Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Wigilia w kulinarnym wymiarze miała swoją konstrukcję, w której trzeba było połączyć coś postnego z czymś niezwykłym i świątecznym. Ale też postnym. Rzeczy lokalne i sezonowe (na przykład suszone grzyby) z produktami egzotycznymi (bakalie, cytrusy, dalekowschodnie przyprawy do piernika czy karpia po żydowsku). Słodko pikantny smak i korzenny zapach jest dla dzisiejszej Wigilii charakterystyczny. Co ciekawe, w XVII i XVIII wieku na Wigilię mówiło się Kutia
Piotr Skwarek. Jeden z najciekawszych szefów kuchni po prawej stronie Wisły. Na talerzu potrafi wyczarować cuda. Nie byłoby tych cudów, gdyby nie korzenie. Źródło. To kuchnia jego mamy
Opisywane przez Stanisława Wyspiańskiego „Wesele” trwa nadal. Jemy, pijemy, bawimy się. Zastygamy w chocholim tańcu. Lalki w najnowszej premierze Teatru Andersena robią piorunujące wrażenie. Jak i całe sceny, inspirowane teatrem Tadeusza Kantora.
Na Starym Mieście w Lublinie rozpoczął się w piątek Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku.
W piątek, 18 grudnia, o 18 w Galerii Labirynt zobaczymy premierę spektaklu, który na teatralnej mapie Lublina może stać się wydarzeniem. To chyba pierwszy przypadek w Polsce, że galeria sztuki decyduje się na produkcję teatralną. Waldemar Tatarkiewicz prezentuje tu sztukę różnych dyscyplin: instalacje, sztukę wideo, performance, multimedia, fotografie, film, sztukę obiektu, malarstwo, rysunek. Teraz dochodzi teatr.
To najbardziej wystrzałowy duet, który wystąpi na scenie Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku w Lublinie. Przez sześć dni będziemy smakować świąteczną kuchnię. Scena na Starym Mieście stanie się areną smaku, na której wystąpią najciekawsi szefowie kuchni z lubelskich restauracji. Będzie wędzarka, wielokulturowe miasteczko smaku dookoła Trybunału Koronnego, warsztaty kulinarne dla dużych i małych. I dużo niespodzianek.
To już ostatni moment, żeby kupić mięso, zamarynować i zrobić wędliny na święta. - Przygotowanie wędlin w domu wcale nie jest trudne - mówi Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie
Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm. Grozi nam epidemia otyłości. Otyłość powoduje wiele chorób. Skąd się bierze? Zjadamy za dużo kalorii, za mało spalamy.
To jedno z najlepszych przedstawień w lubelskich teatrach w ciągu ostatnich lat. Pani Bovary w reżyserii Kuby Kowalskiego idzie łeb w łeb z najciekawszymi spektaklami prezentowanymi pod marką Centrum Kultury i Teatru Starego. Mało tego, idzie łeb w łeb z najciekawszymi przedstawieniami w Krakowie, Warszawie, Poznaniu czy Wrocławiu. A nawet niektóre przewyższa.
Pokazy najlepszych szefów kuchni, warsztaty gotowania dla dzieci, tradycyjne dania wigilijne i świąteczne. Kartacze na ciepło, pierogi, sery i wędliny. Ormiański grill i wędzarka. 18 grudnia na Starym Mieście w Lublinie zacznie się Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku