Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

19 listopada 2017 r.
11:20

Krewetki al ajillo kuszą. Owoce morza. Szkolenie dla szefów kuchni

Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów<br />
Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów

Sokowirówka to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Hotelu Montis w Poniatowej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na 300 metrach kwadratowych studia wyposażonego w najnowocześniejszy sprzęt odbywać się będą warsztaty dla pasjonatów gotowania, szkolenia dla szefów kuchni z regionu, promocje spożywczych marek z Lubelszczyzny. Na pierwszy (inauguracyjny) ogień idą popularne owoce morza.

- Krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary to popularne owoce morza. Jedni za nimi przepadają, inni boją się nawet ich spróbować. A warto! Owoce morza mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe i jak niektórzy twierdzą - sprzyjają miłosnym uniesieniom - mówi Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef kuchni z Andaluzji.

Trzy rodziny morskich stworzeń

Miguel Ángel González Bravo nie ukrywa, że owoce morza to jego pasja.

- Owoce morza można podzielić na trzy główne grupy. Pierwsza to skorupiaki, które wzięły swą nazwę od skorupy pokrywającej ciało np. homary, kraby, krewetki. Druga to małże, których ciało jest schowane w muszli np. ostrygi, mule, muszle św. Jakuba i duża grupa małży występujących pod nazwą „małże jadalne”. Trzecia to głowonogi, które nie mają pancerza, np. kalmary, ośmiornice. Są dostępne w konserwach (w zalewie naturalnej albo w białym winie i w różnych sosach, np. morskim, katalońskim, winegret, wędzone albo marynowane, a także mrożone). Tylko nieliczne sklepy specjalistyczne prowadzą sprzedaż i przyjmują indywidualne zamówienia na żywe ostrygi, mule, a nawet homary. Jednak zarówno ich liczba, jak i oferta ciągle rośnie - tłumaczy Bravo.

Jak kupować owoce morza?

- Ze względu na dużą zawartość białka, owoce morza szybko się psują. Dlatego kupując je, koniecznie zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia. Mrożonki po rozmrożeniu trzeba natychmiast zużyć. Nie wolno ich też powtórnie zamrażać. Otwarte konserwy powinno się zjeść w ciągu 24 godzin. Wybierając świeże małże, zwróć uwagę, czy muszle są szczelnie zamknięte. Świeże mięso powinno być jędrne, bez plam i mieć przyjemny zapach morza - dodaje hiszpański kucharz.

Krewetki al ajillo

Jest to potrawa dość łatwa do przygotowania i niezwykle reprezentatywna dla świata hiszpańskich tapas. - Świetnie komponuje się z nią białe wino. Ja osobiście polecam „Alvarinho” (grono białe pochodzące z hiszpańskiej Galicji), ponieważ podkreśla ono smak krewetek. Do tego przepisu powinno się używać krewetek świeżych. W przypadku mrożonych: należy pozostawić je, by powoli uległy rozmrożeniu. Ma to na celu całkowite pozbycie się wody, gdyż właśnie ona jest głównym wrogiem tego dania - mówi Miguel Ángel González Bravo.

Według niego najlepszym naczyniem, jakie powinno zostać użyte do przygotowania krewetek al ajillo, jest żaroodporna miseczka gliniana (typowa dla dań hiszpańskich). Jeśli takiej nie mamy jej, to możemy użyć jakiejkolwiek niewielkiej patelni z nieprzywieralną powłoką.

Składniki: 150 gram surowych krewetek (około 12 szt rozmiar 31/40), 8 łyżek oliwy z oliwek, szczypta soli, 4 ostre papryczki suszone, 8 ząbków czosnku, 1/2 kieliszka brandy, szczypta posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie: zaczynamy od czyszczenia krewetek. Najpierw odrywamy głowę, a następnie obieramy z łupinki. Jeśli zaczniemy od nóżek, łupinka zejdzie dużo szybciej. Teraz małym nożykiem rozkrajamy „plecy” krewetki i wyjmujemy czarną żyłkę, która jest jej aparatem trawiennym. Następnie kroimy czosnek na drobniutkie plasterki. Wlewamy oliwię do miseczki z gliny lub patelni, wrzucamy czosnek, ostre papryczki i zapalamy ogień. Czekamy, aż czosnek zacznie „skakać” i powoli wkładamy krewetki jedną za drugą, aby gwałtownie nie zmniejszyć temperatury oliwy.

Dodajemy sól i smażymy, aż krewetki zmienią kolor z szarego na czerwony. W tym momencie dodajemy brandy, podpalamy (flambirowanie) i czekamy, aż ogień sam zgaśnie. Ważne jest, aby wyłączyć palnik pod miseczką, zanim dodamy brandy i podpalimy, gdyż w przeciwnym razie prąd powietrza może zwiększyć płomień do takich rozmiarów, że nawet okap nad kuchenką może ulec spaleniu.

Kiedy ogień zgaśnie, posypujemy krewetki posiekaną natką pietruszki i bardzo ostrożnie kładziemy miseczkę na talerz przykryty serwetką, aby się nie ślizgał. Jeśli zrobiliśmy krewetki na patelni, przelewamy całą jej zawartość do głębokiej miseczki i gotowe.

Chrupiące pierścienie z kalmara

Składniki: 1 kalmar świeży (około 250g), 100 g mąki pszennej, sól i pieprz, ulubiona przyprawa. Ja polecam kmin rzymski i odrobinę papryki.

Wykonanie: jeśli dysponujemy całymi, świeżymi kalmarami, wówczas należy je oczyścić i umyć. Kalmara łapiemy „za głowę” i wyciągamy wnętrzności. Usuwamy przezroczystą strunę, a także staramy się usunąć z kalmara cieniutką przezroczystą błonkę. Macki odcinamy powyżej oczu. Kalmary myjemy i kroimy na pierścienie. W przypadku dostępnych oczyszczonych kalmarów w formie tuby, należy je tylko umyć i kroić w formie pierścieni.

Gdy dysponujemy już krążkami kalmarów, przygotowujemy miskę z mąką do panierowania, wrzucamy do niej kalmary i obtaczamy w mące bardzo dokładnie, mocno ściskając tak by zaabsorbowały jak najwięcej mąki, najlepiej jak powstają grudki z mąki, dzięki temu kalmary po usmażeniu będą super chrupiące.

Rozgrzewamy olej (na tę ilość kalmarów wystarczy litr oleju). Sukces naszego dania to bardzo dobrze rozgrzany olej i bardzo krótkie smażenie kalmarów w głębokim tłuszczu, aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, około 3 minuty.

W celu uzyskania niegumiastej konsystencji, smaku i ładnego aromatu; po usmażeniu kalmarów posypujemy je solą, pieprzem i naszą ulubioną przyprawą, w naszym przypadku jest to kmin rzymski i odrobina papryki. Pierścienie kalmarów wykładamy na ręcznik papierowy, który zbierze nam nadmiar tłuszczu. Kalmary podajemy skropione cytryną z majonezem lub sosem aioli. Y listo! Smacznego!:)

Warsztaty „Owoce morza”

Studio Kulinarne Sokowirówka, Modrzewiowa 4, Poniatowa. W programie: Pintxo: krewetki kataifi z avocado, pomidorem i czerwoną cebulą, krewetki „al ajillo”, pokaz gotowania w glinianym naczynia „cazuelita”, mule w sosie z białego wina mojej mamy, mule tygrysie na ostro, chrupiące pierścienie z kalmara „a la Andaluzja” i kalmary faszerowane ziemniakami w ostrym sosie. Koszt warsztatów 149 zł. Rezerwacje: 81 820 55 26

Pozostałe informacje

Sky Jumpers i jej założyciel Krzysztof Barszczewski (nr 23)

Krzysztof Barszczewski: Sky Jumpers to projekt z pasją

Rozmowa z Krzysztofem Barszczewskim, dyrektorem marketingu TKKF Cukropol i twórcą projektu Sky Jumpers

Służby pracują na terenie obiektu w Komornikach pod Poznaniem, gdzie w środę, 19 lutego, pracownicy znaleźli fragment rakiety Falcon 9

Szczątki amerykańskiej rakiety nad Polską. Znaleziono drugi element

W podpoznańskich Wirach znaleziono kolejny niezidentyfikowany obiekt – informuje wielkopolska PSP. Wcześniej pracownicy jednej z firm w Komornikach znaleźli na terenie zakładu przedmiot przypominający zbiornik. – W środę rano nad terytorium naszego kraju doszło do niekontrolowanego wejścia w atmosferę szczątków członu rakiety nośnej Falcon 9 – potwierdziła Polska Agencja Kosmiczna.

Azoty przepłacały za gaz? Chodzi o co najmniej 932 miliony złotych

Azoty przepłacały za gaz? Chodzi o co najmniej 932 miliony złotych

Zarząd Grupy Azoty S.A. odkrył, że w latach 2022-2023 gaz kontraktowany dla chemicznego koncernu był droższy, niż wynikało z dziennych cen spot na europejskim rynku. Spółka miała przepłacić za surowiec co najmniej 932 mln zł. Czy jej ówczesne władze złamały prawo?

Piotr Schmidt oraz Wojciech Myrczek

Był Komeda i Stańko, teraz jest Młynarski i jazz

Nie można się bać nawiązywania do kultowych projektów czy artystów i ich twórczości – wywiad z Piotrem Schmidtem, trębaczem, kompozytorem, liderem i producentem muzycznym. Pod koniec minionego roku ukazała się płyta „Młynarski. Bynajmniej”. Za jej produkcję, jak i partie solowe trąbki odpowiada właśnie nasz rozmówca

ChKS Chełm musiał uznać wyższość broniącej Tauron Pucharu Polski drużyny Aluron CMC Warta Zawiercie

Tauron PucharuPolski: ChKS Chełm musiał uznać wyższość faworyta

W spotkaniu ćwierćfinałowym Tauron Pucharu Polski ChKS Chełm przegrał z obrońcą trofeum Aluron CMC Wartą Zawiercie 0:3. Tym samym goście awansowali do Final 4

Rodzinne ferie jak z bajki: warsztaty zielarskie w Herbapolu
ZDJĘCIA
galeria

Rodzinne ferie jak z bajki: warsztaty zielarskie w Herbapolu

Co tak naprawdę kryje się w kubku z herbatą i czy można założyć ziołowy ogród na balkonie. W ramach programu "Rodzinne ferie jak z bajki" najmłodsi odwiedzili dziś Herbapol.

Już nie będą robić nielegalnych papierosów

Już nie będą robić nielegalnych papierosów

Owijarki, pakowarka i prawie 700 tys. sztuk nielegalnie wyprodukowanych papierosów. Zatrzymano 8 osób. 5 obywateli Armenii i 3 obywateli Ukrainy.

Motor Lublin Arena

Motor Lublin Arena. Taka nazwa przynajmniej do końca 2027

Stadion, na którym swoje mecze ekstraklasy rozgrywają piłkarze Motoru Lublin zyskuje sponsora tytularnego i zmienia nazwę.

Klasyczne kontrasty. Koncert symfoniczny w Filharmonii Lubelskiej
foto
21 lutego 2025, 19:00

Klasyczne kontrasty. Koncert symfoniczny w Filharmonii Lubelskiej

Piątkowy wieczór (21 lutego) w Filharmonii Lubelskiej rozpocznie się jednym z najbardziej relaksujących utworów muzycznych, jakie kiedykolwiek powstały – „Pawaną op. 50” Gabriela Faurégo. Na zakończenie wieczoru zabrzmi monumentalna II Symfonia D-dur op. 43 Jeana Sibeliusa. Jako gość wystąpi grecki flecista Stathis Karapanos.

Zderzenie wojskowej ciężarówki i osobówki. Sprawcą nietrzeźwy kierowca

Zderzenie wojskowej ciężarówki i osobówki. Sprawcą nietrzeźwy kierowca

We wtorek (18 lutego) doszło do zderzenia samochodu osobowego z samochodem ciężarowym na drodze krajowej numer 17 w miejscowości Wał. Dwie osoby zostały przewiezione do szpitala, a sprawcą zdarzenia okazał się nietrzeźwy kierowca.

Średnia cena samochodów w 2024 roku osiągnęła poziom 35 025 złotych, a tempo wzrostu cen na rynku wtórnym znacznie przy-śpieszyło, głównie za sprawą większej liczby prawie nowych samochodów w ofercie.

Te używane auta straciły najwięcej na wartości

Volkswagen Passat tańszy o ponad 7 tysięcy, a Audi A6 o ponad 10 tysięcy złotych. Jakie jeszcze modele znajdziemy na liście najpopularniejszych samochodów na wtórnym rynku, które straciły na wartości w 2024 roku?

Szymon Hołownia w Lublinie: trzeba powołać fundusz wsparcia lokatorów
WYBORY PREZYDENCKIE

Szymon Hołownia w Lublinie: trzeba powołać fundusz wsparcia lokatorów

W środę przed południem marszałek Sejmu Szymon Hołownia odwiedził Lublin. Kampanijne spotkanie z dziennikarzami stało pod znakiem komentowania polityki krajowej i negocjacji dotyczących przyszłości Ukrainy bez udziału Ukrainy. Dla mieszkańców Lublina nie to jednak z całego spotkania było najważniejszą informacją.

Służby pracują na terenie obiektu w Komornikach pod Poznaniem, gdzie w środę, 19 lutego, pracownicy znaleźli fragment rakiety Falcon 9

Szczątki amerykańskiej rakiety nad Polską. Jest potwierdzenie

W środę rano nad terytorium naszego kraju doszło do niekontrolowanego wejścia w atmosferę szczątków członu rakiety nośnej Falcon 9 – potwierdziła Polska Agencja Kosmiczna. Agencja zbada razem z firmą SpaceX, czy znaleziony w Komornikach zbiornik jest częścią tej rakiety.

Dozór i zakaz zbliżania. 71-latek odpowie za usiłowanie rozboju

Dozór i zakaz zbliżania. 71-latek odpowie za usiłowanie rozboju

Policjanci zatrzymali 71-latka w sprawie usiłowania rozboju. Mężczyźnie grozi kara do 15 lat pozbawienia wolności.

Trzech zawodników Orlen Oil Motoru Lublin wystąpi w Indywidualnych Międzynarodowych Mistrzostwach Ekstraligi

Trzech zawodników Orlen Oil Motoru Lublin wystąpi w Indywidualnych Międzynarodowych Mistrzostwach Ekstraligi

Trzech zawodników Orlen Oil Motoru Lublin wystąpi w Indywidualnych Międzynarodowych Mistrzostwach Ekstraligi im. Zenona Plecha 2025 w Łodzi

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium