Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 lipca 2010 r.
12:32
Edytuj ten wpis

Tak się w Janowcu robi pstrągi

0 3 A A

Do każdego pstrąga włożyliśmy po łyżeczce masła. Ponadto do pierwszego młody szpinak, do drugiego pomidory z fetą, do trzeciego – młodą cukinię z ziołami. Ryby ułożyliśmy na ruszcie i zamknęliśmy pokrywę gazowego grilla. Po 7 minutach soczyste pstrągi były gotowe.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do gazowego grilla długo nie mogłem się przekonać. Trzeba było wsiąść na prom do Janowca, wylądować w malowniczym miasteczku i w ogrodach rodzinnej restauracji "Quchnia na podzamczu” spróbować pstrąga. Z początku nie wiedziałem, że gospodarze: Anna Król i Mieczysław Lis – przyrządzili go na gazowym grillu.

Smakował bardzo. Kiedy szydło wyszło z worka – poprosiłem o wyjaśnienia. – Potrawy na grillu gazowym, wyposażonym w zamykaną pokrywę robi się o wiele szybciej niż na grillu węglowym, są bardziej soczyste, a umieszczona pod rusztem lawa wulkaniczna pozwala wyłączyć palniki i grillować bez ognia – mówi Mieczysław Lis. Z sympatycznymi gospodarzami umówiliśmy się na "dziennikowe” gotowanie.

Dobry pstrąg to podstawa

Musi być bardzo świeży. Z pewnej hodowli. Kiedy przyjechaliśmy na miejsce – do sympatycznych właścicieli dołączyła Magdalena Mizerska, córka pani Ani – na stałe mieszkająca w Krakowie. A ponieważ "Quchnia na podzamczu” mieści się w urokliwych domkach z białego kamienia, położonych u stóp potężnego zamku w Janowcu nad Wisłą – zrobiło się bardzo rodzinnie.


Trzy średniej wielkości pstrągi zostały natarte pieprzem i solą, po skropieniu wonnym sokiem z cytryny – powędrowały do lodówki. – Najważniejsza jest świeża ryba. Najlepszy jest pstrąg potokowy. Żeby mieć dobrą rybę w restauracji, trzeba mieć dobrego dostawcę – uchyla rąbka tajemnicy Anna Król.
Kiedy pstrągi nabierały aromatu, Mieczysław Lis przecierał grilla, żeby lśnił – z Magdaleną Mizerską rozłożyliśmy się pod wiśnią z ziołami. Na stole znalazł się świeży szpinak, pomidory, cukinia, feta, bazylia.
– W Krakowie bywamy w dobrej włoskiej restauracji, gdzie ryby podaje się z kolorowymi warzywami i dużą ilością ziół. Tak robię w domu i tak zrobimy tu – powiedziała Magdalena Mizerska.

Szpinak z fetą

To dobrana para. W "Quchni na podzamczu ” podaje się słynne zielone pierogi, których fanem jest Grażyna Torbicka. Dlaczego zielone. – Szpinak dusi się z cebulą, miesza z fetą, dodaje aromatyczne zioła i takim farszem nadziewa pierogi – mówi Anna Król. Szpinak idzie też do ciasta – pierogi robią się zielone. W przesympatycznej restauracji, gdzie w ogródku rośnie miłorząb na szczęście – podaje się także świetne pierogi z bobu.

Zresztą w karcie figuruje aż siedem rodzajów domowych pierogów – które na specjalne życzenie – podaje się tu z grilla. Pogryzając gorące i chrupiące pierogi z bobu zdjęte z grilla – zabraliśmy się za szykowanie pstrągów.


Najpierw do każdego włożyliśmy po kawałku masła z ziołami. Następnie do pierwszego nałożyliśmy młodych listków szpinaku z akcentem fety, do drugiego pomidory z fetą, do trzeciego – plastry młodej cukinii z ziołami. Pstrągi zostały ułożone na folii, następnie na ruszcie. Gospodarz, Mieczysław Lis zamknął pokrywę grilla.

Jak to smakowało?

Koncert na trzy pstrągi, ser feta i kolorowe dodatki okazał się poematem, w którym mieszały się smaki. Pstrąg ze szpinakiem miał charakter, z pomidorami i fetą – kusił soczystym smakiem. A ten trzeci z młodą cukinią i ziołami – wiódł prym w delikatności smaku.
Pstrągom towarzyszyły ziemniaki pieczone w folii, które po przekrojeniu wypełniliśmy czosnkowym masłem oraz smakowite sałatki. Pstrąg z gazowego grilla był bardzo soczysty. Nowoczesne urządzenie pokazało swoją wyższość nad konwencjonalnym grillem. Pod koniec uczty gospodarze zaprezentowali specjalną patelnię, na której układa się mięso i ziemniaki i zamyka pokrywę. – Dzięki temu można przyrządzić pełne danie – mówią gospodarze.
Delektowałem się ostatnimi kęsami pstrąga, zrywałem białe porzeczki z krzaka. Na wzgórzu bieliły się ruiny janowieckiego zamku. Drzewo miłorzębu szumiało na szczęście. Było mi dobrze.

Grilluj z Suliszem w Radiu Lublin

W każdy wakacyjny piątek spotykamy się o godz. 22 w patio Radia Lublin, by na żywo grillować, rozmawiać o dobrych miejscach na piknik i słuchać dobrej muzyki. W piątek 9 lipca sztukę przyrządzania ryb zaprezentują Magdalena Mizerska, Anna Król i Mieczysław Lis. Będą goście i dobra muzyka. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz.

Pozostałe informacje

Gorzej trafić się nie dało

Gorzej trafić się nie dało

Zespoły z województwa lubelskiego w 1/8 finału Orlen Puchar Polski spotkają się najtrudniejszymi z możliwych przeciwników

Studniówki 2025: Bal XXIII LO im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówki 2025: Bal XXIII LO im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie

Dzisiaj na studniówce bawią się uczniowie XXIII Liceum Ogólnokształcącego im. Nauczycieli Tajnego Nauczania przy ul. Poniatowskiego w Lublinie. Bal zorganizowali w lubelskim hotelu Luxor & Atelia.

Herve Matthys od piątku jest nowym piłkarzem Motoru Lublin

Motor Lublin pozyskał obrońcę z Belgii

O tym transferze plotkowało się od dłuższego czasu. W piątek dostaliśmy potwierdzenie. Motor pozyskał czwartego piłkarza podczas zimowego okienka transferowego. Tym razem do drużyny Mateusza Stolarskiego dołączył obrońca z Belgii Herve Matthys.

Arkadiusz Moryto w akcji

MŚ piłkarzy ręcznych: Polska i Czechy na remis

W drugim meczu na mistrzostwach świata reprezentacja Polski mężczyzn zremisowała z Czechami 19:19. W niedzielę Biało-Czerwoni zagrają ze Szwajcarią, stawką będzie awans do kolejnej rundy (godzina 15.30).

Potrącenie pieszego na drodze krajowej nr 76. Wyznaczono objazdy

Potrącenie pieszego na drodze krajowej nr 76. Wyznaczono objazdy

Na drodze krajowej 76 pomiędzy Łukowem i Stoczkiem Łukowskim doszło do wypadku z udziałem pieszego. Droga jest zablokowana w obydwu kierunkach. Policja kieruje na objazdy przez wioski Szyszki i Aleksandrówkę.

Puławy chcą wyjść ze związku miast. "Zabrakło istotnych korzyści"

Puławy chcą wyjść ze związku miast. "Zabrakło istotnych korzyści"

Podczas najbliższej sesji radni miasta Puławy zdecydują o wystąpieniu ze Związku Miast Nadwiślańskich, do którego stolica powiatu puławskiego należy od 27 lat. Mimo wielu lat członkostwa korzyści z tego wynikających "nie odnotowano".

Imprezy klubowe w Lublinie (17 –18 stycznia)
imprezy
17 stycznia 2025, 20:30

Imprezy klubowe w Lublinie (17 –18 stycznia)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Czy czas dobry, czy czas zły, imprezuje przez cały czas. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki informator o tym, gdzie są najlepsze imprezy.

Więcej nawozów na Ukrainę. Do ogromnego agroholdingu

Więcej nawozów na Ukrainę. Do ogromnego agroholdingu

Agroprosperis, jeden z ukraińskich agroholdingów, będzie kupował nawozy Grupy Azoty. Umowa z największym producentem i eksporterem płodów rolnych na Ukrainie została już podpisana. To firma, której gospodarstwa liczą 300 tys. hektarów. Agro-gigant posiada nawet własny bank.

Porzuć kanapę i wskocz w mundur, czyli „Ferie z WOT”

Porzuć kanapę i wskocz w mundur, czyli „Ferie z WOT”

2 Lubelska Brygada Obrony Terytorialnej już po raz siódmy przygotowuje się do projektu „Ferie z WOT”. Jest on skierowany przede wszystkim do pełnoletnich uczniów szkół średnich, studentów i nauczycieli, którzy zimową przerwę w nauce chcą spędzić aktywnie. Szkolenia podstawowe i wyrównawcze rozpoczną się już 14 lutego br.

Kino, basen, roboty, sport. Miliony na świetlice dla dzieci i młodzieży

Kino, basen, roboty, sport. Miliony na świetlice dla dzieci i młodzieży

Lubelski oddział Polskiego Czerwonego Krzyża otrzyma ponad 4,6 mln zł z funduszy unijnych na organizację świetlic opiekuńczo-wychowawczych w miastach województwa lubelskiego. Umowa na to zadanie zostala już podpisana.

Piotr Błażewicz pozostanie na stanowisku dyrektora pogotowia w Zamościu

Błażewicz zostaje w pogotowiu. Wygrał konkurs na dyrektora

Piotr Błażewicz, przewodniczący Rady Miasta Zamość i szef miejskich struktur PiS wygrał konkurs na dyrektora Samodzielnej Publicznej Stacji Pogotowia Ratunkowego i Transportu Sanitarnego w Zamościu. Nie ma natomiast jeszcze decyzji władz województwa co do stanowiska dyrektora szpitala w Radecznicy.

Przemysław Czarnek poleci do USA. Kogo jeszcze zobaczymy na zaprzysiężeniu Trumpa?

Przemysław Czarnek poleci do USA. Kogo jeszcze zobaczymy na zaprzysiężeniu Trumpa?

Były minister edukacji w rządzie Zjednoczonej Prawicy, obecnie poseł Prawa i Sprawiedliwości, Przemysław Czarnek, potwierdził, że wybiera się do USA. Polityk weźmie udział w poniedziałkowym zaprzysiężeniu Donalda Trumpa na urząd 47. prezydenta Stanów Zjednoczonych.

Motor zremisował w sparingu z MTK Budapeszt

Motor zremisował w sparingu z MTK Budapeszt

Piłkarze Motoru mają za sobą pierwszy sparing podczas obozu w Turcji, a drugi przy okazji zimowych przygotowań. Podopieczni trenera Mateusza Stolarskiego w piątek zremisowali z węgierskim MTK Budapeszt 1:1. Na boisku w ogóle nie pojawili się: Samuel Mraz i Kaan Caliskaner.

Dewastacja Ściany Pamięci w Biłgoraju. Sprawca usłyszał zarzuty

Dewastacja Ściany Pamięci w Biłgoraju. Sprawca usłyszał zarzuty

Policjanci zatrzymali 42-letniego mężczyznę podejrzanego o zniszczenie Ściany Pamięci przy dawnym cmentarzu żydowskim w Biłgoraju. Sprawcy grozi kara grzywny lub ograniczenia wolności.

Kiedy wojskowe śmigłowce na lubelskim lotnisku?

Kiedy wojskowe śmigłowce na lubelskim lotnisku?

Budowa Stałej Bazy Lotnictwa Wojskowego w Lublinie, pomimo wcześniejszych trudności, pozostaje w planach Ministerstwa Obrony Narodowej (MON). Jak poinformował prezes Portu Lotniczego Lublin trwają już przygotowania do podpisania umów cywilnoprawnych i operacyjnych między lotniskiem a wojskiem.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium