Żebro hetmana z restauracji Stary Dwór przy Hotelu Senator w Zamościu wygrało gastronomiczną część jubileuszowej, dziesiątej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
– Nie spodziewałam się tak ogromnej ilości potraw. Myślę, że organizatorzy powinni bardziej "przesiewać” zgłoszenia do konkursu. Zamiast oceniać dwudziestą wariację na temat pierogów, należy premiować nowe, oryginalne potrawy, silnie związane z tradycją regionu – mówi Hanna Szymanderska, autorka wielu książek kulinarnych, który przewodniczyła jury, oceniającym potrawy zgłoszone w kategorii gastronomicznej.
W tej "zawodowej” kategorii bezapelacyjnie wygrali kucharze z restauracji "Stary Dwór” w Zamościu. Urzekli jurorów żurkiem na wiejskiej kiełbasie i serem suszonym w kominie. Oraz żeberkami zwiniętymi w rulon, podlewanymi nalewką na ziołach, pomarańczy i miodzie.
II miejsce przypadło sałaciance i szulakom z kurkami w ziołach, które przygotowało Stowarzyszenie "Malina” ze Starego Brusa. III miejsce zajął Zakład Leczniczy "Uzdrowisko Nałęczów”, który serwował zupę borowikową z łazankami i perliczkę pieczoną w sosie jeżynowym. Jury postanowiło nominować o prestiżowej nagrody "Perła” sałaciankę (zupa na sałacie) i szulaki z kurkami (ćwiartki kapusty duszone w maśle z kurkami).
Naszą uwagę zwrócił fantastyczny karp smażony w occie po siteńsku, trzoniaki krzczonowskie, szynka olszynowa z Woli Olszańskiej i karp faszerowany w galarecie z Suchyni.
(SZ)