Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

7 grudnia 2015 r.
17:05

Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku w Lublinie

0 5 A A

Pokazy najlepszych szefów kuchni, warsztaty gotowania dla dzieci, tradycyjne dania wigilijne i świąteczne. Kartacze na ciepło, pierogi, sery i wędliny. Ormiański grill i wędzarka. 18 grudnia na Starym Mieście w Lublinie zacznie się Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nowy festiwal w Lublinie to wspólny projekt Miasta Lublin i Europejskiego Festiwalu Smaku. Corocznie w grudniu odbywa się w naszym mieście Festiwal Bożego Narodzenia połączony z Wigilią Starego Miasta.

Zawsze towarzyszył mu kiermasz świąteczny na deptaku. Teraz będzie scena, pokazy szefów kuchni, warsztaty dla dzieci i muzyka. Do tego restauracje na otwartym powietrzu i specjalne stoiska. - We Włoszech na takie festiwale czeka się cały rok. Wreszcie będzie miał go Lublin - mówi Ivo Violante, jeden z szefów kuchni zaangażowanych w projekt. Festiwal zapowiada się międzynarodowo. Kto co pokaże?

Jean Bos: Ciekły azot i woda różana

Nadworny kucharz króla Belgii zaprezentuje się na Scenie Smaku (obok Trybunału Koronnego) z pokazem kuchni molekularnej. To spektakularne widowisko o gotowaniu w niskich temperaturach, które bardziej przypomina teatr niż kuchnię.

Słynny kucharz podejmował książęta, królów, głowy państwa. Bardzo ceni polską kuchnię, w tym regionalną kuchnię lubelską. Choć Belgowie na święta jedzą indyka z borówkami, dziczyznę, ostrygi i piją szampan, to Bos uwielbia nasz bigos, gołąbki z kaszą gryczaną i pierogi.
Pokazy Jeana Bossa zobaczycie 19 i 20 grudnia o godz. 15.

Anush Chilingaryan: Haszlama z rybą

Właścicielka ormiańskiej restauracji Jazzve w Lublinie przygotuje Haszlamę z rybą. - To najważniejsze ormiańskie danie na Boże Narodzenie. W esencjonalnym bulionie znajdziecie ziemniaki, paprykę, kawałki pstrąga i dużo świeżej kolendry.

Anush poprowadzi także na Scenie Smaku pierwsze z warsztatów dla dzieci. - Będziemy uczyć się robić malutkie chaczapuri. Pikantne placki z serem - mówi Chilingaryan.

Ormiańskie restauracje Jazzve i Armenia znajdziecie także wśród stoisk rozstawionych przy Trybunale. Będą dania na gorąco oraz przysmaki na świąteczny stół.

Elżbieta Cwalina: Bigos z karpia

Dla Elżbiety Cwaliny wigilia to ryby. Zresztą Hades słynie ze śledzi i ryb. - Od kilku lat na święta Bożego Narodzenia robimy bigos z karpiem. Danie wzorowane na kuchni staropolskiej - mówi Elżbieta Cwalina.
Kucharze z Hades Szeroka będą częstować ze sceny śledziem na plastrach ziemniaka. Na stoisku będzie można kupić uszka czy pierogi. - Do mojego pokazu zaprosiłam ojca Tomasza Dostatniego, z którym przygotujemy wigilijne pyry z gzikiem - dodaje Elżbieta Cwalina.

Dorota Otachel: Pielmienie

Intrygująco zapowiadają się pokazy Doroty Otachel, szefowej kuchni i właścicielki restauracji Old Pub.
Była prawą ręką Magdy Gessler. Jak nikt inny potrafi twórczo interpretować regionalną kuchnię lubelską. Opartą na lokalnych składnikach. - Dziś liczy się kuchnia prosto od człowieka. Wiemy, od kogo kupujemy mięso, sami je przetwarzamy, sami robimy przetwory. Taką kuchnię proponuję na święta Bożego Narodzenia - mówi Dorota Otachel.

Bartosz Sadowski: Świąteczne szaszłyki

Bartosz Sadowski prowadzi w Lublinie autorską restaurację „Od Kuchni”. Zasłynął z tego, że w klimatycznej knajpie przy ulicy Chopina zamontował w kuchni kamery. Goście czekający na danie widzą na monitorach, jak Sadowski szykuje danie. - Na pokazie zajmę się pieczonym mięsem. Myślę także o szaszłykach dla dzieci, które zrobię na warsztatach z samych owoców. Będą świeże, bardzo kolorowe i zdrowe - mówi Sadowski.

Jarosław Sak: Trybunalskie ciasta

Do festiwalu w skupieniu przygotowuje się Jarosław Sak, szef kuchni Caffe Trybunalska. - Po pierwsze: nowy festiwal to dobry pomysł. Po drugie: konkurencja koleżanek i kolegów mocna. Po trzecie: lubię słodycze. Szef Trybunalskiej postanowił na pokazach zaszaleć z ciastami na Boże Narodzenie. Ale nie ucieka od treściwych dań. - Zajmę się na scenie mięsami na święta - mówi Sak.

Ivo Violante: Pizza z kapustą i grzybami

Włoch wystąpi na festiwalu w podwójnej roli. Na pokazach dla dorosłych przygotuje pizzę calzone z kapustą i grzybami. - To taka wariacja na temat waszych kulebiaków z kapustą i grzybami - śmieje się Violante. 19 i 20 grudnia od 17 do 19 Ivo wraz z przyjaciółmi poprowadzi zimową edycję Kulinarnej Akademii Kubusia Puchatka. - To, co działo się na dziedzińcu zamku podczas Europejskiego Festiwalu Smaku przeszło nasze oczekiwania. Z radością powtórzę dziecięcą akademią podczas Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku.

Ivo Violante ma kolejne pomysły na festiwal. Obok sceny chce postawić dużą kuchnię polową, w której będzie gotował włoski gulasz.

Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku w Lublinie

18-23 grudnia, Stare Miasto w Lublinie. Start w piątek o godz. 12, dalej codziennie od 10 do 20.
Na Miasteczku Smaku, które rozłoży się na Starym Mieście będziecie można też zrobić zakupy. - Będzie pieczywo na zakwasie, wędliny z Podlasia, kiełbasa lisiecka, sery korycińskie, wędliny z Bieszczad, pierogi i kartacze, gruzińskie chinkali, wina i rzemieślnicze piwa - mówi Janusz Dwornicki, producent Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku. Na łasuchów czekają turecka baklawa i grecka chałwa. Nie zabraknie przypraw i ziół. Będą niespodzianki od szefów kuchni i wspólna kolęda zaśpiewana przez kucharzy na Scenie Smaku.

Pozostałe informacje

Dwudniową przerwę właściciele stacji chcą wykorzystać na solidne naśnieżenie stoku

Stok narciarski zawiesza działalność. Do kiedy przerwa?

Ani dzisiaj, ani jutro nie będzie można pojeździć na nartach w Jacni (gm. Adamów) na Roztoczu. Właściciele stacji podali powód tej przerwy.

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

MUZYKA Jazz został ze mną dłużej niż mogłem się spodziewać. Druga, że jazz faktycznie odpowiedział na moje ówczesne pytania. I postawił wiele nowych – rozmowa z Michałem Aftyką

Kierowca z Chełma w drodze do celi

Chciał przejechać policjantów, może dostać 10 lat

Do 10 lat więzienia grozi 36-latkowi, który próbował staranować interweniujących funkcjonariuszy. Policjanci znaleźli 36-latka siedzącego w samochodzie. Na widok mundurowych mężczyzna z impetem ruszył i próbował staranować interweniujących policjantów, a następnie uciekł z miejsca.

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Wielkie emocje w finale Superpucharu Hiszpanii. Real Madryt prowadził z Barceloną 1:0, ale drużyna Roberta Lewandowskiego i Wojciecha Szczęsnego odpowiedziała... pięcioma golami. Ostatecznie pokonała „Królewskich” 5:2 mimo czerwonej kartki polskiego bramkarza.

Europosłanka Marta Wcisło
Sport/Polityka

Marta Wcisło oburzona wypowiedzią ministra. Poszło o planowany stadion żużlowy w Lublinie

Europosłankę z Lublina zdenerwowały słowa Ireneusz Rasia, wiceministra sportu i turystyki. Poszło o stwierdzenie dotyczące ewentualnego dofinansowania budowy stadionu żużlowego. Ministrowi „trudno by było wyobrazić sobie”, aby budżet państwa dołożył do inwestycji, wartej 250-300 mln zł.

 PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski
galeria

PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

To był znakomity występ koszykarzy PGE Startu Lublin. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego nie dość, że wygrali z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski to jeszcze zagwarantowali sobie prawo udziału w turnieju Pekao S.A. Puchar Polski

Kadr z filmu zapisującego poczynania litewskiego kierowcy

„Główna rola” w filmie kosztowała go 1000 złotych

30-letni obywatel Litwy został ukarany mandatem w wysokości 1000 złotych. Tyle kosztowała go brawurowe wyprzedzanie na skrzyżowaniu, nagrane przez innego kierowcę.

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

43 nowe urządzenia odcinkowego pomiaru prędkości (opp) obejmą nadzorem blisko 400 km dróg ekspresowych i autostrad. To kolejny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach. Pierwsze nowe urządzenia zaczną rejestrować wykroczenia w połowie 2026 roku. W sumie będzie to 114 opp na polskich drogach nadzorowanych przez CANARD.

Magdalena Szymkiewicz zdobyła w Poznaniu 23 pkt

Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka przegrał w Poznaniu

Trzęsienie ziemi w ekipie z Lublina na pewno nie pomogło koszykarkom. W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka na ławce musiał uznać wyższość rywalek z Poznania. Enea AZS Politechnika niespodziewanie pokonała akademiczki 80:71.

Nowy „szeryf” w Rykach

Nowy „szeryf” w Rykach

W Komendzie Powiatowej Policji w Rykach odbyła się zmiana warty na stanowisku komendanta. Pełnienie obowiązków na tym stanowisku powierzono nadkomisarzowi Łukaszowi Walo, dotychczasowemu I zastępcy komendanta.

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Obowiązek szczepienia kur i indyków przeciwko chorobie rzekomego pomoru drobiu wprowadził wojewoda lubelski na terenie całego województwa lubelskiego. W regionie dotychczas wykryto dwa ogniska tej choroby.

Paweł Tetelewski ma swój pomysł na MKS FunFloor Lublin

Paweł Tetelewski (MKS FunFloor Lublin): Chcemy grać równo przez 60 minut

W piątkowy wieczór kibice w hali Globus po raz pierwszy na własne oczy mogli zobaczyć MKS FunFloor pod wodzą Pawła Tetelewskiego. Jakie wnioski można wyciągnąć po meczu z Energą Szczypiorno Kalisz?

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego
Kuchnia

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Wraca moda na kulinaria według receptur naszych bać i dziadków. Dziś przypominamy kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego. Uczony z Torunia jest pasjonatem starodawnej kuchni i...pierników. Dziś kilka wybranych receptur na dobrze znane, acz zapomniane smakołyki.

Marek Marciniak w sumie rzucił w Płocku cztery bramki

Polska wygrała Turniej 4 Narodów. Występy Marka Marciniaka z Azotów Puławy

Reprezentacja Polski mężczyzn w kompletem zwycięstw wygrała Turniej 4 Narodów, który był rozgrywany w Płocku. W ekipie Biało-Czerwonych wystąpił zawodnik Azotów Puławy Marek Marciniak.

Wizualizacja bloku
Biała Podlaska

Budowa bloku komunalnego nie ruszyła. Miejska spółka wciąż czeka na przelew z BGK

Przelew z dofinansowaniem na konto Zakładu Gospodarki Lokalowej w Białej Podlaskiej jeszcze nie dotarł. Dlatego miejska spółka, pomimo pierwotnych zapowiedzi, przetargu na budowę bloku z mieszkaniami komunalnymi jeszcze na ogłosiła.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

zawór

ZAMOŚĆ

89,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

199,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

105,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

zlacz

ZAMOŚĆ

52,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

trojnik

ZAMOŚĆ

12,00 zł

Komunikaty