W kolejnych wydaniach magazynowych Dziennika Wschodniego ukazywać się będą odcinki naszego nowego cyklu. W każdym przedstawimy konkretny szlak smaku. Co i kiedy będzie można poczytać.
Lubelski smak
Historia cebularzy, dominikańskie pierogi św. Jacka, litewski chłodnik, schabowy po lubelsku, piernik Karola Wojtyły. Na deser smak PRL-u: forszmak i flaki.
Piątek, 30 lipiec 2010
Biłgorajski smak
Piróg biłgorajski, tarnogrodzki, janowski gryczak, gryczak godziszowski, pierogi z kaszą gryczaną, staropolskie pierogi z Izbicy, babka ziemniaczana.
Piątek, 6 sierpień 2010
Tatarski smak
Czeburieki ze Studzianki, pieremiacze z Łomaz, pierekaczewnik polskich Tatarów ze Świdnika, kołduny z Kraśnika.
Piątek, 13 sierpień 2010
Żydowski smak
Karp po żydowsku z Lublina, czulent Sztukmistrza z Lublina z Piask, żydowski kawior z Kazimierza, bajgle, holiszki z Biłgoraja, cymes z Kazimierza, kugel ze Szczebrzeszyna, gęsie pipki z Lublina, matzerbrajt z Włodawy, żydowskie kluski z Piask
Piątek, 20 sierpień 2010
Nadbużański smak
Barszcz ukraiński, kulebiak, kotiuchy z Dołhobrodów, pymchy po dołhobrodzku, kresowe hreczniaki, nadbużańskie sery swojskie, kartoflarze z grzybami, ołatki, racuchy i kartacze ze Sławatycz, moskale z Dorohuska, soljanka cerkiewna.
Piątek, 27 sierpień 2010
Smak Polesia
Zawijaki wygnanowskie, witaminy Eremity z Kodnia, tertuny brzozownickie, ser zabłocki, sękacz podlaski ( był podawany w Watykanie), pyzy polskowolskie, racuchy turowskie, pierogi turowskie, pierogi olszewnickie, parowańce z Kąkolewnicy, bomby różanieckie, nektar św. Eugeniusza z Kodnia, marchwiak z Kąkolewnicy, medalion kołacki z Kołacz.
Piątek, 3 wrzesień 2010
Ormiański smak
Basturma, chorut, gołąbki z soczewicy z liściach winorośli, zupa spas, hinkali: ormiańskie pierogi, karrkandag: smażone pierogi ormiańskie z nadzieniem ziemniaczanym w przyprawach i potrawy z bakłażanów.
Piątek, 10 wrzesień 2010
Węgierski smak
Zupę klasztorna z karpia, gulasz zamkowy z Janowca, węgierski kociołek, paprykarz, gołąbki i dania z faszerowanej papryki.
Piątek, 17 wrzesień 2010
Smak żurawinówki
Żurawinówka biłgorajska i mamocka, klasztorne nalewki zdrowotne z Kodnia, gruszkówka i nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika, janowskie nalewki na miodzie, miody pitne z Lublina.