Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Elżbieta Depta, reżyser przedstawienia
galeria

"Dziób w dziób". Premiera w Teatrze Andersena

Co Gdzie Kiedy. Przed premierą spektaklu "Dziób w dziób" w Teatrze Andersena.

Dania na zimowe dni: Golonka, gulasz, żeberko [przepisy]

Dania na zimowe dni: Golonka, gulasz, żeberko [przepisy]

Rozgrzewają, dodają energii. Oto trzy sycące i smaczne dania na zimowe dni. Najsłynniejsza golonka w Lublinie to dzieło Kazimierza Grześkowiaka, poety i barda, autora przeboju

"Beksińscy. Album wideofoniczny"

Nowy sezon w Teatrze Starym. Najciekawsze propozycje

Co Gdzie Kiedy. Teatr Stary ogłosił repertuar na pierwszy kwartał 2018. W programie m.in. film „Beksińscy. Album wideofoniczny”, Teatr Biuro Podróży czy „3 razy Mrożek” Teatru Polskiego?

Marcin Ufa najpierw gotował w Atlantic Seafood Bar na wyspach Jersey, od 5 lat jest szefem kuchni w restauracji „Incognito” w Lublinie, gdzie poszukuje ciekawych smaków
Magazyn

Lata dwudzieste i trzydzieste w lubelskiej gastronomii. Przeboje międzywojennej kuchni

To barwny i bardzo intrygujący okres w lubelskiej gastronomii. Na talerzach przenikały się tradycje, a smaki mieszały się jak w tyglu. Jedzenie bez życia towarzyskiego nie istniało. Przenieśmy się wehikułem czasu do tamtego barwnego czasu...

Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów

Krewetki al ajillo kuszą. Owoce morza. Szkolenie dla szefów kuchni

Sokowirówka to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Hotelu Montis w Poniatowej.

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Przepisy na dania z lina i szczupaka
galeria

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Przepisy na dania z lina i szczupaka

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Książę rozkazał rybakom zarzucić sieci na Bystrzycy. Wasz gród będzie nazywał się tak, jak ryba wyłowiona z rzeki. W sieci wylądował szczupak i lin. Szczupak czy lin? – zapytał książę. Wśród rybaków wybuchł spór. Szczupak to wilk rzeczny, niech będzie lin. Lublin – orzekł książę. Tak zaczęła się kariera lina w lubelskiej kuchni. Dziś mamy dla was przepisy na dania z lina i szczupaka.

Fidelitas – Suita Lubelska. Nowy musical w Teatrze Muzycznym
18 listopada 2017, 18:00
galeria

Fidelitas – Suita Lubelska. Nowy musical w Teatrze Muzycznym

Nowy musical „Fidelitas – Suita Lubelska”, którego premierę zobaczymy w sobotę w Teatrze Muzycznym zapowiada się intrygująco. Z jednej strony reżyser, Emilia Sadowska, która pasjonuje się multimediami. Z drugiej Tijana Jovanović, projektantka kostiumów z Belgradu, która pracuje dla Teatru Wielkiego Opery Narodowej. Z trzeciej – historia Widzącego z Lublina i Demona.

Pożegnanie Adama Gąsiorowskiego

Pożegnanie Adama Gąsiorowskiego

W sobotę o godz. 11 na cmentarzu przy drodze Męczenników Majdanka rozpoczną się uroczystości pogrzebowe śp. Adama Gąsiorowskiego, wieloletniego pracownika Instytutu Archeologii UMCS, specjalisty w zakresie antropologii fizycznej i genetyki człowieka, lekkoatlety, autora fundamentalnego dzieła „Anatomia funkcjonalna narządu ruchu człowieka” dla studentów medycyny.

Teatr Osterwy przyjmie każdą ilość książek. Zbuduje z nich scenografię

Teatr Osterwy przyjmie każdą ilość książek. Zbuduje z nich scenografię

Jeśli chcesz, by z Twoich książek Teatr Osterwy zbudował scenografię do nowej premiery zapakuj je i zanieś do Biura Organizacji i Reklamy. Przyjmą każdą ilość

Józef Piłsudski na zjeździe Legionistów w Lublinie
Historia i kuchnia

Józef Piłsudski w Lublinie nocował w hotelu Victoria. A co mógł jeść?

Podczas swojego pobytu w Lublinie w 1924 roku Józef Piłsudski zatrzymał się w luksusowym hotelu Victoria, słynnym z pierwszorzędnej kuchni i menażerii, w której można było podziwiać mrówkojady, krokodyle i żółwie. Hotelu już nie ma, została legenda o międzywojennych daniach.