Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Konkurs Nasze Dobre Lubelskie – znak jakości Dziennika Wschodniego. Edycja trzecia

Konkurs Nasze Dobre Lubelskie – znak jakości Dziennika Wschodniego. Edycja trzecia

Mamy pierwsze zgłoszenia w prestiżowym konkursie, przez który chcemy wypromować najlepsze produkty i usługi na Lubelszczyźnie. W związku z dużym zainteresowaniem przedłużyliśmy termin składania zgłoszeń do konkursu \"Nasze Dobre Lubelskie”.

Krystyna Łowczak: Naleśniki tatarskie robi się w naszym domu od pokoleń (Fot. Waldemar Sulisz)

Tatarskie naleśniki z Markuszowa

W 1685 roku Jan III Sobieski spróbował w Markuszowie małych pikantnych ciasteczek z farszem, zwanych \"nalistnikami”. Zrobiła je żona Rodlina Lachowicza, Tatara służącego w polskim wojsku. Tak zaczęła się kariera naleśników tatarskich.

 (M. Kaczanowski)

Racuszki na chandrę

Z dzieciństwa pamiętam smak racuchów, które robiła mama. Czy możecie podać sprawdzone przepisy na różne rodzaje tych smakołyków – pisze Joasia z Puław. Spełniamy prośbę.

 (M. Kaczanowski)

Smak PRL: golonka, rumsztyk i bryzol

Golonkę na puree z grochu z zasmażaną kapustą zmawiali w restauracji \"Europa” Stanisław Mikulski i Jan Machulski. Z czasem klasyczny przepis udoskonalił Kazimierz Grześkowiak. Która golonka była lepsza? Rozsądźcie sami.

 (Waldemar Sulisz)

Przepisy kulinarne: Ruskie pierogi

Prawdopodobnie najlepsze pierogi na świecie. Podajemy przepis na 3 rodzaje ciasta. I pyszny farsz.

Marta Denys (Maciej Kaczanowski)

Historia Lublina między wojnami: Ordonka, kinoteatry i domy uciech

Rozmowa z Martą Denys, autorką świeżo wydanej książki \"Lublin między wojnami. Opowieść o życiu miasta 1918-1939”.

Przepis na kotlet de volaille (Waldemar Sulisz)

Szkoła gotowania: Przepis na kotlet de volaille

Najpierw stworzył go genialny Marie-Antoine Carême, kucharz cara Aleksandra I. Z carskiej kuchni trafił do Lublina. Kotlet de volaille był najszykowniejszym daniem karnawałowym w latach dwudziestych. Był, bo się zbył.

 (sxc.hu)

Przepisy kulinarne: Pyszny schab na rodzinny obiad

Jeśli masz w lodówce kawałek schabu, możesz przyrządzić go tak, że będzie rozpływał się w ustach.

Mariola Zagojska (Bartłomiej Żurawski)

Są rzeczy, których nie da się kupić

Rozmowa z Mariolą Zagojską, śpiewaczką, która zagra Anioła i Śmierć w \"Pastorałce” Leona Schillera w Filharmonii Lubelskiej.

Aida Kosojan-Przybysz (archiwum Aidy)

Trzeba umieć być szczęśliwym

Rozmowa z Aidą Kosojan-Przybysz, ormiańską piosenkarką i jasnowidzem.