Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

18 grudnia 2015 r.
15:40

Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku w Lublinie. Świąteczna kuchnia na Starym Mieście

W poniedziałek na Scenie Smaku razem gotować będą Anush Chilingaryan z Jazzve i Jarosław Sak z Trybunalskiej
W poniedziałek na Scenie Smaku razem gotować będą Anush Chilingaryan z Jazzve i Jarosław Sak z Trybunalskiej

To najbardziej wystrzałowy duet, który wystąpi na scenie Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku w Lublinie. Przez sześć dni będziemy smakować świąteczną kuchnię. Scena na Starym Mieście stanie się areną smaku, na której wystąpią najciekawsi szefowie kuchni z lubelskich restauracji. Będzie wędzarka, wielokulturowe miasteczko smaku dookoła Trybunału Koronnego, warsztaty kulinarne dla dużych i małych. I dużo niespodzianek.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Lublin będzie areną pokazów szefów kuchni. Gotować będą: Anush Chilingaryan (Jazzve), Elżbieta Cwalina (Hades Szeroka), Dorota Otachel (Old Pub), Bartosz Sadowski (Od Kuchni), Jarek Sak (Caffe Trybunalska), Ivo Violante (Ivo Italian). Będą warsztaty gotowania dla dużych i małych, nauka przyrządzania potraw świątecznych i restauracje polowe z ławami i stołami. Miasteczko Smaku, ormiański grill, grzane wino i piwo. Stolik malarzy, malowanie aniołów. Anioły i choinki. Zwierzątka i ogniomistrze z Centrum Kultury. Codziennie od 10 do godzin nocnych. Czego nie warto przegapić?

Szalony Włoch na początek

Każdy z wymienionych szefów kuchni ma na Bożonarodzeniowym Festiwalu Smaku swój dzień. Na dobry początek dziś, w piątek 18 grudnia, o godzinie 16 na Scenę Smaku wejdzie Ivo Violante. Po to, żeby opowiedzieć o tym, jak smakuje Boże Narodzenie we Włoszech.

Każdy z szefów kuchni ma stały czas do 16 do 20. Podczas czterech godzin będą pokazy gotowania dla dorosłych oraz warsztaty kulinarne dla dzieci. Ivo Violante pokaże jak przygotować małe pizze calzone z wigilijnym nadzieniem z kapustą i grzybami. - Skorzystam także z wędzarki stojącej przy scenie. Co uwędzę? Zapraszam na festiwal - mówi Ivo.

Goście

To pierwszy duet festiwalowy. W sobotę, 19 grudnia, na Scenie Smaku ustawionej przy Trybunale Koronnym będzie gotować Elżbieta Cwalina z Hades Szeroka. Kocha wyrafinowaną kuchnię francuską, jest mistrzynią tart i bardzo ceni sobie tradycyjną kuchnię polską.

- Gotowanie to sztuka, która wymaga szczypty duchowości. Dlatego zaprosiłam na scenę ojca Tomasza Dostatniego, specjalistę od kuchni wielkopolskiej. W planie mamy przyrządzenie wigilijnej wersji pyrów z gzikiem. Na scenę zaprosiłam także malarza Piotra Łucjana, który będzie malował coś z Schulza. Porozmawiamy o smakach Drohobycza - mówi Elżbieta Cwalina.

Ogniomistrze, zwierzątka i święta Od Kuchni

Niedziela należy do Bartosza Sadowskiego, który na ulicy Chopina w Lublinie prowadzi autorską restaurację Od Kuchni. Zasłynął z tego, że w kuchni umieścił kamery, na salach monitory, goście śledzą przygotowanie potrawy. - Wigilia wigilią, a w pierwszy i drugi dzień trzeba coś solidnego zjeść. Mój dzień na scenie Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku będzie poświęcony pieczonym mięsom. Pokażę kilka patentów na dobre pieczyste. Bez chemii i konserwantów - mówi Bartosz Sadowski.

Jego pokazy będą miały niecodzienną scenografię. O 16 na scenę wejdą ogniomistrze, zaraz po nich Bawimisie z Centrum Kultury. - Z dziećmi zrobię kolorowe, owocowe szaszłyczki - dodaje Sadowski.

Maestro Jean Bos

To kulinarna gwiazda Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku. Jego pokazy na Scenie Smaku odbędą się dwukrotnie, w sobotę i niedzielę o 15. Jego Królewska Mość Król Belgii Artur II wydał dekret królewski, którego następstwem było przyznanie Jeanowi Bos wyróżnienia Oficer Orderu Leopolda II za całokształt twórczości kulinarnej. Znakomity belgijski kucharz wystąpi z pokazem gotowania, do którego użyje ciekłego azotu.

Mistrz pasjonuje się hodowlą ziół oraz uprawą kwiatów jadalnych, których używa do przyrządzania potraw. Uwielbia polskie nalewki, których używa do marynowania mięsa, duszenia i smażenia.

Anush i Jaro

W poniedziałek na Scenie Smaku razem gotować będą Anush Chilingaryan z Jazzve i Jarosław Sak z Trybunalskiej. - Pokażę, jak przyrządza się haszlamę z rybą - zapowiada Anush Chilingaryan.

- Ja zaplanowałem ugotować rozgrzewającą zupę rybną - dodaje Jarosław Sak.
Ormiańsko lubelskie połączenie zapowiada się bardzo smakowicie. Tym bardziej, że obie restauracje wystawią swoje polowe oddziały. -Chcemy pokazać potrawy, które na co dzień podawane są w naszych ormiańskich restauracjach Armenia i Jazzve - mówi Anush Chilingaryan.

Polska i Ukraina

Wtorek będzie należał do restauracji Old Pub i Doty Otachel, która w swej autorskiej restauracji komponuje i podaje dania na najwyższym, światowym poziomie. Jej asystentką jest Maryjka; szefowa kuchni z Ukrainy.

Jedna i druga robi genialne pielmieni. Polsko ukraiński duet zaprezentuje też klasyczne dania wigilijne polskiej kuchni. Z oryginalnymi dodatkami. Na przykład klasyczny wigilijny barszcz z pielmieni grzybowymi.

Śledzimy śledzia

W środę, 23 grudnia, na zakończenie Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku, na scenę wyjdą razem wszyscy szefowie kuchni. Najpierw po to, żeby pod wodzą Piotra Selima zaśpiewać kolędę „Wśród nocnej ciszy”. - Każdy z nas przyrządzi śledzie według własnej receptury. Będziemy także pokazywać, jak zrobić dobre śledzie na Wigilię - mówi Elżbieta Cwalina.

Od 18 do 23 grudnia na Miasteczku Smaku będzie można degustować i kupować przysmaki na świąteczny stół. Stoiska z przysmakami zaczynają się już na deptaku, ale wszystkie ścieżki smaku prowadzą na festiwalu do sceny stojącej przy Trybunale Koronnym i świątecznego jarmarku.

Pozostałe informacje

Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzy-Koźle 3:0

Bogdanka LUK Lublin pozostaje w grze o półfinał

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:1. Tym samym do wyłonienia półfinalisty konieczne będzie trzecie spotkanie, w niedzielę, w Lubinie. Początek o godzinie 14.45

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Potrzebne będą trzecie mecze

W sobotę rozegrano drugie mecze półfinałowe w Konferencji A. Zwycięstwa odniosły w nich zespoły Patobasket i Matematyki, co oznacza, że do wyłonienia finalistów będą potrzebne trzecie spotkania.

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie
koncert
5 kwietnia 2025, 19:00

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie

W lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt w sobotę, odżyje duch Seattle lat 90. Ze sceny popłyną brudne gitarowe brzmienia i chropowate wokale – zupełnie jak w klubach Seattle sprzed trzech dekad. Znów powrócą wspomnienia przy takich utworach jak: „Smells Like Teen Spirit”, „Would”, „Jeremy”, „Alive”, „Black Hole Sun” i innych. To nie będzie zwykły koncert, lecz muzyczna podróż w czasie: w rocznicę śmierci Kurta Cobaina i Layne’a Staleya Lublin odda im szczególny hołd.

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Szybkie, drogie i luksusowe. Przerobione i dopieszczone. Plus pokazy stuntu i driftu, czyli dwa dni z motoryzacją w najlepszym wydaniu. W weekend w Lublinie: Moto Session 2025.

Filip Wójcik to kolejny zawodnik, który zostaje w Motorze na następny sezon

Kolejny piłkarz Motoru Lublin podpisał nowy kontrakt

W ostatnich dniach Motor Lublin przedłużył umowy z trzema piłkarzami. Najpierw nowe kontrakty podpisali: Michał Król i Mathieu Scalet, a we wtorek żółto-biało-niebiescy poinformowali, że w klubie zostaje także Filip Wójcik. Wszyscy związali się z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy na kolejny rok.

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.
foto
galeria

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.

Trwają przygotowania do sobotniej premiery „Niewiarygodnej historii Małej S.” w lubelskim Teatrze im. J. Osterwy. Będzie to pierwszy – po dłuższej przerwie – spektakl przeznaczony dla najmłodszej widowni.

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi
ZDJĘCIA

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi

Egzamin jest bardzo długi i trudny - mówi przewodniczący komisji. Po studiach i trzech latach aplikacji przyszedł czas na cztery dni egzaminów z różnych zagadnień prawa. W Lublinie rozpoczął się egzamin adwokacki.

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Zakończono negocjacje umowy pomostowej z wykonawcami pierwszej elektrowni jądrowej – poinformował we wtorek premier Donald Tusk. Obecny plan zakłada, że prąd z pierwszej polskiej elektrowni jądrowej popłynie do sieci w 2036 roku.

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS
ZDJĘCIA
galeria

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS

Cukiernik, optyk, ratownik medyczny, czy klasa psychologiczno-medyczna. Przed nami egzamin ósmoklasisty, a potem wybór szkoły średniej. Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zaprosił swoich potencjalnych, przyszłych uczniów.

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji
ZDJĘCIA
galeria

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji

Magia i Fantazja – takie było hasło tegorocznej, XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Uczestnicy konkursu puścili wodzę fantazji i swoje wyobrażenia przełożyli na włosy modelek.

Łukowskie PEC

Brakuje milionów i nie mogą ruszyć z budową elektrociepłowni. Będzie wniosek

Łukowskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej nie może ruszyć z budową nowej elektrociepłowni, bo oferty firm są droższe niż założony kosztorys. Miasto szuka nowych możliwości w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie

Po 25 latach milczenia Igor Jaszczuk wraca na scenę – bez presji wytwórni, za to z wielką autentycznością. Jego najnowszy singiel „Baobab” to nostalgiczna podróż do czasów młodości, spotkań pod drzewem, które stało się symbolem twórczych początków. Artysta, znany jako autor hitów dla innych, zaśpiewa własnym głosem.

Aleksandra Tomczyk

Aleksandra Tomczyk zostaje w Lublinie

Chociaż od dłuższego czasu nie ma jej w składzie MKS FunFloor, to Paweł Tetelewski nie wahał się przedłużyć umowy z Aleksandrą Tomczyk. 30-letnia rozgrywająca podpisała nowy kontrakt, chociaż na razie musi skupić się na leczeniu kontuzji.

Jedną z atrakcji Dnia otwartego na Politechnice Lubelskiej był tunel aerodynamiczny
galeria

Politechnika Lubelska: Informatyka, innowacje i rekrutacja

Był tunel aerodynamiczny i programowanie robotów. Były długopisy 3D i e-oko w inżynierii. A przede wszystkim: była możliwość lepszego poznania uczelni. Jak wyglądał Dzień Otwarty na Politechnice Lubelskiej?

Inspektor Andrzej Mioduna
KADRY

Komendant Wojewódzki Policji w Lublinie ma nowego zastępcę

Inspektor Andrzej Mioduna był komendantem w Janowie Lubelskim i w Zamościu. Teraz objął stanowisko p.o. Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium