Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Jadał ją Jan Kochanowski, jadał Mikołaj Rej

Jadał ją Jan Kochanowski, jadał Mikołaj Rej

Chodzi o faramuszkę, polewkę z piwa, najstarszą zupę na Lubelszczyźnie.

 (M. Kaczanowski)

Grill na weekend

Kiełbasa, kaszanka i karczek? A może pstrąg lub karp? Cukinia czy bakłażan? A może boczniaki lub pierogi? Możliwości jest wiele. Oto nasze podpowiedzi.

Robert Makłowicz  (J. Mirosław)

Tu Polska smakuje najlepiej

Kiedy Robert Makłowicz kręcił na Lubelszczyźnie trzy odcinki swojego programu telewizyjnego, gotował faramuszkę, robił piróg biłgorajski pierogi z kurkami. Na ubiegłorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie zrobił gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Rozkład jazdy

W kolejnych wydaniach magazynowych Dziennika Wschodniego ukazywać się będą odcinki naszego nowego cyklu. W każdym przedstawimy konkretny szlak smaku. Co i kiedy będzie można poczytać.

Dołączymy także ciekawostki związane z szeroko pojętą kulturą stołu (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Przewodnik dla smakoszy

Chcemy w przystępny sposób przedstawić wielokulturową kuchnię Lubelszczyzny – w której jak mówi Robert Makłowicz – czuć jeszcze smak Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

 (Archiwum)

Kaukaskie szaszłyki z kurczaka

Ojczyzną szaszłyków jest Kaukaz. Robi się je tam z baraniny lub jagnięciny. Ale na sposób kaukaski można zrobić szaszłyki z kurczaka.

W Wojsławicach 17 lipca o godz. 16 na Placu Targowym rozpocznie się rycerska impreza "W kręgu Wojsł

Wojsławice: Rycerze na imprezie "W kręgu Wojsława”

W sobotę zabawy rycerskie, pokazy dawnego tańca i fire – show, w niedzielę Jarmark Nadbużański. Najbliższy weekend warto spędzić w Wojsławicach.

Konkurs na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Lubelskiego 2010

Konkurs na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Lubelskiego 2010

Już od 9 lat – w lipcu – w Jabłoniu spotykają się rzeźbiarze z Polski, Litwy, Ukrainy i Węgier. \"Dźwięki natury” – IX Plener Rzeźbiarski im. Augusta Zamoyskiego to kolejne przedsięwzięcie zgłoszone do prestiżowego konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Lubelskiego 2010.

Kazimierz Dolny nad Wisłą (Bartek Żurawski)

Mała dziewczynka podgląda Kazimierz

Mała Dorotka nie miała jeszcze siedmiu lat, kiedy pierwszy raz przyjechała do Kazimierza z rodzicami. Dziś Dorota Seweryn-Puchalska jest kierownikiem Działu Sztuki Współczesnej w Muzeum Nadwiślańskim.

 (Bartłomiej Żurawski)

Tak się w Janowcu robi pstrągi

Do każdego pstrąga włożyliśmy po łyżeczce masła. Ponadto do pierwszego młody szpinak, do drugiego pomidory z fetą, do trzeciego – młodą cukinię z ziołami. Ryby ułożyliśmy na ruszcie i zamknęliśmy pokrywę gazowego grilla. Po 7 minutach soczyste pstrągi były gotowe.