Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

19 listopada 2017 r.
11:20

Krewetki al ajillo kuszą. Owoce morza. Szkolenie dla szefów kuchni

0 0 A A
Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów<br />
Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów

Sokowirówka to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Hotelu Montis w Poniatowej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na 300 metrach kwadratowych studia wyposażonego w najnowocześniejszy sprzęt odbywać się będą warsztaty dla pasjonatów gotowania, szkolenia dla szefów kuchni z regionu, promocje spożywczych marek z Lubelszczyzny. Na pierwszy (inauguracyjny) ogień idą popularne owoce morza.

- Krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary to popularne owoce morza. Jedni za nimi przepadają, inni boją się nawet ich spróbować. A warto! Owoce morza mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe i jak niektórzy twierdzą - sprzyjają miłosnym uniesieniom - mówi Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef kuchni z Andaluzji.

Trzy rodziny morskich stworzeń

Miguel Ángel González Bravo nie ukrywa, że owoce morza to jego pasja.

- Owoce morza można podzielić na trzy główne grupy. Pierwsza to skorupiaki, które wzięły swą nazwę od skorupy pokrywającej ciało np. homary, kraby, krewetki. Druga to małże, których ciało jest schowane w muszli np. ostrygi, mule, muszle św. Jakuba i duża grupa małży występujących pod nazwą „małże jadalne”. Trzecia to głowonogi, które nie mają pancerza, np. kalmary, ośmiornice. Są dostępne w konserwach (w zalewie naturalnej albo w białym winie i w różnych sosach, np. morskim, katalońskim, winegret, wędzone albo marynowane, a także mrożone). Tylko nieliczne sklepy specjalistyczne prowadzą sprzedaż i przyjmują indywidualne zamówienia na żywe ostrygi, mule, a nawet homary. Jednak zarówno ich liczba, jak i oferta ciągle rośnie - tłumaczy Bravo.

Jak kupować owoce morza?

- Ze względu na dużą zawartość białka, owoce morza szybko się psują. Dlatego kupując je, koniecznie zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia. Mrożonki po rozmrożeniu trzeba natychmiast zużyć. Nie wolno ich też powtórnie zamrażać. Otwarte konserwy powinno się zjeść w ciągu 24 godzin. Wybierając świeże małże, zwróć uwagę, czy muszle są szczelnie zamknięte. Świeże mięso powinno być jędrne, bez plam i mieć przyjemny zapach morza - dodaje hiszpański kucharz.

Krewetki al ajillo

Jest to potrawa dość łatwa do przygotowania i niezwykle reprezentatywna dla świata hiszpańskich tapas. - Świetnie komponuje się z nią białe wino. Ja osobiście polecam „Alvarinho” (grono białe pochodzące z hiszpańskiej Galicji), ponieważ podkreśla ono smak krewetek. Do tego przepisu powinno się używać krewetek świeżych. W przypadku mrożonych: należy pozostawić je, by powoli uległy rozmrożeniu. Ma to na celu całkowite pozbycie się wody, gdyż właśnie ona jest głównym wrogiem tego dania - mówi Miguel Ángel González Bravo.

Według niego najlepszym naczyniem, jakie powinno zostać użyte do przygotowania krewetek al ajillo, jest żaroodporna miseczka gliniana (typowa dla dań hiszpańskich). Jeśli takiej nie mamy jej, to możemy użyć jakiejkolwiek niewielkiej patelni z nieprzywieralną powłoką.

Składniki: 150 gram surowych krewetek (około 12 szt rozmiar 31/40), 8 łyżek oliwy z oliwek, szczypta soli, 4 ostre papryczki suszone, 8 ząbków czosnku, 1/2 kieliszka brandy, szczypta posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie: zaczynamy od czyszczenia krewetek. Najpierw odrywamy głowę, a następnie obieramy z łupinki. Jeśli zaczniemy od nóżek, łupinka zejdzie dużo szybciej. Teraz małym nożykiem rozkrajamy „plecy” krewetki i wyjmujemy czarną żyłkę, która jest jej aparatem trawiennym. Następnie kroimy czosnek na drobniutkie plasterki. Wlewamy oliwię do miseczki z gliny lub patelni, wrzucamy czosnek, ostre papryczki i zapalamy ogień. Czekamy, aż czosnek zacznie „skakać” i powoli wkładamy krewetki jedną za drugą, aby gwałtownie nie zmniejszyć temperatury oliwy.

Dodajemy sól i smażymy, aż krewetki zmienią kolor z szarego na czerwony. W tym momencie dodajemy brandy, podpalamy (flambirowanie) i czekamy, aż ogień sam zgaśnie. Ważne jest, aby wyłączyć palnik pod miseczką, zanim dodamy brandy i podpalimy, gdyż w przeciwnym razie prąd powietrza może zwiększyć płomień do takich rozmiarów, że nawet okap nad kuchenką może ulec spaleniu.

Kiedy ogień zgaśnie, posypujemy krewetki posiekaną natką pietruszki i bardzo ostrożnie kładziemy miseczkę na talerz przykryty serwetką, aby się nie ślizgał. Jeśli zrobiliśmy krewetki na patelni, przelewamy całą jej zawartość do głębokiej miseczki i gotowe.

Chrupiące pierścienie z kalmara

Składniki: 1 kalmar świeży (około 250g), 100 g mąki pszennej, sól i pieprz, ulubiona przyprawa. Ja polecam kmin rzymski i odrobinę papryki.

Wykonanie: jeśli dysponujemy całymi, świeżymi kalmarami, wówczas należy je oczyścić i umyć. Kalmara łapiemy „za głowę” i wyciągamy wnętrzności. Usuwamy przezroczystą strunę, a także staramy się usunąć z kalmara cieniutką przezroczystą błonkę. Macki odcinamy powyżej oczu. Kalmary myjemy i kroimy na pierścienie. W przypadku dostępnych oczyszczonych kalmarów w formie tuby, należy je tylko umyć i kroić w formie pierścieni.

Gdy dysponujemy już krążkami kalmarów, przygotowujemy miskę z mąką do panierowania, wrzucamy do niej kalmary i obtaczamy w mące bardzo dokładnie, mocno ściskając tak by zaabsorbowały jak najwięcej mąki, najlepiej jak powstają grudki z mąki, dzięki temu kalmary po usmażeniu będą super chrupiące.

Rozgrzewamy olej (na tę ilość kalmarów wystarczy litr oleju). Sukces naszego dania to bardzo dobrze rozgrzany olej i bardzo krótkie smażenie kalmarów w głębokim tłuszczu, aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, około 3 minuty.

W celu uzyskania niegumiastej konsystencji, smaku i ładnego aromatu; po usmażeniu kalmarów posypujemy je solą, pieprzem i naszą ulubioną przyprawą, w naszym przypadku jest to kmin rzymski i odrobina papryki. Pierścienie kalmarów wykładamy na ręcznik papierowy, który zbierze nam nadmiar tłuszczu. Kalmary podajemy skropione cytryną z majonezem lub sosem aioli. Y listo! Smacznego!:)

Warsztaty „Owoce morza”

Studio Kulinarne Sokowirówka, Modrzewiowa 4, Poniatowa. W programie: Pintxo: krewetki kataifi z avocado, pomidorem i czerwoną cebulą, krewetki „al ajillo”, pokaz gotowania w glinianym naczynia „cazuelita”, mule w sosie z białego wina mojej mamy, mule tygrysie na ostro, chrupiące pierścienie z kalmara „a la Andaluzja” i kalmary faszerowane ziemniakami w ostrym sosie. Koszt warsztatów 149 zł. Rezerwacje: 81 820 55 26

Pozostałe informacje

Zainwestują w zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży

Zainwestują w zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży

Szpital Neuropsychiatryczny w Lublinie oficjalnie zainaugurował dwa projekty. Na Lubelszczyźnie powstaną Regionalne Centra Zdrowia Psychicznego Dzieci i Młodzieży, a nauczyciele, psycholodzy i kadra szpitala przejdą odpowiednie szkolenia.

„Imieniny Fotografa". Wystawa fotografii Feliksa Kaczanowskiego
ZDJĘCIA
galeria

„Imieniny Fotografa". Wystawa fotografii Feliksa Kaczanowskiego

18 maja – w imieniny Feliksa otwarto wystawę fotografii Feliksa Kaczanowskiego. Wernisaż poprzedzony był spotkaniem imieninowym, na którym kuratorzy wystawy Joanna Zętar, Patryk Pawłowski i Agnieszka Dybek - współwłaścicielka zbiorów przedstawili historię lubelskiego fotografa oraz zaprezentowali na slajdach i szerzej omówili wybrane zdjęcia jego autorstwa.

Cementowscy i Betonowscy czekają na pisklęta. Podpatruj pierwsze dni

Cementowscy i Betonowscy czekają na pisklęta. Podpatruj pierwsze dni

Lada dzień, a być może właśnie w tej chwili, pęknie skorupka jaj w gniazdach dwóch sokolich rodzin – Betonowskich i Cementowskich. Ten cud można obserwować w mediach społecznościowych, gdzie jest prowadzona transmisja live z gniazd w chełmskiej cementowni. Jest to duża gratka dla ornitologów-amatorów.

Ciężarówka związana z handlem ludźmi przyjedzie na Lubelszczyznę

Ciężarówka związana z handlem ludźmi przyjedzie na Lubelszczyznę

ESCAPETRUCK, czyli holenderski projekt mający na celu podnoszenie świadomości społeczeństwa na temat zjawiska handlu ludźmi, w szczególności pracy przymusowej i wykorzystywania seksualnego zaparkuje w województwie lubelskim.

"Wynik nie do końca oddaje tego, co działo się na boisku". Opinie po meczu Górnika Łęczna ze Stalą Rzeszów

"Wynik nie do końca oddaje tego, co działo się na boisku". Opinie po meczu Górnika Łęczna ze Stalą Rzeszów

Górnik Łęczna nie zagrał wcale złego meczu na swoim stadionie przeciwko Stali Rzeszów, ale w kluczowym elemencie gry - czyli finalizacji akcji - podopieczni trenera Pavola Stano byli gorsi od rywali. Dlatego zielono-czarni zeszli z boiska przegrani. Jak sobotni mecz podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Policyjny pościg zakończony dachowaniem
ZDJĘCIA/WIDEO
galeria

Policyjny pościg zakończony dachowaniem

Kierowca auta nie zatrzymał się do policyjnej kontroli i próbował uciekać. Skończyło się to dachowaniem i potrzebą użycia specjalistycznego sprzętu by wydostać z auta kierowcę i pasażera.

Jak dbać o wzrok by móc oglądać świat?
MAGAZYN
galeria
film

Jak dbać o wzrok by móc oglądać świat?

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów. Dzięki niemu poznajemy blisko 85 proc. otaczającego nas świata. Jak dbać o wzrok i kto może nam w tym pomóc? Rozmawiamy z Katarzyną Piątkowską, optometrystką oraz Bożeną Klizą-Puszką, optyczką

Hetman Zamość wraca do Hummel IV Ligi!

Hetman Zamość wraca do Hummel IV Ligi!

Wszystko już jasne. Po dwóch sezonach gry w zamojskiej klasie okręgowej Hetman Zamość na cztery kolejki przed zakończeniem rozgrywek zapewnił sobie awans. Stało się to po efektownym zwycięstwie nad Olimpiakosem Tarnogród. Hattrickiem w tym starciu popisał się Oleksandr Kushch-Vasylyshyn, a gościom niejako na osłodę pozostał przepiękny honorowy gol po kapitalnym strzale Grzegorza Ciosa

Czas na party!
foto
galeria

Czas na party!

To była muzyczna podróż przez najpiękniejsze polskie piosenki. Wydarzenie, które przeniosło zgromadzonych tej nocy imprezowiczów w świat polskiej muzyki. Zapraszamy Was do obejrzenia naszej fotogalerii i zobaczcie, jak się bawił Lublin w klubie Rzut Beretem.

KULturalia dzień drugi - uczestnicy bawili się przy piosenkach Myslovitz i Krzysztofa Cugowskiego
ZDJĘCIA
galeria

KULturalia dzień drugi - uczestnicy bawili się przy piosenkach Myslovitz i Krzysztofa Cugowskiego

Za nami drugi dzień KULturaliów. Studenci oraz lublinianie na terenach Poczekajki bawili się wręcz koncertowo.

Otwarcie tarasu w Pięknej Pszczole. Dużo zdjęć!
foto
galeria

Otwarcie tarasu w Pięknej Pszczole. Dużo zdjęć!

To była przepiękna noc w popularnym lubelskim klubie Pięknej Pszczole. Wreszcie otworzono taras, z którego niektórzy obejrzeli wschód słońca. Zobaczcie, co się działo w Pszczole podczas ostatniej imprezy. Tak się bawi Lublin!

Kolejne gwiazdy na świdnickim niebie
15 czerwca 2024, 0:00

Kolejne gwiazdy na świdnickim niebie

Już niecały miesiąc został do kolejnej edycji Świdnik Air Festival. Organizator odsłania kolejne karty i przedstawia kolejne gwiazdy.

Może zagrzmieć i popadać. IMGW wydaje kolejny alert

Może zagrzmieć i popadać. IMGW wydaje kolejny alert

Po słonecznym przedpołudniu województwo lubelskie mogą nawiedzić burze. IMGW wydaje alert dla części województwa lubelskiego.

Noc Muzeów 2024. Jak wyglądała w Lublinie?
DUŻO ZDJĘĆ
galeria

Noc Muzeów 2024. Jak wyglądała w Lublinie?

Noc Muzeów co roku jest okazją, do tego aby odwiedzić nocą muzea, ale również galerie i inne instytucje kultury. Często nocne zwiedzanie związane jest z udostępnieniem wystaw czy miejsc na co dzień niedostępnych dla oczu odwiedzających. Jak wyglądała tegoroczna Noc Muzeów w Lublinie zobaczycie w galeriach przygotowanych przez naszych fotoreporterów.

Trzecia porażka Górnika Łęczna na swoim boisku. Baraże wciąż pod znakiem zapytania

Trzecia porażka Górnika Łęczna na swoim boisku. Baraże wciąż pod znakiem zapytania

Kapitalne widowisko w Łęcznej, ale bez happy endu dla Górnika. Podopieczni trenera Pavola Stano stworzyli sobie bardzo dużo okazji do strzelenia bramek przeciwko Stali Rzeszów, ale wykorzystali tylko jedną i przegrali 1:3. O tym czy zielono-czarni zagrają w barażach o PKO BP Ekstraklasę zadecyduje więc ostatni mecz sezonu w Tychach z tamtejszym GKS

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium