Prawdopodobnie najlepsze pierogi na świecie. Podajemy przepis na 3 rodzaje ciasta. I pyszny farsz.
Twaróg jedzono z chlebem, z tego co zostało (ziemniaki plus trochę sera) robiono pierogi, dodając przypaloną cebulkę. Sera w farszu zawsze było niedużo, ziemniaki stanowiły trzy czwarte nadzienia do pierogów.
– Ser w pierogach powinien być tylko dodatkiem – wspominał Jerzy Passendorfer, reżyser, pochodzący z Wilna.
Farsz doprawiano ponadto świeżo mielonym pieprzem i solą, czasem suszoną miętą roztartą w palcach.
Pierogi były małe i duże, gotowane i pieczone. Dziś klasyka to pierogi z wody polane skwarkami z cebulką. Podsmażone na drugi dzień na złoto też są rewelacyjne.
Ciasto klasyczne
50 dag pszennej mąki, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 1 szklanka ciepłej wody, sól.
Wykonanie:
Mąkę posiekać z solą, wbić żółtko, dodać masło. Powoli wlewać ciepłą wodę dokładnie mieszając ciasto. Zagnieść i rozwałkować.
Ciasto z maślanką
50 dag mąki, pół litra maślanki, szczypta soli.
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, posolić, dodać tyle maślanki, żeby można było zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować.
Ciasto ze śmietaną
50 dag mąki
4 szklanki mąki, 5 łyżek gęstej śmietany, 2 jajka, 3 łyżki oleju, niepełna szklanka ciepłej wody, sól.
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, olej.
Wymieszać, dodawać powoli wodę wyrabiając ciasto.
Kiedy będzie miękkie, przykryć go miską na 10 minut. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, wycinać szklanką krążki.
Robimy farsz
75 dag ziemniaków, 25 dag białego sera, 2 cebule, sól, pieprz, olej.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść, dodać pokruszony twaróg, wymieszać.
Cebulę pokroić w kostkę, mocno przesmażyć na oleju. Dodać do farszu, doprawić solą z pieprzem.
Gotujemy i jemy
Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podawać polane przesmażoną cebulką z boczkiem. Lub samym boczkiem.
Na drugi dzień usmażyć je na złoto, polać cebulą ze skwarkami.
Albo posypać czerwoną papryką i parmezanem i usmażyć na patelni. Pycha.