Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Chodzi o faramuszkę, polewkę z piwa, najstarszą zupę na Lubelszczyźnie.
Kiełbasa, kaszanka i karczek? A może pstrąg lub karp? Cukinia czy bakłażan? A może boczniaki lub pierogi? Możliwości jest wiele. Oto nasze podpowiedzi.
Kiedy Robert Makłowicz kręcił na Lubelszczyźnie trzy odcinki swojego programu telewizyjnego, gotował faramuszkę, robił piróg biłgorajski pierogi z kurkami. Na ubiegłorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie zrobił gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
W kolejnych wydaniach magazynowych Dziennika Wschodniego ukazywać się będą odcinki naszego nowego cyklu. W każdym przedstawimy konkretny szlak smaku. Co i kiedy będzie można poczytać.
Chcemy w przystępny sposób przedstawić wielokulturową kuchnię Lubelszczyzny – w której jak mówi Robert Makłowicz – czuć jeszcze smak Rzeczpospolitej Obojga Narodów.
Ojczyzną szaszłyków jest Kaukaz. Robi się je tam z baraniny lub jagnięciny. Ale na sposób kaukaski można zrobić szaszłyki z kurczaka.
W sobotę zabawy rycerskie, pokazy dawnego tańca i fire – show, w niedzielę Jarmark Nadbużański. Najbliższy weekend warto spędzić w Wojsławicach.
Już od 9 lat – w lipcu – w Jabłoniu spotykają się rzeźbiarze z Polski, Litwy, Ukrainy i Węgier. \"Dźwięki natury” – IX Plener Rzeźbiarski im. Augusta Zamoyskiego to kolejne przedsięwzięcie zgłoszone do prestiżowego konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Lubelskiego 2010.
Mała Dorotka nie miała jeszcze siedmiu lat, kiedy pierwszy raz przyjechała do Kazimierza z rodzicami. Dziś Dorota Seweryn-Puchalska jest kierownikiem Działu Sztuki Współczesnej w Muzeum Nadwiślańskim.
Do każdego pstrąga włożyliśmy po łyżeczce masła. Ponadto do pierwszego młody szpinak, do drugiego pomidory z fetą, do trzeciego – młodą cukinię z ziołami. Ryby ułożyliśmy na ruszcie i zamknęliśmy pokrywę gazowego grilla. Po 7 minutach soczyste pstrągi były gotowe.