Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 lipca 2010 r.
12:32
Edytuj ten wpis

Tak się w Janowcu robi pstrągi

0 3 A A

Do każdego pstrąga włożyliśmy po łyżeczce masła. Ponadto do pierwszego młody szpinak, do drugiego pomidory z fetą, do trzeciego – młodą cukinię z ziołami. Ryby ułożyliśmy na ruszcie i zamknęliśmy pokrywę gazowego grilla. Po 7 minutach soczyste pstrągi były gotowe.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do gazowego grilla długo nie mogłem się przekonać. Trzeba było wsiąść na prom do Janowca, wylądować w malowniczym miasteczku i w ogrodach rodzinnej restauracji "Quchnia na podzamczu” spróbować pstrąga. Z początku nie wiedziałem, że gospodarze: Anna Król i Mieczysław Lis – przyrządzili go na gazowym grillu.

Smakował bardzo. Kiedy szydło wyszło z worka – poprosiłem o wyjaśnienia. – Potrawy na grillu gazowym, wyposażonym w zamykaną pokrywę robi się o wiele szybciej niż na grillu węglowym, są bardziej soczyste, a umieszczona pod rusztem lawa wulkaniczna pozwala wyłączyć palniki i grillować bez ognia – mówi Mieczysław Lis. Z sympatycznymi gospodarzami umówiliśmy się na "dziennikowe” gotowanie.

Dobry pstrąg to podstawa

Musi być bardzo świeży. Z pewnej hodowli. Kiedy przyjechaliśmy na miejsce – do sympatycznych właścicieli dołączyła Magdalena Mizerska, córka pani Ani – na stałe mieszkająca w Krakowie. A ponieważ "Quchnia na podzamczu” mieści się w urokliwych domkach z białego kamienia, położonych u stóp potężnego zamku w Janowcu nad Wisłą – zrobiło się bardzo rodzinnie.


Trzy średniej wielkości pstrągi zostały natarte pieprzem i solą, po skropieniu wonnym sokiem z cytryny – powędrowały do lodówki. – Najważniejsza jest świeża ryba. Najlepszy jest pstrąg potokowy. Żeby mieć dobrą rybę w restauracji, trzeba mieć dobrego dostawcę – uchyla rąbka tajemnicy Anna Król.
Kiedy pstrągi nabierały aromatu, Mieczysław Lis przecierał grilla, żeby lśnił – z Magdaleną Mizerską rozłożyliśmy się pod wiśnią z ziołami. Na stole znalazł się świeży szpinak, pomidory, cukinia, feta, bazylia.
– W Krakowie bywamy w dobrej włoskiej restauracji, gdzie ryby podaje się z kolorowymi warzywami i dużą ilością ziół. Tak robię w domu i tak zrobimy tu – powiedziała Magdalena Mizerska.

Szpinak z fetą

To dobrana para. W "Quchni na podzamczu ” podaje się słynne zielone pierogi, których fanem jest Grażyna Torbicka. Dlaczego zielone. – Szpinak dusi się z cebulą, miesza z fetą, dodaje aromatyczne zioła i takim farszem nadziewa pierogi – mówi Anna Król. Szpinak idzie też do ciasta – pierogi robią się zielone. W przesympatycznej restauracji, gdzie w ogródku rośnie miłorząb na szczęście – podaje się także świetne pierogi z bobu.

Zresztą w karcie figuruje aż siedem rodzajów domowych pierogów – które na specjalne życzenie – podaje się tu z grilla. Pogryzając gorące i chrupiące pierogi z bobu zdjęte z grilla – zabraliśmy się za szykowanie pstrągów.


Najpierw do każdego włożyliśmy po kawałku masła z ziołami. Następnie do pierwszego nałożyliśmy młodych listków szpinaku z akcentem fety, do drugiego pomidory z fetą, do trzeciego – plastry młodej cukinii z ziołami. Pstrągi zostały ułożone na folii, następnie na ruszcie. Gospodarz, Mieczysław Lis zamknął pokrywę grilla.

Jak to smakowało?

Koncert na trzy pstrągi, ser feta i kolorowe dodatki okazał się poematem, w którym mieszały się smaki. Pstrąg ze szpinakiem miał charakter, z pomidorami i fetą – kusił soczystym smakiem. A ten trzeci z młodą cukinią i ziołami – wiódł prym w delikatności smaku.
Pstrągom towarzyszyły ziemniaki pieczone w folii, które po przekrojeniu wypełniliśmy czosnkowym masłem oraz smakowite sałatki. Pstrąg z gazowego grilla był bardzo soczysty. Nowoczesne urządzenie pokazało swoją wyższość nad konwencjonalnym grillem. Pod koniec uczty gospodarze zaprezentowali specjalną patelnię, na której układa się mięso i ziemniaki i zamyka pokrywę. – Dzięki temu można przyrządzić pełne danie – mówią gospodarze.
Delektowałem się ostatnimi kęsami pstrąga, zrywałem białe porzeczki z krzaka. Na wzgórzu bieliły się ruiny janowieckiego zamku. Drzewo miłorzębu szumiało na szczęście. Było mi dobrze.

Grilluj z Suliszem w Radiu Lublin

W każdy wakacyjny piątek spotykamy się o godz. 22 w patio Radia Lublin, by na żywo grillować, rozmawiać o dobrych miejscach na piknik i słuchać dobrej muzyki. W piątek 9 lipca sztukę przyrządzania ryb zaprezentują Magdalena Mizerska, Anna Król i Mieczysław Lis. Będą goście i dobra muzyka. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz.

Pozostałe informacje

Egzamin ósmoklasisty 2024. Arkusze i rozwiązania egzaminu z matematyki

Egzamin ósmoklasisty 2024. Arkusze i rozwiązania egzaminu z matematyki

W środę uczniowie musieli wykazać się wiedzą matematyczną i na przykład obliczyć zysk ze sprzedaży truskawek i czy różnicę w wysokości wież.

Po ponad pięciu latach zmienił urząd. U wojewody zarobi mniej niż u prezydenta

Po ponad pięciu latach zmienił urząd. U wojewody zarobi mniej niż u prezydenta

Po ponad pięciu latach u boku prezydenta Michała Litwiniuka (PO), Maciej Buczyński zmienił miejsce pracy. Od wtorku jest szefem bialskiej delegatury Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego. Zarobi tu mniej niż w ratuszu.

Uwaga na oszustów. LPEC ostrzega mieszkańców

Uwaga na oszustów. LPEC ostrzega mieszkańców

Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej ostrzega, że w ostatnim czasie oszuści podszywają się pod pracowników firmy.

Czy warto zainwestować w pompę ciepła?

Czy warto zainwestować w pompę ciepła?

Pompa ciepła może nie tylko ogrzewać dom i wodę użytkową zimą, ale i chłodzić pomieszczenia latem. Stawiając pytanie o opłacalność inwestycji, należałoby przede wszystkim przyjrzeć się temu, w jaki sposób pompa ciepła generuje oszczędności, jaki jest koszt jej zakupu i montażu oraz po jakim czasie zwróci się inwestycja w to urządzenia. Te kwestie poruszymy w niniejszym wpisie.

Maszerują, aż miło popatrzeć
ZDJĘCIA
galeria

Maszerują, aż miło popatrzeć

Równy krok defilady, młynki karabinami i wiele innych elementów zaprezentowali młodzi ludzie podczas pokazu musztry. Na terenie  19. Lubelskiej Brygady Zmechanizowanej, stacjonującej przy ul. Herberta  w Lublinie, ekipy mundurowe walczyły w wojewódzkim etapie Przeglądu Musztry Klas Mundurowych. Wygrała….

Wystarczyła chwila, a seniorka oddała 270 tys. zł oszczędności

Wystarczyła chwila, a seniorka oddała 270 tys. zł oszczędności

Policjanci z Lublina otrzymali kolejne zgłoszenie dotyczące oszustwa na „policjanta”. Seniorka mając przeświadczenie, że jej oszczędności są zagrożone przelała je na inne konta.

Potrącenie cyklistki w Zamościu
WIDEO
film

Potrącenie cyklistki w Zamościu

Policjanci z Zamościa ustalają przyczyny wypadku do którego doszło we wtorek na jednym ze skrzyżowań.

Wyjątkowe warsztaty kulinarne z mamami
LUBLIN

Wyjątkowe warsztaty kulinarne z mamami

W piątek 24 maja, z okazji Dnia Matki, Lublin organizuje bezpłatne warsztaty kulinarne dla mam i ich pociech. Od 17 maja ruszy rekrutacja na to wydarzenie.

Liga Narodów: Udane otwarcie siatkarek reprezentacji Polski

Liga Narodów: Udane otwarcie siatkarek reprezentacji Polski

Na inaugurację tegorocznej edycji Ligi Narodów siatkarek reprezentacja Polski pokonała Włoszki 3:0. Kolejnym rywalem Polek będzie w piątek drużyna Francji.

Kolejni pijani kierowcy złapani

Kolejni pijani kierowcy złapani

Policjanci z Ryk złapali motocyklistę, który kierował pojazdem mając ponad 2 promile alkoholu. Natomiast pijany kierowca z Hrubieszowa zatrzymali kierowcę, który ukrył się przed nimi w szafie.

Złoty medal Akademii Zamojskiej i brąz Politechniki Lubelskiej na AMP w tenisie stołowym

Złoty medal Akademii Zamojskiej i brąz Politechniki Lubelskiej na AMP w tenisie stołowym

Finały Akademickich Mistrzostw Polski w tenisie stołowym zostały rozegrane w Gdańsku. W rywalizacji panów ponownie najlepsza okazała się Akademia Zamojska. Z kolei wśród pań tytuł obronił Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu. Brąz wywalczyła za to Politechnika Lubelska.

Nieuwaga przyczyną kolizji. Policja apeluje o rozwagę

Nieuwaga przyczyną kolizji. Policja apeluje o rozwagę

Do groźnie wyglądającego wypadku doszło we wtorek w powiecie tomaszowskim. Na szczęście nikt nie odniósł poważnych obrażeń.

Jest koalicja czy nie ma? - rozmowa z Burmistrzem Świdnika
Dzień Wschodzi
film

Jest koalicja czy nie ma? - rozmowa z Burmistrzem Świdnika

Nowy burmistrz Świdnika a koalicja PIS, PO, PSL – jak jest w rzeczywistości? Co mówi na ten temat Marcin Dmowski? Zapraszamy do obejrzenia rozmowy w cyklu - Dzień Wschodzi, w której gościem Krzysztofa Kota jest nowy włodarz Świdnika.

Zamojskie Winogranie. Dużo wina i koncerty. Wystąpią Mezzo i Kayah
10 sierpnia 2024, 10:00
galeria

Zamojskie Winogranie. Dużo wina i koncerty. Wystąpią Mezzo i Kayah

Miłośnicy wina już mogą odliczać dni do tegorocznej edycji Zamojskiego Winogrania, festiwalu win polskich, który w jedną z wakacyjnych sobót odbędzie się na Starym Mieście w Zamościu. Wejściówki są już w sprzedaży. Wiadomo, co w programie: wiele atrakcji.

Dzisiaj grają trzecioligowcy, tylko Świdniczanka wystąpi u siebie

Dzisiaj grają trzecioligowcy, tylko Świdniczanka wystąpi u siebie

Przed zespołami z grupy czwartej III ligi 30. kolejka. Domowe spotkanie z Wisłoką Dębica czeka piłkarzy Świdniczanki. Reszta naszych ekip zagra na wyjazdach. Wszystkie spotkania z udziałem zespołów, z województwa lubelskiego rozpoczną się o godz. 17.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium