozmowa z Antonim Dutkiewiczem z Lubelskiego Ośrodka Informacji Turystycznej (LOIT) na Starym Mieście w Lublinie.

Joanna Zętar (Jacek Świerczyński )

Jak się żyje w wagonie pamięci

Rozmowa z Joanną Zętar z Ośrodka Brama Grodzka – Teatr NN, koordynatorem projektu wagon2010.lublin.pl

Autorzy potraw w ogóle nie musieli zachęcać do degustacji, wszystko znikał natychmiast (Bartek Żuraw

Zjedli co do okruszka

Żebro hetmana z restauracji Stary Dwór przy Hotelu Senator w Zamościu wygrało gastronomiczną część jubileuszowej, dziesiątej edycji konkursu \"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

Urszula Mirosław przy kapliczce, w której znaleziono skradzioną monstrancję. W ramieniu Matki Bożej

Wojciechów: Kula w Matce Boskiej, serce we wnęce

Kiedy w kapliczkę w Wojciechowie miał uderzyć piorun, Jezus powiedział: Nie uderzaj w moją Matkę, tylko we mnie. – Wtedy piorun uderzył w ramię krzyża wieńczącego kapliczkę, figura Matki Bożej została nietknięta – opowiada Urszula Mirosław, która zbadała historię kapliczek stojących w gminie Wojciechów.

 (W. Sulisz)

Pyszna zupa Dorotki Grusiewicz

Trzeba jej ugotować bardzo dużo, bo \"schodzi\" bardzo szybko. Przepis w naszej redakcji wypróbowało już kilka osób. Pycha.

201 potraw zgłoszonych do dziesiątej, jubileuszowej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –

Skansen: Najedz się do syta i jeszcze zabierz do domu

Łopatka gospodyni, golasy i żebro hetmana Zamoyskiego. Na deser duch puszczy i miodowe źródło. Aż 201 potraw będzie można skosztować i kupić w Muzeum Wsi Lubelskiej.

Jadał ją Jan Kochanowski, jadał Mikołaj Rej

Jadał ją Jan Kochanowski, jadał Mikołaj Rej

Chodzi o faramuszkę, polewkę z piwa, najstarszą zupę na Lubelszczyźnie.

 (M. Kaczanowski)

Grill na weekend

Kiełbasa, kaszanka i karczek? A może pstrąg lub karp? Cukinia czy bakłażan? A może boczniaki lub pierogi? Możliwości jest wiele. Oto nasze podpowiedzi.

Robert Makłowicz  (J. Mirosław)

Tu Polska smakuje najlepiej

Kiedy Robert Makłowicz kręcił na Lubelszczyźnie trzy odcinki swojego programu telewizyjnego, gotował faramuszkę, robił piróg biłgorajski pierogi z kurkami. Na ubiegłorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie zrobił gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.