Kiełbasa, kaszanka i karczek? A może pstrąg lub karp? Cukinia czy bakłażan? A może boczniaki lub pierogi? Możliwości jest wiele. Oto nasze podpowiedzi.
Najlepszy jest kulisty z zamykaną pokrywą. Można w nim grillować, wędzić i piec na specjalnej patelni. W sprzedaży pojawiły się nawet kamienie do pizzy, które kładzie się na ruszt i w ciągu kilku minut można upiec pizzę. Przy zakupie grilla warto zainwestować w droższe urządzenie z powłoką ceramiczną – które wystarczy na lata.
Jak dobrze rozpalić grilla?
Odradzam specjalne brykiety ze sprasowanego miału drzewnego. Żeby ułatwić rozpalanie, producenci nasączają je chemikaliami, które zmieniają smak potraw.
Najlepiej do rozpalania używać bezwonnego oleju parafinowego, ponieważ inne środki (denaturat) mogą pozostawić po sobie przykry zapach. Dobrze sprawiają się w tej roli wysuszone szczapki drzewa liściastego.
W czym marynować mięso?
Najlepiej marynować mięso w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, sok z cytryny, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy. Następnie w mleku lub musztardzie. Oraz w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw.
Żeberka z grilla
Marynata: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka keczupu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru szczypta goździków, kieliszek żubrówki.
Wykonanie:
Na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę. Żeberka umyć, pokroić na kawałki, posolić, posypać pieprzem. Połączyć składniki marynaty posmarować żeberka. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zawinąć w srebrną folię i upiec na grillu.
Wołowina z grilla
Po 20 dag steku wołowego na osobę, 30 ml oleju, sól, pieprz.
Na marynatę:
1 mała cebula, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 20 ml oleju, 1 listek laurowy, 10 ziaren pieprzu, ćwierć łyżeczki tymianku.
Wykonanie:
Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso zalać i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty mięso natrzeć grubo mielonym pieprzem i ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec po 7 minut z każdej strony. Posolić po usmażeniu. Na wierzchu ułożyć cebulę wyjętą z marynaty. Podawać z grillowanymi kartofelkami i talerzem surówek.
Szaszłyki z grilla
0,5 kg boczku wędzonego, 0,5 kg mięsa wieprzowego, 8 cebul. Na marynatę: 0,25 szklanki oliwy, 3 łyżeczki musztardy, 3 łyżki miodu, przyprawa do grilla.
Wykonanie:
Mięso wieprzowe pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju z odrobiną soli i ostudzić. Boczek pokroić na grubsze plastry, cebulę w talarki. Nabijać składniki na patyczki. Piec, smarując marynatą.
Podawać z ogórkami małosolnymi.
Smacznego.